Inspiratie, Verdieping

Hoe houdt Facebook tieners ‘binnen boord’? Onderzoek naar trends in social media

0

Jongeren en tieners verliezen hun interesse in Facebook. Onderzoek van GlobalWebIndex over de nieuwste wereldwijde trends in sociale netwerk gebruik onderschrijft dit met cijfers van vele gebruikers. Maar het laat ook een ander beeld zien: Facebook geeft de jongere niet zomaar gewonnen!

Hoewel Facebook nog steeds het populairste sociale netwerk is, verliezen tieners en jongeren interesse in de dienst. In het artikel Social media: 6 trends voor 2015 liet ik zien dat Facebook-alternatieven opkomen en steeds sneller worden geadopteerd.

Het kwartaalverslag van GlobalWebIndex over de nieuwste wereldwijde trends in sociale netwerk gebruik onderschrijft dit met cijfers van vele gebruikers. Het onderzoek van GWI is er een om rekening mee te houden: ze ondervraagt elk jaar 170.000 gebruikers één keer, en doet dat in 32 markten over de hele wereld. Dit zijn de 5 belangrijke conclusies die je uit het GWI- onderzoek van het derde kwartaal van 2014 kunt trekken.

1. Mobiel en tablet worden belangrijker

Het percentage mensen dat sociale netwerken bezoekt via een mobiele telefoon en een tablet blijft maar toenemen. Zes op de tien ondervraagden van GWI zegt sociale netwerken te bezoeken via de pc of laptop, meer dan vier op de tien doet de netwerken mobiel aan. Tablets vormen een aparte categorie in het onderzoek en worden ook steeds belangrijker.

Bij jongeren is de mobiele telefoon veel vaker een portaal naar de sociale netwerken. Liefst 52 procent van de 16 tot 34-jarigen zegt sociale media vooral mobiel te gebruiken. Mobiel lijkt daarmee langzaam maar zeker de dominante positie in social networking en social messaging te claimen.

Social Networking by device

Social Networking per device. Bron: GWI.

2. Facebook verveelt

Het onderzoek geeft vooral een goede inkijk in Facebook. Dat is nog altijd de marktleider op gebied van sociale media. Vier op de vijf Westerse internetgebruikers heeft een Facebook-account en de helft daarvan gebruikt het netwerk maandelijks. Daarmee is Facebook verreweg het grootste sociale netwerk wereldwijd.

Bron: GlobalWebIndex

Bron: GlobalWebIndex

Toch is er wel wat aan de hand: het netwerk van Zuckerberg was namelijk het enige sociale netwerk dat gaandeweg 2014 steeds minder werd gebruikt in de toonaangevende leeftijdscategorie 16 tot 24 jaar. Het aantal actieve gebruikers in die leeftijd nam met 0,5 procent af.

Dat lijkt geen big deal, maar let op: alle andere sociale netwerken groeiden afgelopen jaar. Met name in de periode van het WK-voetbal. GWI stelde vervolgens een logische vraag: ‘Als je Facebook minder gebruikt dan voorheen, waarom is dat dan?’

De helft van de tieners geeft aan dat Facebook ze verveelt

Is het omdat de ouders er ook op zitten? Dat is voor 15 procent van de 16- tot 19-jarigen wel een issue. Maar het is maar bijzaak in verhouding tot de hoofdredenen. Maar liefst 54 procent van de tieners zegt dat ze niet meer zo geïnteresseerd zijn in Facebook. De helft van de tieners geeft zelfs aan dat Facebook ze verveelt. En dat is terug te zien in de gebruiksstatistieken. Jongeren zijn passiever geworden op het sociale netwerk. Het versturen van berichten naar vrienden en het delen van foto’s nam ten opzichte van 2013 een behoorlijke 20 procent af.

3. Tumblr en Instagram trekken jongeren

Verhuisden jongeren massaal naar andere netwerken? Andere netwerken werden in ieder geval massaal geprobeerd. Tumblr en Pinterest groeiden hard in 2014, met respectievelijk 120 en 111 procent. Instagram volgde met 64 procent. Tumblr en Instagram zijn momenteel echt de sociale netwerken die jongeren aantrekken. 38 procent van de gebruikers op Tumblr en Instagram bevindt zich in de leeftijd van 16 tot en met 34. Bij Facebook is dat zo’n 25 procent.

Bron: GlobalWebIndex

Bron: GlobalWebIndex

Bekijk je het van de andere kant, dan zie je dat bijna een kwart van de Facebook-gebruikers ouder is dan 45 jaar. Bij Tumblr bedraagt dat percentage 13 procent, bij Instagram slechts 11 procent.

4. Snapchat domineert groei chatapps

Ook op het gebied van chatapps brachten jongeren in 2014 de grootste verschuiving teweeg. In de tweede helft van 2014 kende Snapchat een overdonderende groei van 56 procent. Snapchat is de ‘jongste’ app van allemaal. In sommige Westerse landen is maar liefst 40 procent van de gebruikers tiener, dus tussen de 16 en 19 jaar.

Bron: GlobalWebIndex

Bron: GlobalWebIndex

5. Facebook geeft jongeren niet gewonnen

Uit de groeicijfers van bijvoorbeeld Snapchat en Tumblr kun je destilleren dat de populariteit van Facebook onder jongeren afneemt, maar je zal Zuckerberg niet snel met een witte vlag zien. Vooral strategische keuzes en aankopen in het afgelopen jaar, houden Facebook onder jongeren overeind.

Na Snapchat was Facebook Messenger het afgelopen half jaar de snelst groeiende berichtenapp, met 52 procent meer gebruikers dan in het half jaar daarvoor.

Facebook besloot de privéchat-functie van het sociale netwerk uit te brengen als noodzakelijke zelfstandige app, en dat legde Facebook geen windeieren. Na Snapchat was Facebook Messenger het afgelopen half jaar de snelst groeiende berichtenapp, met 52 procent meer gebruikers dan in het half jaar daarvoor. Wat het verplichtende karakter van Facebook Messenger voor het merk Facebook heeft gedaan, laat ik hier even buiten beschouwing. Dat is bijna materiaal voor weer een nieuw blog.

Ook WhatsApp groeide gestaag door na de Facebook-overname begin dit jaar. Het gebruikersbestand van de app bedraagt volgens de laatste berichten 600 miljoen gebruikers wereldwijd. Gigantisch. En dan is de troef Instagram ook nog niet genoemd. Het sociale netwerk om foto’s uit te wisselen trekt niet alleen veel nieuwe jongeren aan (zie punt 3), maar was na Snapchat en Facebook Messenger ook de derde hardst groeiende app van 2014, met een groei van 47 procent.

Bron: GlobalWebIndex

Bron: GlobalWebIndex

De grootste groeiende sociale netwerken afgelopen jaar, Pinterest en Tumblr, groeien mobiel verhoudingsgewijs minder goed: respectievelijk 43 en 23 procent. Omdat met name jongeren steeds meer de mobiele telefoon gebruiken voor sociale media, staat Facebook er dus niet slecht voor. WhatsApp blijft maar groeien, Facebook Messenger wint ongelooflijk aan terrein en Instagram groeit hard én trekt jongeren. Ook groeien de inkomsten uit mobiele advertenties nog steeds. En hoewel de liefde voor Facebook nog steeds meer bekoeld, is er vooralsnog geen echte reden voor stress.

Het sociale netwerk Facebook mag de jongere misschien steeds meer vervelen, maar Mark Zuckerberg en Facebook zijn nog altijd zeer serieus te nemen!

Foto intro met dank aan Fotolia