How to

Nooit meer je koffer kwijt dankzij eTag en eTrack

0

Het zijn niet alleen kleine bedrijven die zich bezighouden met het Internet of Things. Ook grote bedrijven zien toegevoegde waarde en de kans van deze ontwikkelingen. Een van de partijen die dit heel duidelijk ziet is KPN. Wat is haar rol bij de ontwikkeling van de eTag en eTrack, waarmee je je koffer kunt volgen?

Op basis van eigen specifieke competenties op het gebied van connectivity heeft KPN het doel om een platform te ontwikkelen waarop eenvoudig en snel nieuwe diensten op het gebied van Internet of Things (IoT) kunnen worden ontwikkeld en aangesloten. Hiermee stelt KPN developers en organisaties in staat om IoT-oplossingen te ontwikkelen voor onder andere slimme steden, gezondheidzorg en transport & logistiek.

KPN als enabler van smart systemen

KPN is hierbij heel realistisch. In plaats van het zelf invullen van alle rollen en competenties, wordt duidelijk gekeken naar de eigen competenties en laat ze andere rollen over aan partners die dat weer beter kunnen.

De rol die KPN voor zich zelf voor ogen heeft is die van enabler van smart systemen zoals Smart Cities, Smart Health of Smart Transport & Logistics. Een dienstverlener die haar platform aanbiedt aan partijen om daarmee sneller en goedkoper IoT-diensten te ontwikkelen, omdat gebruik kan worden gemaakt van generieke diensten of componenten op het platform.

Platform

Het platform ziet er schematisch ongeveer zo uit (zie afbeelding hieronder) en levert diensten en functionaliteit die in principe alle IoT-producten en -diensten nodig hebben. Je hoeft bij het gebruik van dit platform in principe alleen zorgen te maken over de smart devices of smart things, andere functionaliteit wordt door het platform geboden.

Het platform ondersteunt natuurlijk meerdere type devices voor meerdere actors (bedrijven die het platform gebruiken) waarbij data en gegevens van actors afgeschermd zijn van andere actors. Iedere actor heeft als het ware zijn eigen virtuele platform.

De diensten die KPN levert staan in het midden, bij applications moet je onder andere denken aan een applicatie op een tablet die inzicht geeft waar alle bedrijfsauto’s zich bevinden zodat de dichtstbijzijnde auto naar een incident gestuurd kan worden.

kpnm2m

Op dit moment zijn er al een aantal IoT-diensten die gebruik maken van dit platform: onder andere een fleetmanagement-oplossing (locatie van voertuigen etc.), het monitoren van de koeling van voedsel (op Shell benzinestations) en het door middel van RFID controleren van operatiemateriaal in de OK.

De diversiteit van toepassingen geeft ook de flexibiliteit aan van het platform, maar dan wel de generieke functionaliteit. Specifieke aanpassingen moeten natuurlijk altijd worden ontwikkeld, evenals koppelingen met backendsystemen of andere systemen van actors buiten het platform. Daar kan KPN trouwens met hun consultancy-tak mee helpen.

Visionary

Researchfirma Gartner kwam onlangs met het Managed M2M Magic Quadrant, waarbij KPN wordt gepositioneerd als visionair. Als je je afvraagt wat M2M nou weer is: het staat voor Machine to Machine communication, een naam waar Internet of Things vroeger om bekend stond. Dit is op zich niet zo vreemd, ook de afdeling van KPN die het M2M-platform heeft ontwikkeld heet nog M2M, maar dit gaat veranderen.

In een Magic Quadrant heb je vier categorieën. Dit is de officiële tekst van Gartner voor ieder van de vier categorieën:

  1. Leaders execute well against their current vision and are well positioned for tomorrow.
  2. Visionaries understand where the market is going or have a vision for changing market rules, but do not yet execute well.
  3. Niche Players focus successfully on a small segment, or are unfocused and do not out-innovate or outperform others.
  4. Challengers execute well today or may dominate a large segment, but do not demonstrate an understanding of market direction.

Het is voor een leverancier belangrijk om genoemd te worden, omdat Gartner qua omzet en omvang van de spelers eisen stelt. Sta je in het Magic Quadrant en op een goede plek, dan is dat een goed teken. Het geeft aan dat je een serieuze speler bent en misschien op deze manier ook op shortlists kunt komen bij bedrijven dat dat soort oplossingen overwegen.

Een van de redenen dat KPN visionair is, heeft te maken met de omvang van de markt: voor KPN is Nederland de thuismarkt en in vergelijking tot Vodafone (een Leader) is dat toch een maat kleiner. De Leaders zijn zonder meer de grote telecombedrijven, zoals Deutsche Telekom, ATT, Telefonica, Verizon en Vodafone.

Wil je het hele Magic Quandrant van Gartner lezen dan kan je het o.a. hier downloaden, na het invoeren van onder andere je naam en e-mailgegevens.

KLM, KPN en Fasttrack ontwikkelen samen Internet of Things toepassing

Voor dit artikel zoom ik in op een IoT toepassing die KPN samen met het Hoofddorpse bedrijf Fasttrack en KLM aan het ontwikkelen is: de eTag en eTrack. Dit zijn een een interactief bagagelabel (eTag) en een koffertracker (eTrack).

Waar is mijn koffer?

Het is de schrik van vele reizigers: ‘waar is mijn koffer? Ik ben in Helsinki, de koffer is in Rome.’

carossel

Bron afbeelding: FastTrack

Volgens cijfers van SITA raken wereldwijd per jaar zo’n 22 miljoen koffers kwijt. De meeste komen wel weer boven water, maar 10% van deze koffers (2,2 miljoen) raakt blijvend kwijt. Gelukkig gaat het meestal goed: de 22 miljoen koffers is slechts 0,7% van het totaal aantal koffers (drie miljard) wat wordt vervoerd. Toch is er een enorme schadepost, het wordt geschat dat dit per jaar zo’n drie miljard dollar is aan vergoedingen, nasturen of langs brengen. Daarnaast is er nog de ontevreden passagier die zijn vakantie heel slecht begint, wat slecht is voor de klanttevredenheid.

FastTrack vond dat dat toch beter moest kunnen. Samen met partners KPN en KLM zijn er twee Internet of Things-oplossingen bedacht.

eTag

De eTag is een elektronisch bagagelabel die je zelf al kunt voorzien van de juiste bestemming. Dit doe je thuis als onderdeel van het online inchecken en je kunt nu je koffer volledig inpakken, labelen en daarna op Schiphol eenvoudig op de band zetten op een selfservice dropoff-punt op Schiphol achterlaten. Er hoeft geen label meer geprint te worden wat dat heb je al. Reis je met meer koffers dan moet je of meerdere eTags gebruiken of toch maar een label laten printen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de manier waarop met koffers op luchthavens wordt omgegaan, het kan dus wel tegen een stootje.

De eTag maakt gebruik van elektronische inkt en heeft daarnaast nog contactless chips aan boord zodat het werkt met de systemen van nu (scannen van bagage labels) en die van de toekomst (scannen van RFID of contactless chips). Per koffer heb je een label nodig. Bij de introductie wordt gekeken of er behoefte is aan meerdere eTags per klant of gezin. De eTag werkt alleen voor aangesloten maatschappijen, maar volgens de leverancier sluiten zich bijna per week nieuwe maatschappijen aan.

KLM FastTrack 1

De nieuwe eTag en eTrack geven een gerust gevoel. Bron afbeelding: FastTrack

De eTrack

Naast het nieuwe label is er ook nog de met gps, gsm en sensoren uitgeruste eTrack. Dit apparaat kan worden gebruikt om te zien waar je koffer precies is, bijna in realtime. Zodra er een gsm-signaal wordt gevonden en de koffer is uit het ruim van het vliegtuig, wordt de positie doorgegeven. Er zit zelfs een app bij die je kunt gebruiken om te zien waar je koffer is (binnen de grenzen van de mobiele signaal wat de eTrack afgeeft). Ook als tijdens het reizen de koffer opeens verder dan de door jou opgegeven afstand is, kun je automatisch een signaal krijgen. Verder krijg je een melding wanneer jouw koffer in de buurt van de band is en of deze onderweg is opengemaakt. Tijdens het vliegen wordt de eTrack uitgeschakeld, dit is onder andere vanwege veiligheid en Europese wetgeving.

Als je je eTag en eTrack met de systemen van de vliegtuigmaatschappij integreert, dan is het mogelijk dat zowel jij als de luchtvaartmaatschappij een seintje krijgen als je koffer de verkeerde kant op gaat.  Hierna kunnen gelijk maatregelen worden genomen om je koffer zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen.

In theorie kan de eTrack zelfs geheel in de koffer worden geïntegreerd.

Integratie op het platform

Hoe ziet dat er dan uit? Eigenlijk heel eenvoudig (zie afbeelding hieronder). Je ziet dat iedereen zijn eigen rol speelt: Fasttrack voor de devices, KPN voor de connectivity en KLM als de gebruiker van de data. De consument zit aan de kant van de apparaten.

klm KNP

Volgens Fasttrack heeft het KPN-platform ervoor gezorgd dat ze in staat zijn geweest om hun sims in  de tracker goed te managen als het bijvoorbeeld gaat om activatie en verbruik. Door de flexibiliteit van KPN kon de implementatie hiervan snel en op maat gedaan worden.

Beschikbaarheid

De eTag en eTrack zijn bijna klaar en zullen in 2015 in de markt worden gezet. Op dit moment zijn er nog geen prijzen bekend voor de beide apparaten. Verwachting is dat ze ‘marktconform’ geprijsd zullen worden en in ieder geval naast de aanschaf van de apparaten ook een (jaarlijkse) abonnementsdienst zullen hebben. De doelgroep zijn zeker de frequent flyers, zoals de Flying Blue Members, maar ook mensen die een keer kun koffer zijn kwijtgeraakt en dit zo veel mogelijk willen voorkomen.

Concurrentie

Met name voor de eTrack zijn er al alternatieven c.q. andere aanbieders. Bijvoorbeeld Luggo die ook iBeacons kan tracken met zijn app (en deze ook verkoopt), maar dat is alleen maar het stuk wat in de nabijheid werkt. Trakdot werkt op hetzelfde principe, maar dan alleen met GPS. Het apparaat heeft trouwens naast de aanschafprijs (€99.99) ook een jaarlijks abonnement ($19,95) dat je moet afsluiten voor het tracken. De eBag tag die door British Airways wordt getest lijkt sterk op de eTag, maar werkt toch op een andere manier, in dit geval door het koppelen van een NFC met een telefoon.

Win-win

Het Internet of Things helpt ons dus niet alleen met het besparen van energie of het langer zelfstandig laten wonen van ouderen, maar ook met het in de gaten houden van onze waardevolle spullen. In dit geval is het een win-winsituatie: de vliegmaatschappij kan beter de koffers in de gaten houden en als er iets mis dreigt te gaan, ingrijpen of de schade zo beperkt mogelijk te houden. En daar bovenop is er voor de passagier een stuk extra zekerheid met betrekking tot zijn of haar koffers.

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks artikelen over het Internet of Things en dan specifiek toepassingen hiervan die nu beschikbaar zijn of op korte termijn beschikbaar komen.

Foto intro met dank aan Pixabay.