How to

Optimaliseer het bestelproces van je webshop: 5 quick wins

0

Webwinkeleigenaren, e-commerce specialisten en online marketeers zijn webwinkels steeds verder aan het optimaliseren. Maar ik merk alsmaar vaker dat in veel webwinkels makkelijke quick wins te behalen zijn in het bestelproces. Hier liggen dus nog kansen om extra conversie te genereren voor jouw webwinkel.

Intussen zijn er al veel artikelen verschenen over optimalisatieslagen, zoals:

  • Toon de voortgang in het bestelproces. Dit motiveert bezoekers om alle stappen te doorlopen. Wanneer je in jouw webwinkel met procenten werkt om de voortgang in het bestelproces aan te geven, wordt het aangeraden om niet te starten met 0%. Dit demotiveert bezoekers. Geef ze een vliegende start door bijvoorbeeld met 10% te beginnen.
  • Bied voldoende betaalmogelijkheden in je bestelproces om alle bezoekers daadwerkelijk hun bestelling te kunnen laten betalen.
  • Wanneer een bezoeker een veld in je bestelformulier niet goed invult, moet duidelijk naar voren komen waarom dit veld niet goed is ingevuld. Ik zie regelmatig geen boodschap hierbij verschijnen. Een conversiekiller in mijn ogen.

Naast bovenstaande conversieverbeterpunten voor je bestelproces, geef ik in dit artikel 5 quick wins die ik in de praktijk vaak tegenkom en al snel je conversiepercentage van je webwinkel kunnen verbeteren.

1. Zet je actiecode-veld uit als er geen actiecodes zijn

In vrijwel ieder bestelproces kom je een veld tegen voor het invoeren van een actiecode. Lang niet altijd zijn er actiecodes voor de desbetreffende webwinkel actief. Het gevaar is dat bezoekers een nieuw tabje opnemen in hun browser en gaan zoeken naar een actiecode. Hierdoor is de bezoeker afgeleid en bestaat de kans dat ze teleurgesteld raken wanneer er geen actiecode actief is. Worst case scenario is dat de bezoeker in aanraking komt met een concurrerende webwinkel die wel een actiecode gebruikt.

Zet dus het veld voor actiecodes uit als er geen actiecodes actief zijn. Dit zal de kans op afhaken verkleinen.

actiecode-voorbeeld

2. Toon je telefoonnummer prominent in beeld en zie het als een extra verkoopkanaal

Een telefoonnummer tonen in je bestelproces is een teken van vertrouwen voor de bezoekers van je webwinkel. Helaas ontbreekt deze toevoeging nog regelmatig. De telefoon is bovendien een extra verkoopkanaal. Een bezoeker van je webwinkel die middenin het bestelproces zit en telefonisch contact met je opneemt, is vaak eenvoudig te converteren. Maak hier slim gebruik van en zorg dat de telefoon altijd op werkdagen opgenomen wordt (als het kan ook in de avonduren). Wellicht dat er zelfs een stuk upsell mogelijk is!

telefonisch-advies-voorbeeld

3. Verwijder direct nutteloze links en mogelijke afleidingen

Als je deze quick win leest, denk je waarschijnlijk: ‘wat een voor de hand liggende quick win, dit is toch logisch?’ Helemaal mee eens. Toch zie ik nog steeds deze klassieke fout bij webwinkels terugkomen. Hieronder laat ik zien dat sommige webwinkels (redenen daargelaten) veel nutteloze links en mogelijke afleidingen in het bestelproces heeft zitten (zie de rode omlijningen).

Ook zie ik dat footers van webwinkels en het bestelproces vaak hetzelfde zijn. In het bestelproces moet je de bezoeker niet afleiden met ‘over ons’, ‘wie we zijn’ of sitemap-links. De bezoeker moet zich volledige kunnen focussen op het, liefst zo snel mogelijk, voltooien van het bestelproces en niet afgeleid worden.

Tevens zijn lange bestelformulieren (ook bij vele bekend maar nog niet altijd toegepast) ook uit den boze.

nutteloze-links-voorbeeld

4. Zorg dat je gehele webwinkel en daardoor ook je bestelproces snel werkt

Het optimaliseren van de laadtijd van je webwinkel wordt steeds essentiëler. Niet alleen bezoekers verwachten steeds sneller werkende webwinkels, ook Google verlangt dit tegenwoordig. Het bestelproces van je webwinkel moet snel werken. Bezoekers moeten zo snel mogelijk het bestelproces kunnen doorlopen.

Ik zie nog wel eens dat het schakelen tussen stappen in het bestelproces te lang duurt. Gebruik de Pagespeed-tool van Google en optimaliseer de snelheid van je webwinkel en dus ook je bestelproces! Daarnaast gebruik ik een aangepaste rapportage in Google Analytics om de laadtijd in combinatie met het conversiepercentage te analyseren. Download hier het sjabloon voor het aangepaste rapport in Google Analytics en analyseer het effect van de laadtijd van jouw webwinkel op het conversiepercentage.

5. Benadruk je servicekwaliteiten extra in het bestelproces

Regelmatig zie ik nog ‘kale bestelprocessen’. Enkel formuliervelden en call-to-actions om de bezoeker het bestelproces te laten doorlopen. Echter, verschillende studies hebben aangetoond dat het toevoegen van blokken die vertrouwen opwekken in het bestelproces zorgen voor een hoger conversiepercentage, dan bestelprocessen die geen vertrouwenwekkende elementen in het bestelproces hebben.

Zorg er dus voor dat jouw webwinkel extra vertrouwen opwekt in het bestelproces bij bezoekers. Voeg dus betaalopties, reviews, keurmerken en unique selling points van je webwinkel toe. Zodoende blijf je bezoekers overtuigen waarom ze bij jou moeten kopen en hun bestelling af moeten maken.

reviews-websites-voorbeeld

Aan de slag met deze quick wins

Met bovenstaande quick wins kun je een goede start maken met het optimaliseren van je bestelproces. Ik adviseer om door middel van je statistieken tool (bijvoorbeeld Google Analytics, waarbij ik het gebruik van Google Enhanced e-Commerce kan aanbevelen) te bepalen welke stap in je bestelproces de zwakste stap is (lees: het meeste uitvalpercentage heeft). Deze zwakste stap dien je als eerste te optimaliseren. Zo boek je direct al een stukje winst.

Verder moet je bovenstaande quick wins testen of dit ook echt voor jouw webwinkel werkt. Er zijn een aantal ‘gratis’ test-tools, zoals Visual Website Optimizer (eerste 30 dagen gratis) en Google Experiments waarmee je goed bovenstaande quick wins kunt testen. Zorg er dus voor dat de waarde van je bezoekers omhoog gaat en dat je bezoekers rendabel worden!

Foto intro met dank aan Fotolia.