Inspiratie, Verdieping

Semantic search: dit zijn de gevolgen voor je SEO-strategie

0

Voorheen kon je nog prima SEO-resultaten boeken door puur te focussen op een enkel zoekwoord. Dankzij semantich search begint Google echter steeds beter onderlinge verbanden tussen woorden en zinnen te herkennen. Het doel: de zoeker krijgt een beter antwoord op zijn vraag. Wil je online goed vindbaar zijn en blijven, dan zul je hierop moeten anticiperen. En snel, want één ding staat vast: de komende tijd gaan de zoekresultaten in Google veranderen.

Focus op keywords is echt verleden tijd

Tot op heden waren browsers in staat om html (syntax) om te zetten in een leesbare pagina, maar hadden ze geen idee wat de betekenis (semantiek) was van de inhoud binnen die webpagina. Voor Google bleef het daardoor onduidelijk wat er met de inhoud van webpagina’s werd bedoeld. Om de zoekmachine hier inzicht in te geven, was het zo belangrijk om trefwoorden (keywords) mee te geven.

Aan de hand van deze keywords was Google in staat patronen te herkennen binnen webpagina’s. De zoekmachine kende er verder geen daadwerkelijke betekenis aan toe. Dat is de basis van zoekmachine-optimalisatie (SEO) zoals velen dat kennen. ‘Semantisch zoeken’ zorgt er nu voor dat zoekmachines gaan begrijpen wat de betekenis is van zogenaamde ‘entiteiten’ binnen (web)documenten, door relaties tussen die entiteiten en kenmerken te beschrijven.

Voorheen had Google geen idee wat de betekenis was van de tekst op jouw webpagina’s. Dat gaat veranderen.

Semantic search in het kort

Bij semantic search worden niet alleen resultaten weergegeven op basis van trefwoorden, maar wordt er ook gekeken naar de relatie tussen bepaalde woorden. Ieder stukje informatie op het web wordt bij semantic search als een entiteit beschouwd. Op deze manier wordt er structuur aangebracht in de warboel van data die online beschikbaar is.

Door al deze data te structureren krijgt Google nu het inzicht in wat een webpagina vertelt kan het zeer accuraat de zoekresultaten verscherpen. Google begrijpt niet alleen de entiteit zelf, maar weet ook aan welke andere entiteiten deze gerelateerd is.

Entity extraction

Met behulp van semantic search probeert Google vervolgens te begrijpen wat deze woorden samen betekenen. Dit doet de zoekgigant met een technologie die de semantiek van woorden begrijpt en teksten interpreteert. Dit combineert de zoekgigant met technologie die informatie vindbaar maakt aan de hand van een specifieke, en op dezelfde wijze ‘begrepen’, zoekvraag.

Via ‘entity extraction’ wordt vervolgens ontdekt wat – in een pagina of zoekvraag – mensen, plaatsen of bedrijven zijn, om zo betere zoekresultaten te leveren. Als de zoekmachine weet dat de zoekvraag over een persoon gaat, kan er meer relevante informatie over die persoon worden aangeboden. Zo toont de zoekmachine bij de zoekopdracht ‘president Amerika’ direct de naam en foto van Barack Obama. Maar je krijgt ook aanvullende informatie te zien, zoals dat hij geboren is in 1961 en dat hij de 44ste president van Amerika is.

president amerika

Een succesvolle SEO-strategie

Door de komst van semantic search is een SEO-strategie op basis van louter specifieke trefwoorden niet meer voldoende. Als je ook in de komende jaren succesvol met SEO wilt zijn, moet je de focus verleggen. Waar je voorheen door middel van een zoekwoordenonderzoek bepaalde op welke zoekwoorden je gevonden wilde worden om vervolgens per zoekwoord een aparte pagina te schrijven, moet je nu de voor jou belangrijkste trefwoorden gaan uitbreiden en samenvoegen. Zowel het onderwerp (de vraag) als het antwoord op de zoekvraag moeten op de pagina uitgebreid aan bod komen.

Zowel het onderwerp (de vraag) als het antwoord op die zoekvraag moeten op de pagina uitgebreid aan bod komen.

Een voorbeeld: pagina over ‘Het Witte Huis’

Stel, je hebt een pagina die over ‘Het Witte Huis’ gaat. Vroeger maakte je dan enkel een pagina aan waarbij de focus lag op het trefwoord ‘Het Witte Huis’. Je zorgde ervoor dat dit trefwoord zo vaak mogelijk op de pagina terug kwam (zonder dat het vervelend werd).

Maar nu zal je er dankzij semantic search voor moeten zorgen dat niet alleen het trefwoord ‘Het Witte Huis’ op de pagina staat. Je zult daarnaast zoveel mogelijk andere relevante informatie over ‘Het Witte Huis’ op de pagina moeten gaan vermelden. Alles wat aan ‘Het Witte Huis’ gelieerd kan worden, verwerk je in de tekst.

Keywords & relationships

Denk bijvoorbeeld aan meer informatie over de president, Washington en andere relevante onderwerpen. Door ‘Het Witte Huis’ zo uitgebreid mogelijk te omschrijven, zorg je ervoor dat jouw pagina antwoord geeft op alle vragen die mensen kunnen hebben over ‘Het Witte Huis’. En dit wordt door Google gewaardeerd, waardoor het jouw pagina beter zal gaan indexeren. Visueel zou dat er zo uit kunnen zien:

sematic search

(Bron: MOZ)

En dit zijn de stappen die je moet zetten:

  • Bepaal het belangrijkste trefwoord waarop je gevonden wilt worden.
  • Bedenk alle synoniemen en andere variaties op dit trefwoord.
  • Bepaal aan de hand van het belangrijkste trefwoord welke andere trefwoorden hieraan gerelateerd zijn.
  • Creëer op basis hiervan nog meer secundair gerelateerde zoekwoorden.
  • Op basis van al deze trefwoorden en andere entiteiten ga je jouw pagina’s herschrijven. Let er hierbij vooral op dat de tekst een logisch en leesbaar verhaal blijft. Want gebruikerservaring is en blijft voor Google een van de belangrijkste indicatoren.

Een ander voorbeeld: ‘womens haircuts’

Een ander interessant voorbeeld van de gevolgen van semantic search, is deze pagina over kapsels. De pagina is niet geoptimaliseerd op het trefwoord ‘womens haircuts’, je vindt het zelfs nauwelijks terug in de tekst. Maar als je via Google zoekt op het trefwoord ‘womens haircuts’, wordt de pagina erg hoog gerankt.

Dat komt dus door semantic search. Het artikel staat namelijk bol van interessante tips en informatie over ‘womens haircuts’ en relevante (gerelateerde) keywords. En wordt hierdoor nu door Google geïndexeerd als een belangrijke pagina, waar de bezoeker meteen het antwoord vindt op zijn of haar zoekvraag.

Wat moet je doen om je website goed in de rankings te houden?

Als je succesvol wilt zijn en blijven op het gebied van SEO, dan is nu echt het moment aangebroken om de stap naar ‘the next level of SEO’ te zetten. De focus moet van trefwoorden worden verschoven naar het optimaliseren van webpagina’s op basis van de intentie van het zoekgedrag. Het is zaak om te zorgen dat de content op jouw pagina’s het antwoord geeft op de vraag die iemand als zoekopdracht in Google heeft getikt.

Als je succesvol wil blijven, dan is nu het moment om de stap naar ‘the next level of SEO’ te zetten.

De invloed van semantic search op jouw toekomstige SEO-strategie

Wanneer semantic search het bestaande algoritme volledig zal overnemen, nog niet bekend. Google begrijpt op dit moment vooral Engelse woorden en semantieken. Ik betwijfel of ze al zo ver zijn dat ze bijvoorbeeld ook Scandinavische websites op deze manier kunnen indexeren.

Wil je meer lezen over semantic search, bekijk dan ook de artikelen van Eduard & Sander en van Caat van Esch. Heb je nog een vraag of opmerking over semantic search? Of wellicht een goede aanvulling op het artikel? Ik hoor het graag!