Innovatie

Werkgever & werkzoekende: zo vind je elkaar via LinkedIn

0

LinkedIn heeft zich sinds de oprichting in 2003 ontwikkeld tot het belangrijkste sociale medium voor het ondersteunen van zowel zakelijke, als carrièrematige doelstellingen. Een platform, rijk aan vele functionaliteiten, dat zich continu ontwikkelt aan de hand van de eisen en behoeften van de beoogde doelgroepen.

Een baan, klant of werknemer vinden

Inmiddels zijn er 260 miljoen LinkedIn-profielen van mensen uit ruim 200 landen en is het platform beschikbaar in 20 talen. Nederland telt inmiddels ruim 4 miljoen profielen. Lang niet gek voor zo’n klein land. Dus of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, een nieuwe medewerker of een nieuwe klant: grote kans dat de persoon met wie jij in contact wil komen, zich onder deze 4 miljoen profielen bevindt. Dat komt mooi van pas in tijden van grote werkloosheid.

Sinds deze zomer stimuleert het UWV via hun website werk.nl de ingeschreven werkzoekenden om social media actief te gebruiken als middel om een nieuwe baan te vinden. Onder de noemer Online training – vind een baan met social media staan er enkele video-instructies op de site die de werkzoekende uitleggen hoe zichzelf het beste te profileren op de diverse sociale kanalen. LinkedIn speelt in die training – niet verrassend – een prominente rol.

Ik zoek een baan!

“Uit recent onderzoek blijkt dat 55% van de Nederlandse bedrijven gebruik maakt van sociale professionele netwerken als Linkedin om talent te werven,” zegt Lena Olivier, business leader bij LinkedIn. “Hierdoor zijn ze in staat om veel proactiever te recruiten dan vroeger.”

Het hebben van zo’n profiel is essentieel geworden voor werkzoekenden. Om op te vallen tussen de vele andere mogelijke kandidaten is het zo volledig en relevant mogelijk invullen van je profiel heel belangrijk. Maar er zijn al zoveel LinkedIn-profielen, dus hoe zorg je ervoor dat jouw profiel eruit springt?

Wat is jouw droomfunctie?

Waar werkgevers in Nederland de laatste jaren langzaamaan beter worden om op internet te laten zien wie ze zijn en wat ze te bieden hebben, blijft de werkzoekende hier duidelijk in achter. Profielen van werkzoekenden zijn doorgaans lang niet altijd handig ingevuld, waardoor het profiel onvindbaar is op vakinhoudelijke keywords die het specialisme en ervaring van de werkzoekende bevestigen. Dat maakt het voor recruiters al een moeilijke opgave om de juiste man/vrouw voor de juiste baan te vinden.

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

“Zoek jezelf eens op via LinkedIn. En dan niet op je naam, maar op je specialisme of je vakgebied. Recruiters zijn namelijk niet op zoek naar jou, maar naar zo iemand als jij”, adviseert Bas Westland, headhunter & LinkedIn-trainer. Als je doel is om een baan te vinden, zet dan dus in de kopregel van je profiel wat je specialisme is of de functietitel die je zoekt. “En vertel in je status updates wat je droombaan is en hoe jij het probleem van jouw beoogde werkgever kunt oplossen”, is nog een tip van Westland.

Sla aan het netwerken

Zodra je profiel goed is ingericht, is het tijd om je netwerk op orde te brengen. Ben je op zoek naar een nieuwe baan, dan is de advanced search-functie een handige tool om te gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig zoeken naar vacatures bij specifieke organisaties die zich op een bepaalde geografische locatie bevinden. Ook kun je selecteren wie je binnen die organisatie zoekt, op zowel naam, als op hiërarchisch niveau. Soms is het handig te weten wie je toekomstige collega’s zijn, zodat je jezelf al kunt matchen op vereiste kwalificaties om te kunnen solliciteren.

Dat geldt ook voor het zoeken naar de hiring manager, wanneer je de recruiter in eerste instantie wilt omzeilen. LinkedIn is voor mensen die nieuwe collega’s werven een heel betrouwbaar spoor naar jouw vakmanschap op internet”, vindt loopbaan-, job marketing en socialmediaspecialist Aaltje Vincent. “Je moet dáár zijn, waar de mensen zijn die erover beslissen of jij op sollicitatiegesprek mag komen.”

Zet je netwerk in

Wellicht kom je er zelfs achter dat je al mensen kent bij die organisatie waarop je oog is gevallen. In dat geval is het natuurlijk slim om via hen de sollicitatie aan te gaan. Referrals hebben immers altijd een hoog succes ratio, omdat een eerste screening vaak al door de aandrager wordt gedaan.

Zet vooral ook je bestaande LinkedIn-relaties in. Als de tone-of-voice van je status updates niet te moedeloos is (help, ik zoek een baan…), dan kun je best wel enige bereidheid verwachten van je connecties. Veel mensen willen met je mee denken en je suggesties doen. Mensen blijken, zeker via social media, vaak behulpzamer dan je in eerste instantie zou verwachten.

Benadruk waar je goed in bent

Wil je benadrukken waar je goed in bent, ook dan is de status update een goede tool. Gebruik je updates om te laten zien waar je je mee bezig houdt door bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen uit je vakgebied te delen met je connecties.

Ook je eigen prestaties en projecten horen thuis op je profiel. Dankzij een van de recente substantiële toevoegingen aan LinkedIn kun je SlideShare-presentaties, plaatjes en links toe voegen ter ondersteuning aan de verschillende onderdelen op je profielpagina. Zodoende werk je toe naar een rijk gevuld portfolio, dat jouw toegevoegde waarde kracht bij zet. Als je meer wilt lezen over een optimaal profiel, lees dan zeker dit artikel van Martine Meijburg.

Ik heb een vacature!

Dat de werkzoekende nog veel te leren heeft over personal branding en dat daar ook klaarblijkelijk vraag naar is, blijkt wel uit het enorme aanbod van LinkedIn trainers, self-proclaimed guru’s, blogs, instructies, cheatsheets, communicatie-adviezen, tips & tricks, how-to-videos en top10 profiel-verbetersuggesties over LinkedIn. Maar ook aan de werkgeverskant valt nog meer dan voldoende te sleutelen. Om de juiste nieuwe medewerker te vinden en aan zich te kunnen binden, ligt er voor de aanwezigheid van organisatie op LinkedIn veel ruimte voor verbetering.

Organisaties kunnen met dodelijke efficiency hun domein claimen op LinkedIn. De company page als decentrale hub op het web, versterkt door het volledige arsenaal aan medewerkers. Door met links en content slim te verwijzen naar de corporate website, creëert dit een enorm digitaal spinnenweb. Individuele profielpagina’s die adequaat zijn ingevuld, kunnen zo een enorm verlengstuk worden van de corporate website.

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

Distributie van vacatures en vakinhoudelijke stukken die normaliter op de website worden gepost, kunnen via een simpele druk op de social share knop worden verlengd naar de profielen van alle medewerkers. Je realiseert zo niet alleen een groter bereik dan je via andere kanalen kunt behalen, de kans is ook nog eens veel groter dat je boodschap in goede aarde valt, omdat het voor de mensen met wie jij connected bent, in veel gevallen relevant is.

Wees relevant

De company page is doorgaans rijkelijk voorzien van de nodige informatie. Als organisatie heb je natuurlijk (te)veel te melden, waar het overgrote deel van je ontvangers niet op zit te wachten. De overlap die zender en ontvanger in deze wél gemeen hebben, is relevantie. Content moet niet alleen toegevoegde waarde overbrengen, maar is ook nog eens contextafhankelijk.

Bedrijven die verder vooruit willen kijken, doen er verstandig aan hun bedrijfspagina goed in te richten en het volgen van deze pagina te stimuleren. “Het is ook mogelijk om op Linkedin ook een carrièrepagina aan te maken. Zo kan een bedrijf alvast een relatie opbouwen met mogelijke toekomstige werknemers”, tipt Wesley Hendriks, recruitment product consultant bij LinkedIn.

“Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het nu al ‘warm houden’ van talent hen in de toekomst tot zeker de helft in wervingskosten kan schelen en veel tijd bespaart. Volgers solliciteren 3x sneller op vacature van een bedrijf dat ze al volgen. Bovendien is de betrokkenheid van deze toekomstige werknemers vaak al heel groot.” Dat zijn cijfers waar bedrijven zeker iets mee moeten doen.

De geschikte kandidaat zit vaak al in het netwerk

Recruiters, en het gehele team/afdeling waarvoor men werft, zouden in het meest ideale geval op LinkedIn aanwezig moeten zijn. Dit maakt het al stukken eenvoudiger om door de zoekende kandidaat gevonden te worden. Vanuit mijn ervaring bij Deloitte bleek dat dit nog een andere gunstige bijwerking had: collega’s kwamen niet alleen in contact met nieuwe medewerkers, maar ook met nieuwe klanten.

Niet alleen voor professionals zelf is een goed ingevuld LinkedIn profiel essentieel, vindt Lena Olivier. “Ook werkgevers doen er goed aan te stimuleren dat hun medewerkers hier representatief vertegenwoordigd zijn. Werknemers zijn immers het visitekaartje van bedrijven en hun profielen zeggen veel over een organisatie: welke werkzaamheden horen bij een functie, hoe is de bedrijfscultuur en wellicht wel het meest belangrijk: wie worden de collega’s?”

Zodra de hiring managers en de teams die een vacature hebben hun rijk ingevulde persoonlijke profielen klaar hebben staan, connected zijn met (oud-)collega’s, vak- en studiegenoten en peers van buiten de organisatie, blijkt zo’n team vaak eigenlijk al goud in handen te hebben. Het enige wat nu nog moet gebeuren is een reruiter die het initiatief neemt een avondje te organiseren om het gehele team bijeen te krijgen, hen te laten inloggen op LinkedIn en hen aan de hand van de vacaturetekst te laten zoeken in hun netwerken. Grote kans dat de geschikte kandidaat zich al in die netwerken bevindt.)

Online netwerken is hard werken

LinkedIn is niets meer dan een middel om een doel te bereiken. Online netwerken is hard werken. En juist daar schort het nog vaak aan. Werkzoekenden die gebruik maken van LinkedIn moeten dagelijks actief zijn: profiel updates, status updates, connecties maken, vacatures zoeken, vragen stellen via inmails aan recruiters of toekomstige collega’s. Net zolang tot je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

En als werkgevers zichzelf dan een goede dienst willen bewijzen door het doel van hun aanwezigheid op LinkedIn duidelijk te formuleren en dit te vertalen naar hun bedrijfsprofiel, waaraan alle medewerkers zijn verbonden, dan is de kans op het behalen van wervingsdoelstellingen al meteen stukken groter geworden.