Inspiratie

Zagen aan de stoelpoten van zoekgigant Google: wie durft?

0

Zoeken op internet staat al geruime tijd synoniem aan Google. De Amerikaanse zoekmachine is zo dominant op dit gebied dat je je bijna afvraagt of iemand überhaupt ooit iets anders gebruikt. Toch is het wijsheid verder te kijken dan de Google-neus lang is. Er wordt namelijk links en rechts wel degelijk aan de stoelpoten van de zoekgigant gezaagd.

Het marktaandeel van Google

Eerst wat feiten. Google had in december 2014 een wereldwijd marktaandeel op de desktop van 66.44%. Het is daarmee veruit de grootste zoekmachine. De nummer twee, het Chinese Baidu, volgt met 11.15% op gepaste afstand. Overigens gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat die voor Westerse gebruiker nauwelijks interessant is, de interface is immers enkel in het Chinees beschikbaar. Direct daarachter volgt Microsoft’s Bing met 10,29%. De overmacht van Google op de mobiel en tablets is overigens nog veel groter. Daar heeft het een marktaandeel van ruim 91,5%.

raymondMozilla dumpt Google

Gezien het marktaandeel is het niet zo vreemd dat veel SEO’ers Google op de voet volgen. Panda- en Penguin-updates zijn groot nieuws in SEO-land en optimalisaties worden dan ook vrijwel alleen rondom Google-algoritmes gebouwd.

Google is oppermachtig. De vraag is echter hoe dat marktaandeel zich in de nabije toekomst ontwikkelt. Zo ontving Mozilla, het bedrijf achter Firefox, jaarlijks een flinke som geld van Google. In ruil daarvoor was het de standaardzoekmachine in de browser. Zocht de gebruiker via het zoekvenster in Firefox, dan ging deze zoekopdracht linea recta naar Google. Eind vorig jaar maakte Mozilla daar een einde aan en zette in de VS het een streep door het lucratieve contract.

In recente versies van Firefox is voor Amerikaanse gebruikers Yahoo! de standaardzoekmachine. Google is nog wel als zoekmachine beschikbaar, maar daar moet de gebruiker heel bewust een instelling voor wijzigen. Dat is voor velen een brug te ver. Inmiddels is het marktaandeel van Yahoo! in de VS weer aan de het dalen ten opzichte van Google. Maar het geeft aan dat plotselinge bewegingen van Google’s periferie direct van nadelige invloed op het marktaandeel kunnen zijn.

Apple’s eigen zoekmachine

Toch loert er nog een ander, veel groter gevaar voor Google. De geruchten gaan dat grote rivaal Apple al jaren bouwt aan een eigen zoekmachine. En die zou in iOS 9, de komende versie van Apple’s besturingssysteem, het levenslicht zien.

Het is natuurlijk maar een gerucht, maar daarmee absoluut niet ongeloofwaardig. Het is de heren en dames uit Cupertino er alles aan gelegen om Google dwars te zitten. Want met name Android, Google’s mobiele besturingssysteem, is Apple een enorme doorn in het oog. En als er één bedrijf op zijn minst de financiële middelen heeft om aan de stoelpoten van Google te zagen, dan is het Apple wel.

Mochten zij een eigen zoekmachine presenteren, dan is het wel goed uitkijken dat ze niet in dezelfde ellende terechtkomen als toen het bedrijf twee jaar geleden een ander Google-alternatief lanceerde: Apple Kaarten. Het alternatief voor Google Maps bleek bij de lancering vol fouten te zitten en stuurde automobilisten in sommige gevallen volledig het duister in.

Bing en Cortana

Ondertussen blijft die andere rivaal, Microsoft, stug doorbouwen aan zijn eigen zoekmachine: Bing. De zoekresultaten haalden lange tijd niet het niveau van Google. Toch zet Bing inmiddels heel aardige resultaten neer. Het heeft bovendien een sterke troef: dankzij contracten met Facebook en Twitter heeft het toegang tot tweets en posts van deze sociale netwerken.

bing

Waar Google ‘social signals’ van andere netwerken dan Google+ negeert voor het bepalen van relevantie, is die sociale interactie voor Bing wel degelijk een sterke rankingfactor. Doe je het als bedrijf goed op social media, dan heb je in Bing een voorsprong, en vice versa. Dat maakt Bings resultaten significant anders dan die van Google en geeft de zoekmachine absoluut bestaansrecht.

Cortana zet Google buitenspel

Een andere troef van Microsoft is Cortana: Microsoft’s persoonlijke assistent die zich onder andere via stemherkenning laat bedienen. Cortana is nog in ontwikkeling, maar zit stevig verankerd in de eerste testversies van het komende Windows 10 en de bijbehorende opvolger van Internet Explorer, nu nog Project Spartan genaamd.

De gebruiker kan Cortana allerlei vragen stellen, variërend van wat het weer vandaag is tot allerlei inhoudelijke vragen. Cortana presenteert direct het antwoord. Daarmee zet Cortana een zoekmachine als Google in eerste instantie buitenspel.

Privacyzorgen

Ten slotte heeft Google niet het meest privacy-vriendelijke imago. Daarmee kwamen ze tot op heden altijd redelijk weg. De vraag is hoe lang dat nog het geval blijft. Privacy is nu juist een aspect dat steeds meer aandacht krijgt, ook bij de gewone gebruiker.

Steeds meer mensen lijken zich bewust van de macht van bedrijven als Apple, Facebook en Google nu deze meer en meer persoonlijke data verzamelen. De aversie ten opzichte van die dataverzamling lijkt te groeien. Denk aan de massale verontwaardiging rondom de overname van WhatsApp door Facebook vorig jaar. Of de recente actie waarin mokken zijn verkocht met babyfoto’s die op Facebook zijn geplaatst door nietsvermoedende ouders.

 

Het is de vraag of de massa die aversie omzet in gerichte acties. Gaan zij iets onschuldigs ondernemen zoals het uitschakelen van locatiediensten in Google’s Android? Of overstappen naar andere, privacy-vriendelijke browsers zoals DuckDuckGo. De toekomst zal het leren.

Focus op Google is logisch

SEO-specialisten zijn geen domme schapen. Hun aandacht voor Google als leidraad in optimalisaties is volledig terecht. Zolang het marktaandeel torenhoog uitsteekt boven alle andere alternatieven levert dat nu eenmaal de meeste ‘bang for the buck’. Daarbij is SEO een discipline die zich steeds minder richt op specifieke trucs en die steeds meer een holistische benadering van de business vereist. In die zin is een optimalisatie voor Google vaak ook gunstig voor andere zoekmachines. Kwalitatief goede content doet het immers ook goed in Bing.

Maar toch is het allesbehalve onverstandig ook verder te kijken dan de Google-neus lang is. Monitor ook eens de resultaten in Yahoo!, DuckDuckGo en Bing. Houd goed de actuele ontwikkelingen rondom search in de brede zin van het woord in de gaten. Kijk of je website of bedrijf ook naar voren komt in bijvoorbeeld Siri of Cortana. En laat je niet verrassen door de actualiteit, of erger: de concurrent.

Foto intro met dank aan Fotolia