Innovatie

De toekomst: van social media naar unbundling & collaborative economy

0

Dit jaar bestaat de LeWeb-conferentie 10 jaar. In plaats van terug te kijken, is dat volgens LeWeb juist de reden om vooruit te kijken. Drie dagen lang komen de Europese tech community en de smaakmakers van Silicon Valley in Parijs bij elkaar om samen te praten over ondernemerschap en technologie. In dit artikel een verslag van een aantal hoogtepunten van dag 1.

Fred Wilson over de komende 10 jaar

Na een korte opening van oprichters Loic en Geraldine Le Meur is het podium voor Fred Wilson, investeerder in onder andere Twitter. Om te kijken waar de kansen liggen, kijkt Wilson niet naar technologie, maar naar hoe mensen zich anders zijn gaan gedragen en hoe de samenleving verandert. Op dit moment kijkt hier hiervoor in het bijzonder naar drie macrotrends:

  1. De transitie van de macht van bureaucratische hiërarchie naar technologiegedreven netwerken.
  2. Unbundling, alleen kopen wat je nodig hebt en geen verplichte pakketjes meer afnemen.
  3. Alles en iedereen is met elkaar verbonden.

Unbundling

Graag wil ik even met je inzoomen op unbundling. Een sector waar dit vooral merkbaar in gaat worden, is educatie. En als partime docent kan ik me daar wel bij inleven. Stel je wil jezelf doorontwikkelen, dan moet je nu bij een hogeschool een pakketje afnemen, waardoor je minimaal 2 jaar aan het studeren bent. Maar wat als je jezelf maar op 1 onderdeel wil ontwikkelen, dan heb je een probleem.

Misschien heb je nog geluk dat je het onderdeel los kunt volgen, maar vaak is dit toch best nog een kostbare oplossing. Iets wat compleet onnodig is met de hedendaagse technologie. Je hoeft namelijk helemaal niet in het lokaal te zitten om de kennis tot je te nemen en de docent hoeft het verhaal niet een aantal keer per jaar of per module te vertellen. Dit kan, met bijvoorbeeld online video, goedkoper en misschien wel beter.

Financiële wereld en gezondheidszorg

Wilson geeft aan dat bovenstaande drie macrotrends interessant zijn voor een aantal sectoren. Een daar van is de financiële wereld. Als voorbeeld hiervoor neemt hij Bitcoin. Dit is meer dan een alternatief betaalmiddel. Het is een protocol waarbij ondernemers, net als bij HTTP, de mogelijkheid hebben om hier producten voor te bouwen. Een protocol waar niemand eigenaar van is. Een andere sector is de gezondheidszorg. Doordat alles met elkaar verbonden is, zullen we in de toekomst meer en meer in staat zijn om onze eigen gezondheid te monitoren. Dit kunnen we vervolgens publiekelijk delen of bijvoorbeeld alleen met onze huisarts.

Accepteer cookies

Hebben we over 10 jaar allemaal de NAO robot in huis?

Bruno Maisonnier, oprichten van Aldebaran Robotics presenteerde de NAO robot. Een robot die op dit moment over de hele wereld gebruikt wordt in honderden laboratoria en universiteiten. Maar daar blijft het niet bij. Als het aan Maisonnier ligt, is hun NAO robot binnen 10 jaar ook onderdeel van ons straatbeeld en huishouden. Om dit te realiseren, hebben ze een robot ontwikkeld die niet alleen spraakopdrachten herkent en daar een sentiment aan kan koppelen. De robot kan daarnaast ook nog eens onze lichaamstaal herkennen en interpreteren.

Het is een robot die je laat lachen, vermaakt en zelf kinderen met autisme kan helpen bij hun ontwikkeling. Om het gebruik van de robot en de integratie ervan in ons dagelijks leven te versnellen, zet het bedrijf in op ontwikkelaars. Deze kunnen via een SDK (software development kit) applicaties schrijven voor de robot en deze aanbieden via een app store.

Is jouw bedrijf klaar voor de komende 10 jaar?

Dat was de vraag waarmee Jeremiah Owyang, Chief Catalyst & Founder van Crowd Companies zijn presentatie mee opende. “De afgelopen 10 jaar lag de focus op het democratiseren van media. Nu gaan we van een ‘social media’-tijdperk over naar een ‘collaborative economy’-tijdperk”, aldus Owyang.

In dit nieuwe tijdperk zullen consumenten de tools van social media gaan gebruiken om in hun behoeften van het dagelijks leven te voorzien. De laatste 6 maanden is het snel gegaan. Zo gaan de ontwikkelde 3D printing zich razendsnel en wordt er veel geïnvesteerd in startups die zich richten op de deeleconomie. Grote bedrijven verliezen steeds vaker hun koppositie. Om dit te voorkomen moet bedrijven de ‘crowd’ onderdeel maken van hun bedrijf. Doet een bedrijf dit niet, dan zal het niet in staat zijn om te overleven in een tijdperk waarbij consumenten de mogelijkheid en middelen hebben om zelf producten te maken en te delen. En deze producten dus steeds minder vaak zullen kopen.

Wil je de conferentie zelf vanuit Nederland volgen? Bekijk dan het programma en check de livestream.