Innovatie

Waarom netwerken zo weinig oplevert

0

Je beseft hoe belangrijk een netwerk voor je is als ondernemer en je bent dus ook actief bezig om dat netwerk voor jezelf op te bouwen. Alle mogelijkheden om te netwerken grijp je met beide handen aan. Waar er ook een netwerkontbijt of een netwerkborrel is, je bent van de partij! Zelfs op verjaardagen praat je honderduit over je dienst en wat je voor mensen kunt betekenen, in de hoop zo klanten naar je toe te trekken.

Hoe netwerken de mist in gaat

Toch gaat er iets mis bij je pogingen tot het uitbreiden van je netwerk, want al je harde werk levert nauwelijks iets op. De mensen die je ontmoet op de netwerkontbijten en de netwerkborrels lijken op het moment zelf erg geïnteresseerd te zijn in je dienst, maar laten daarna niets van zich horen. Je netwerk wordt eigenlijk niet groter en je hebt ook niet het gevoel dat er meer mensen op je af komen.

Het is makkelijk om bij het opbouwen van een netwerkrelatie met potentiële klanten de mist in te gaan. Netwerken kent vele facetten en deze zijn niet voor iedereen even bekend, waardoor het moeilijk wordt om op een effectieve manier te netwerken. Ook zijn er denkbeelden die het netwerken moeilijker maken dan het hoeft te zijn. In dit artikel bespreek ik de drie meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een netwerkrelatie, zodat je er verzekerd van kunt zijn dat je deze fouten niet meer maakt!

Foto met dank aan Fotolia.

Foto met dank aan Fotolia.

Fout 1: Je overschat jezelf

Je denkt dat wat je te bieden hebt zó interessant is voor andere mensen, dat je er vanuit gaat dat potentiële klanten je vanzelf gaan bellen. Het is logisch dat je denkt dat iedereen jouw bedrijf enorm interessant vindt, omdat je zelf zo gelooft in waar je bedrijf voor staat. Toch is het onrealistisch om er vanuit te gaan dat iedere potentiële klant contact met jou zal leggen, nadat hij of zij je één keer heeft ontmoet op een netwerkbijeenkomst. Voor een klant is het een hele grote stap om uit zichzelf een dienstverlener op te bellen, laat staan als de klant in kwestie jou nog maar net kent.

Eén van de belangrijkste marketingregels is de ‘zeven-tot-tien-regel’. In de regel worden potentiële klanten pas klant bij je nadat ze zeven tot tien keer contact met je hebben gehad. Dat ene initiële gesprek tijdens een netwerkbijeenkomst of borrel of op een verjaardag is dus niet genoeg om een potentiële klant over de drempel van de koop heen te laten komen. Dat was namelijk pas de eerste keer dat je met deze potentiële klant contact hebt gehad. Het is zaak dat je een manier bedenkt die ervoor zorgt dat je nog zes tot negen keer met deze ene persoon in contact komt.

Stuur de volgende dag een mailtje

Een manier om nog een keer in contact te treden met mensen die je op een netwerkevent tegen bent gekomen, is door ze de volgende dag een mailtje te sturen. In dit mailtje kan je bijvoorbeeld vertellen dat je een artikel hebt geschreven over het onderwerp waar je het de dag daarvoor met de potentiële klant in kwestie over hebt gehad. Als je deze potentiële klant vraagt of hij of zij het leuk vindt als je dit artikel opstuurt, zegt hij of zij hoogstwaarschijnlijk ‘ja’. Op deze manier krijg je een tweede keer contact en je leert die persoon meteen iets meer over jouw dienstverlening en expertise.

Fout 2: Je denkt dat alleen real life-afspraken werken

Handenschudden

Je bent ervan overtuigd dat het in contact komen met potentiële klanten alleen kan door werkelijk fysiek met ze in contact te komen. Dit is iets wat in de gedachten van veel dienstverleners mis gaat. Met de o-zo belangrijke zeven-tot-tien-regel in je achterhoofd, ben je snel geneigd te denken dat die zeven tot tien keer contact met potentiële klanten fysieke contactmomenten moeten zijn.

Uit ervaring weet ik dat dit absoluut niet zo hoeft te zijn. Als een potentiële klant mij opbelt en vervolgens klant wordt, heb ik deze persoon in vrijwel alle gevallen nog nooit persoonlijk ontmoet. Om dit voor elkaar te krijgen, is het zaak dat je het internet en e-mail op zo’n manier gaat gebruiken dat ze een deel van de netwerkfunctie gaan overnemen.

Fout 3: Je denkt dat je het nieuwste van het nieuwste moet doen

Je gaat er vanuit dat je het nieuwste van het nieuwste moet doen om onder de aandacht van klanten te komen. Met andere woorden: je gaat er vanuit dat je gebruik moet maken van social media en dan ook nog wel de allernieuwste vormen van social media. Voor je gevoel biedt Social Media de uitkomst voor je probleem om aan de zeven-tot-tien-regel te voldoen. Het is natuurlijk onmogelijk om te ontkennen dat social media niet belangrijk is bij het netwerken, maar niet al jouw potentiële klanten zullen gebruik maken van Twitter, Facebook en LinkedIn. Sommigen van hen wel, maar anderen zullen bijvoorbeeld alleen Facebook of alleen LinkedIn gebruiken.

Vertrouw op de ‘good old’ e-mail

Het is dus niet praktisch om volledig te vertrouwen op deze vormen van social media. Als Facebook een van de weinige manieren is waarop je een netwerk opbouwt, dan mis je een deel van je doelgroep. Ouderen gebruiken vaak nog geen social media en er zijn ook genoeg mensen die wel een account hebben op bepaalde vormen van social media, maar er nauwelijks gebruik van maken. Ik raad daarom ook aan om gewoon gebruik te maken van de good old e-mail, aangezien vrijwel iedereen een e-mailadres heeft en ook regelmatig zijn of haar e-mail checkt.

Schrijf inhoudelijk interessante artikelen en mail ze

Op het moment dat je een manier van netwerken hebt waardoor mensen jou kunnen vinden via Google en jij vervolgens via e-mail met hen in contact kunt blijven, heb je een platform dat veel breder geaccepteerd is en dat door veel meer mensen gebruikt wordt. Het opbouwen van een relatie met potentiële klanten kun je met dit platform het beste doen door op regelmatige basis inhoudelijk interessante artikelen te schrijven die gaan over de problematiek waarmee jouw doelgroep kampt. Deze kun dan via e-mail naar je potentiële klanten sturen.

Deze artikelen hoeven helemaal niet erg lang te zijn. Het gaat erom dat de artikelen mensen inzicht geven in wie jij bent en wat je expertise is. Je doelgroep krijgt dan als vanzelf zin om met jou te werken. Ook heb je kans dat mensen die jouw e-mails krijgen je artikelen doorsturen aan vrienden en kennissen, als ze denken dat die mensen iets aan jouw informatie zullen hebben. Kortom: netwerken heeft veel facetten, waardoor je makkelijk de mist in gaat en het hele netwerken weinig meer oplevert.

In dit artikel heb ik de drie meest voorkomende fouten bij het netwerken beschreven, zodat jij zonder in deze valkuilen terecht te komen op een effectieve manier kunt netwerken.