Innovatie

Robots bestaan al lang: we noemen ze bedrijven

0

Het is een historisch moment, de woensdag van LeWeb, 10 december 2014, in Parijs. De middelste dag van de driedaagse conferentie die gaat over innovaties, investeren, venture capital, zoekende oude bedrijven en struikelende startups. En elk jaar is er minstens één heel inspirerend uur.

Dit jaar is het het gesprek met Sir Tim Berners-Lee, TimBL, een Engelse computerwetenschapper, die zich rond 1989 ergerde aan het onvermogen van computers om met elkaar gegevens uit te wisselen. Een Apple-computer kon weinig met een Tandy of een IBM-XT. Ze hadden ieder hun eigen besturingssysteem, opslagmedium, hun eigen documentatiesystemen. Programma’s en informatie waren onderling moeilijk uitwisselbaar. Je moest springen van computer naar computer om informatie te combineren.

TimBL zag het probleem en bedacht het World Wide Web

Nog een keer dezelfde zin: TimBL zag het probleem en bedacht het World Wide Web. Hij beschreef een meta-taal waaraan documenten moeten voldoen, zodat ze leesbaar zijn voor iedereen (html) en hij bedacht een afspraak om deze documenten naar elkaar te versturen (http). En de hele wereld zou het gaan gebruiken.

logo1Iconen zijn het

En deze man zit nu voor mij, op tien meter afstand. Ooit heb ik Steve Jobs ontmoet, tijdens een conferentie in San Francisco. Jobs sprak de historische woorden, als antwoord op de vraag of het nieuwe besturingssysteem van Microsoft niet erg veel op dat van Apple leek: “It took Microsoft ten years to build an Apple.” Iconen zijn het, Steve Jobs, Bill Gates, Tim Berners-Lee, ze hebben de wereld veranderd.

Het gesprek met Loïc Le Meur, monsieur LeWeb, is inspirerend. Het gaat over de zin van het deelbaar maken en het delen. Je kunt van Facebook zeggen wat je wilt, maar er wordt wel actief gedeeld. Net zoals in Flickr, Twitter, Instagram of LinkedIn. Als je niets bijdraagt, daalt je populariteit vanzelf. Het is als in een kroeg; meer gesprekken leiden tot een betere sfeer. Een kroeg is geen stiltecoupé. Maar het probleem van ooit – de onuitwisselbaarheid – komt nu terug in een nieuwe vorm: het is niet makkelijk om tussen de populaire social media onderling gegevens uit te wisselen. Je kunt je Flickr-vrienden niet meenemen naar Facebook. Was vroeger de hardware de silo, tegenwoordig is het de software. Terug bij vroeger.

Robots zijn er al: bedrijven

Dan gaat het over artificial intelligence. Mystiek begrip. Wanneer spreken we over kunstmatige intelligentie? Op het moment dat het in de buurt van onze ziel komt? Als je verliefd wordt op een robot? Of als er namens ons beslissingen worden genomen door systemen?

Laat er geen misverstand over bestaan: robots bestaan al lang, en we noemen ze bedrijven. Je hebt alle reden om je daar heel veel zorgen over te maken. Talloze beslissingen in het bedrijfsleven worden nu al genomen door systemen.

Systemen die geprogrammeerd zijn om automatisch te verkopen, om personeel te ontslaan, om de bonus vast te stellen. Niemand denkt er meer bij na.

Programmeren als verplicht vak voor iedereen

Aan het eind van het gesprek wordt gesproken over het belang van het onderwijs. De redenering is simpel. De computertaal is een wereldtaal, net zoals Engels of Chinees. Willen we computers begrijpen dan zullen we moeten leren hun taal te spreken. Met andere woorden: programmeren als verplicht vak voor iedereen.

TimBL is een koning en een held tegelijk.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Foto intro met dank aan Fotolia.