Inspiratie

Internet of Things biedt kansen voor installatiebranche en retail

0

Dus jij wil het Internet of Things? Maar hoe dan? Ik schreef in een vorig artikel over honderd sensoren in deuren en ramen, sloten, waterkokers en andere elektronica. Hoe weet je als consument wat je moet kopen? En minstens zo belangrijk: wie gaat het allemaal voor je installeren en werkend maken? Interoperabiliteit, het samenwerken van apparaten van diverse leveranciers is een goed streven, maar de werkelijkheid is weerbarstiger.

UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor de Elektrotechnische detailhandel (o.a. retailers als Media Markt, BCC, Scheer en Foppen, Expert, ElectronicPartner en Expert) en de installateurs zegt dat er de komende jaren veel gaat veranderen, als het Internet of Things in huizen realiteit wordt. Dit zijn kansen voor de branche, die dan wel een vernieuwingsslag moet maken.

Installatie

Een van de uitdagingen voor het Internet of Things (IoT) is de mate waarin gebruikers zelf IoT-sensoren kunnen installeren. Een goed voorbeeld is een thermostaat (zoals bijvoorbeeld de Toon van Eneco). In veel gevallen is het toch verstandig (of handiger) om deze te laten installeren door een vakman, zeker in het geval van verwarming of energievoorziening.

Andere apparaten, zoals bijvoorbeeld een rookmelder, koolmonoxide (CO)-detector of de Nest, kunnen in veel gevallen wel door een consument worden geïnstalleerd. Enige handigheid en kennis is hier wel bij gewenst, maar het is zeer goed te doen.

Ontwikkelingen voor de verkoop

Op dit moment zijn er een aantal oplossingen te kopen die werken volgens het concept van het Internet of Things. In veel gevallen koop je deze online of in de winkel. Het is van belang dat je als verkoper duidelijk kunt maken wat de toegevoegde waarde is van de sensoren en welke het beste passen, zowel in een winkel en online. In het geval van verkoop in de winkel zullen er speciale verkopers komen die allerlei IoT-producten kunnen verkopen, als op zichzelf staand systeem of misschien als een dienst (bijvoorbeeld bij home security).

Voor een gedeelte overlapt de kennis en skills van een verkoper met een nieuwe functie die de ontwikkeling van Smarthomes en IoT heeft mogelijk gemaakt: de elektro-stylist.

smart-home-installatie

Elektronische stylist

Met de groei van het aantal apparaten wat draadloos communiceert in ons huis, ontstaat de vraag naar een nieuwe competentie, die van de elektronische stylist. Deze vakman of -vrouw geeft advies over hoe je je huis het beste kunt inrichten, rekening houdend met wat je wil, wat je wil betalen en wat kan.

Het doel is om smart living voor de consument realiteit te laten zijn, waarbij het verder gaat dan alleen het streamen van video van de mediaserver naar de tv. Het gaat ook om verlichting, verwarming, gordijnen, zonnewering: al die apparaten die zouden kunnen passen in de Smart Home.

Afgelopen jaar is er in een pilot zelfs een opleiding en een certificaat uitgegeven door het opleidingsfonds OFED voor een elektro-stylist. De doelstelling is dat deze in 2015 zeker een vervolg zal krijgen.

Accepteer cookies

Ondersteuning

Een ander, gerelateerd onderwerp is natuurlijk de ondersteuning, voor als er iets fout gaat. Hoe complexer de sensor, des te groter de kans dat er een fout optreedt. Zelfs bij de iPad en iPhone, voorbeelden van ontwerp en eenvoud, kunnen fouten en storingen optreden en is het soms niet zo eenvoudig als je zou willen om bijvoorbeeld een nieuwe versie van iOS te installeren. Laat staan dat je praat over sensoren van diverse leveranciers die moeten samenwerken.

Het ontwerp van sensoren is belangrijk en moet zo makkelijk mogelijk te installeren en gebruiken zijn. Dit klinkt als een open deur, maar in heel veel gevallen is het moeilijker dan je denkt. Bij wie ga je als consument hulp zoeken als je er niet uitkomt? Een gedeelte kun je oplossen met fora en andere selfservice-oplossingen. Voor een gedeelte kan het telefonisch of via internet, maar als je er écht niet uitkomt, zal er toch een specialist bij moeten komen.

Opschudden van de branche

Als we steeds meer IoT as a Service krijgen (ook wel bekend als Smart Home of Connected Home), wat kan de installatiebranche dan voor rol spelen? De installatiebranche is volgens UNETO-VNI nog redelijk behoudend. Ze zullen een verandering moeten doormaken, omdat ook hun branche gaat veranderen. Steeds meer apparaten zullen verbonden worden en op die manier kunnen doorgeven dat er een fout is opgetreden. Of, sterker nog, apparaten kunnen voorspellen wanneer een onderdeel stuk zal gaan en op tijd onderhoud inplannen, in plaats van bij een storing of een defect.

Ook zullen er nieuwe sensoren bijkomen en nieuwe technologie. Dit is voor de branche een reden om bij te blijven, ook om de klant te kunnen adviseren over nieuwe technologie. In het algemeen kun je zeggen dat er een nieuw soort elan in de branche moet komen. Complexe producten via bijvoorbeeld de installateur die daarbij wel de transformatie moet maken van reactief naar proactief.

Actieplan

UNETO-VNI heeft ook een actieplan ontwikkeld om de branche de stap te laten maken. Momenteel wordt er hard gewerkt om de diverse platforms zoals de elektro-stylist, woonverfijner, comfortinstallateur en zorginstallateur op elkaar aan te laten sluiten. Het uitgangspunt is om de consument centraal te stellen en partijen zo te laten samenwerken dat men dezelfde taal spreekt en informatie – zowel op klantniveau als productniveau – met elkaar gaat delen. Zo zal de consument optimaal bediend worden met 1 touchpoint voor alle informatie.

Het internet of Things zal de komende jaren steeds prominenter in onze huizen, onze bedrijven of onze fabrieken een rol gaan spelen. Voor een gedeelte zal de gebruiker zelf deze sensoren kunnen installeren en werkend krijgen. Voor simpele producten bijvoorbeeld via fysieke retail, waarbij dit aspect goed kan worden ingevuld. Bij complexere installaties speelt de retailer, installateur of monteur een belangrijke rol. IoT zal in eerste instantie nog sterk via consultative selling of personal selling zijn.

Illustraties met dank aan Fotolia.