Inspiratie

Google AdWords gaat op de schop! Ben je klaar voor advertentie-extensies?

0

In oktober bestaat Google Adwords alweer 14 jaar! Sinds de start van dit online advertentieprogramma, waar meer dan een miljoen adverteerders wereldwijd gebruik van maken, bestaan de advertenties altijd uit hetzelfde formaat. Dat gaat vanaf volgende week op de schop voor mobiel. De mobiele gebruiker gedraagt zich anders dan iemand die een laptop gebruikt en daar moeten we op inspelen, ook in advertenties. Wat betekent dit voor jou?

Internetgebruik verandert, dus de advertenties ook

We kennen het, het AdWords-fomaat. De advertentie heeft één korte titel, twee regels voor een omschrijving en een link. Zoals hieronder:

  • Adwords advertentie ramondelafuente.comTitel (25 karakters)
  • Zichtbare link
  • Beschrijvingsregel 1 (35 karakters)
  • Beschrijvingsregel 2 (35 karakters)

Sinds Google’s lancering van AdWords op 23 oktober 2000 zijn er natuurlijk variaties van de advertentie, maar de basis bleef altijd hetzelfde. Dit monument gaat nu echt op de schop!

Internetgebruik onderweg

Waarom de AdWords-advertentie verandert? Het antwoord is dat het gebruik van Internet snel verandert door de exponentiële groei van mobiel. Google zelf schat in dat voor het einde van dit jaar er meer pagina-bezichtigingen per dag zijn op de mobiele telefoon dan op de laptop en pc samen. De mobiele gebruiker gedraagt zich anders dan de laptop-gebruiker en daar moeten we op inspelen, ook in advertenties.

Meer mobiele  pagina bezichtigingen dan met laptop en PC

Op hun mobiel verwachten gebruikers snel resultaat: dat ze naar de dichtstbijzijnde snackbar worden geloodst, een bedrijf kunnen bellen met één ‘touch’ en dat ze makkelijk een aankoop kunnen doen. De informatie moet makkelijk te vinden zijn op de kleine scherm en dus moeten mobiele advertenties zinvol én bruikbaar zijn.

Tekst maakt plaats voor ..?

Vanaf 15 oktober veranderen de mobiele advertenties, kondigt Google aan. Voor een mobiele advertentie wordt de tweede regel vervangen door advertentie-extensies. Advertentie-extensies zijn teksten of links waarmee je extra informatie over je bedrijf of product kunt weergeven. Zie ze als een uitbreiding (‘extensie’) van de tekstadvertenties. Sommige advertentie-extensies kun je handmatig toevoegen, andere zijn geheel geautomatiseerd.

Er zijn veel verschillende soorten extensies, maar één van de belangrijkste extensies zijn sitelinks. Deze geven je de mogelijkheid om tot wel zes extra linkjes, met soms twee regels extra omschrijving per link, aan je advertentie toe te voegen. Zie hieronder een voorbeeld advertentie met een drietal sitelinks.

Adwords Sitelink Extensie Kika

Zijn je advertenties zometeen nog goed leesbaar?

Testen wezen uit dat mobiele bezoekers van Google anders zoeken en klikken dan via laptop en pc. Vooral het gebruik van extensies in mobiele advertenties leverden betere resultaten (hogere CTR) op. De tweede beschrijvingsregel wordt zometeen soms nog op mobiel vertoond. Dit is afhankelijk van hoe goed Google verwacht dat de prestaties zullen zijn. Op de desktop, laptop of iPad verandert dit alsnog niet, omdat daar meer ruimte voor de advertenties beschikbaar is.

Tip: Als AdWords-adverteerder kun je dus het beste kijken of je advertenties zonder die tweede beschrijvingsregel nog wel goed leesbaar zijn.

Google Adwords mobiel adverteren nieuw

Oude (l) en nieuwe (r) advertentie. Bron: Google AdWords Blogspot

Een voorbeeld van de oude en nieuwe advertentie vind je hierboven. In dit voorbeeld is de tweede regel ‘Guaranteed – Order Now!’ gewoon weggelaten. In plaats daarvan krijg je twee sitelinks en een locatie-extensie. Omdat in deze advertentie de tweede beschrijvingsregel een vervolg was van de eerste beschrijvingsregel is deze tekst nu afgebroken.

Dit lijkt een kleine, maar is een fundamentele verandering: het betekent dat je de call-to-action of usp niet meer in de tweede regel kunt plaatsen, omdat je niet zeker weet of deze getoond wordt.

Waarom is dit goed voor de adverteerder en de zoekende consument?

Door de advertentie-extensies nog prominenter te maken kunnen consumenten makkelijker contact maken met het geadverteerde bedrijf. Ze kunnen bijvoorbeeld bellen met een restauranthouder of het productaanbod zien, zoals het menu van de dag.

Adverteerders kunnen:

  • Meer aandacht geven aan hun producten en services door highlight-extensies te gebruiken.
  • Nuttige informatie over je locatie geven door de locatie-extensies.
  • Consumenten naar relevante pagina’s op de site sturen met sitelinks. Hiermee kun je bijvoorbeeld een aanbiedingspagina of uitverkoopactie promoten.

Zo maak je de nieuwe mobiele advertenties waardevol

Advertenties op de mobiel kun je het meest waardevol maken door altijd de volgende punten in gedachten te houden bij de creatie van mobiele advertenties:

  • De meest relevante boodschap is te vinden in de advertentietitel en de eerste regel.
  • Maak de eerste regel op zichzelf goed leesbaar. Ontkoppel de eerste en de tweede beschrijvingsregel van elkaar.
  • Zorg ervoor dat alle relevante extensies geactiveerd zijn (oproep, app, locatie, recensie, verkoperbeoordeling, sitelinks, callout en social).
  • Richt je bij het opmaken van de tekst op mobiele gebruikers.

Sonos Adwords ad mobiel - 6 sitelinksBij deze advertentie is bijvoorbeeld goed ingezet op de mobiele advertentie met sitelinks. Je verwacht als mobiele gebruiker alleen ook te vinden waar het dichtstbijzijnde verkooppunt is: deze verwijzing mist nog.

Mobiel wordt volwassen

Wat deze aanpassing vooral aantoont, is dat mobiel binnen Google AdWords volwassen aan het worden is en dus eigen formaten gaat krijgen. Dit is ongetwijfeld nog maar het begin van vele mooie nieuwe mogelijkheden om de mobiele gebruiker op het juiste moment, op de juiste plek de juiste relevante boodschap te laten zien.