Netneutraliteit: is ‘open internet’ in de VS binnenkort voorbij?

0

Een aantal jaar geleden werd er nog veel geld verdiend door telecombedrijven doordat we alleen met elkaar konden bellen en smsen. Door de toegankelijkheid van internet zijn we zo massaal gaan WhatsAppen, Skypen en Facebooken, dat providers steeds minder inkomsten vergaren. Deze overstap was alleen mogelijk door het basisprincipe van het internet, genaamd netneutraliteit. Het heeft eigenlijk betrekking op iedereen.

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit omvat het principe dat alle data die via het internet wordt verstuurd gelijk moet worden behandeld door internetproviders. Zo blijft de concurrentie van toetreding tot het internet gelijk, wat door velen gezien wordt als het bevorderen van innovatie. Als je een beginnend bedrijf bent, zal jouw data net zo snel worden verzonden als bijvoorbeeld die van Facebook, die hoogstwaarschijnlijk een internetprovider een hogere som zou kunnen aanbieden om een zogenaamde ‘fast lane‘ te kunnen betreden.

In Nederland is netneutraliteit wettelijk vastgelegd. In de Verenigde Staten is dat niet het geval. Sterker nog, de netneutraliteit ligt daar enorm onder vuur. De Federale Communicatie Commissie (FCC) wil namelijk dat internetproviders geld kunnen vragen van bedrijven die sneller hun data willen genereren dan anderen. Dat betekent dat bedrijven ervoor kunnen kiezen om te betalen voor sneller dataverkeer.

Accepteer cookies

Anti-netneutraliteit

Zoals ik net al noemde, verliezen telecombedrijven geld aan het feit dat mensen elkaar nu gratis via het internet kunnen bereiken. Als antwoord daarop gooien die bedrijven de internetprijzen omhoog, waardoor het gebruik van internet steeds duurder wordt. Ook zou het filteren van bepaalde data van bijvoorbeeld Netflix en YouTube kunnen zorgen voor een snellere internetverbinding. Door het managen van dataverkeer kunnen we dus zowel sneller als goedkoper internet krijgen.

Pro-netneutraliteit

Aan de andere kant is het ‘open internet’ zo’n succes geworden omdat het voor iedereen even laagdrempelig is. Als providers geld vragen voor een betere verbinding, kan er oneerlijke concurrentie ontstaan, doordat het voor beginnende bedrijven met een laag budget moeilijker zal worden om een al bestaande fastlane-internetmarkt te betreden. Critici noemen het een belemmering van de economie en innovatie.

go slow banner2

#NoSlowLane

Veel grote bedrijven die tegen het betalen zijn voor het betreden van de ‘fast lane‘ startten gisteren een campagne tegen de nieuwe regels van de FCC. Met het plaatsen van deze banner vraagt bijvoorbeeld het bedrijf Foursquare aandacht voor het ondernemen van actie tegen het aanpassen van de netneutraliteit. Onder andere WordPress, Facebook, Google, Microsoft, eBay, Kickstarter, Netflix, Mozilla, Etsy, Reddit en Vimeo hebben al laten weten het niet eens te zijn met de FCC. Het moedigt mensen aan om hun profielfoto op Twitter te veranderen in het draaiende wieltje dat je krijgt als je moet wachten op bijvoorbeeld het afspelen van een video.

goslow banner 2kopiekopie

Hoe kan dat dan gebeuren?

Als zoveel bedrijven, advocaten en personen het plan aanvechten, bestaat er dan een kans dat die ‘fast lane‘ er toch komt? Op Battleforthenet waar je een petitie kunt tekenen tegen de plannen van de FCC, wordt druk gespeculeerd: denk eens aan wie er kan profiteren van deze verandering. Comcast, Verizon, Time Warner Cable en AT&T zijn de Amerikaanse telecombedrijven die het systeem zó graag willen, dat ze in januari van dit jaar de staat hebben aangeklaagd om hun zin te krijgen.

Het Center for Responsive Politics (CRP) maakte bekend dat Comcast in de top 10 van de lijst voor ‘lobbying’ staat, een term die het beïnvloeden van politieke beslissingen omschrijft. Ook AT&T en Verizon komen om de hoek kijken in de top 20. Dit lobbyen wordt doorgaans niet in de openbaarheid gedaan, maar de non-profit organisatie CRP maakt het voor het publiek openbaar op haar website Opensecrets. Ook heeft de president in november 2013 de top-lobbyist van een aantal telecombedrijven, Tom Wheeler, benoemd tot voorzitter van de FCC. De man die eerst lobbyist was voor meerdere telecombedrijve, is nu de baas over de commissie die wil dat juist deze bedrijven flink betaald worden.

Afschaffen: internetkosten dalen & verbinding wordt sneller

Er wordt geklaagd dat grote telecombedrijven als een monopolie opereren, maar wat als we eens kijken naar rationele redenen om tegen netneutraliteit te zijn. The American Customer Satisfaction Index meldde in mei 2014 dat Comcast en Time Warner Cable de meest gehate bedrijven van Amerika zijn. De maandelijkse kosten zijn te hoog en er zijn problemen met de snelheid en betrouwbaarheid van de internetverbindingen. Als netneutraliteit wordt afgeschaft, kunnen we deze problemen verhelpen. De maandelijkse internetkosten gaan omlaag, want de inkomsten van de telecombedrijven komen hoofdzakelijk van de bedrijven die sneller data willen versturen. Ook wordt de internetverbinding sneller, aangezien telecoms kunnen managen welke data ze eerder willen versturen.

Nadat er al honderdduizenden reacties zijn binnengekomen, wordt er nog vijf dagen gevochten om het voorstel van de FCC niet door te laten gaan. Op 15 september maakt de telecomwaakhond een definitief plan bekend over hoe de toekomst van het internet eruit ziet.