How to

6x conversieoptimalisatie: zo krijg je meer ingevulde formulieren [checklist]

0

Binnen conversieoptimalisatie zijn formulieren één van de belangrijkste onderdelen, of het nou gaat om het doorlopen van een funnel op een webwinkel tot het berekenen van een persoonlijke premie voor een verzekering. De belangrijke doelen op een site, de conversies, worden verricht middels het invullen van een formulier. In dit artikel vind je 6 tips die gegarandeerd conversiestijgingen opleveren en gemakkelijk zijn om door te voeren.

Check 1. Klopt de volgorde van de invulvelden?

De volgorde van invulvelden van een formulier heeft grote invloed op het conversiepercentage. Begin een formulier met vragen die de gebruiker zonder na te denken kan invullen, zoals eigen naam of geboortedatum. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker sneller start met het invullen van het formulier. Daarnaast zal een gebruiker later in het formulier bij een lastigere vraag meer moeite doen deze vraag ook in te vullen, simpelweg omdat anders de moeite van de (eenvoudige) eerdere invulvelden voor niets zou zijn geweest. De motivatie om het formulier af te ronden is dus hoger, wat resulteert in meer ingevulde formulieren.

Een formulier beginnen met eenvoudige vragen die elke gebruiker over zichzelf weet, leidt tot meer ingevulde formulieren.

Hieronder een voorbeeld van een A/B-test waar de volgorde van een formulier voor het berekenen van de persoonlijke premie van een autoverzekering is getest. Het starten met de eenvoudigere vragen die elke gebruiker over zichzelf weet, heeft een significante conversiestijging van 30% opgeleverd.

volgorde-velden

Een betere volgorde van de velden zorgt voor betere conversie.

Check 2. Heb je het aantal invulvelden geminimaliseerd?

Naast de volgorde, heeft ook het aantal invulvelden van een formulier een grote invloed op het conversiepercentage. De vuistregel hierbij is over het algemeen: hoe minder invulvelden, hoe hoger conversiepercentage. Natuurlijk moet je geen invulvelden die je nodig hebt weglaten, maar wees er van bewust dat elk extra veld mogelijk een negatieve invloed heeft op het conversiepercentage. Zelfs als het een niet verplicht veld is, zorgt het voor afleiding en heeft het een negatieve invloed op het conversiepercentage.

In het volgende voorbeeld hieronder is te zien hoe het inkorten van een contactformulier van 11 naar 4 velden het conversiepercentage met 120% verbeterd heeft, ondanks dat het alleen optionele velden waren die uit het formulier gehaald zijn.

kort-formulier

Laat minder velden zien, bijvoorbeeld alleen de verplichte.

Check 3. Leg je uit wat er met de ingevulde gegevens gebeurt?

Ruim de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van privégegevens die via internet worden gedeeld (bron: nu.nl). Hierdoor wordt het steeds belangrijker om duidelijk aan te geven wat er gebeurt met de gegevens die een gebruiker invult. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan dat de gegevens niet met derden gedeeld worden, dat de gegevens niet opgeslagen worden en/of dat de gebruiker geen ongevraagde reclame toegestuurd krijgt. Hiermee haal je mogelijke angst weg en verhoog je de motivatie bij de gebruiker.

Minstens net zo belangrijk: geef ook duidelijk aan waarom je de gegevens nodig hebt. De gebruiker zal niet snel persoonlijke informatie delen als hij niet weet waarvoor dit nodig is. Transparantie over waarom informatie nodig is, creëert vertrouwen bij de gebruikers.

Check 4. Help je de gebruiker bij het invullen?

Help tekst

Geef begrijpelijke uitleg bij invulvelden.

Het is belangrijk dat het voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk is om een formulier in te vullen en als bedrijf kan je de gebruiker daar een heel eind bij helpen.

Helpteksten

Het is belangrijk om de benodigde informatie op de meest eenvoudige manier te vragen, zodat het voor de gebruiker direct duidelijk is wat hij moet invullen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Wanneer dit niet mogelijk is, help de gebruiker dan zo veel mogelijk op weg door in een ‘helpbox’ een uitleg te geven wat de benodigde informatie is en hoe de gebruiker deze kan achterhalen.

Verplichte velden

Geef met een * aan wat de verplichte velden zijn van het formulier. Dit zorgt er voor dat de gebruiker niet afhaakt omdat hij gegevens in moet vullen die hij niet wil delen, terwijl dit niet verplicht is. Bedenk bij het weergeven van niet-verplichte velden ook dat deze wel een negatieve invloed op het conversiepercentage hebben (zie tip 2). Vraag jezelf daarom eerst goed af of deze niet weggelaten kunnen worden.

input-type

Kies logische veldtypes.

Juiste type invulveld

Er zijn vele type invulvelden mogelijk, zoals het tekstuele invoerveld, radio buttons of dropdowns. Kies het juiste invoerveld bij de vraag, zoals in het voorbeeld rechts.

Check 5. Heb je goedwerkende formulieren voor smartphones?

Formulieren op smartphones vragen om een andere opzet dan formulieren op desktop. Je zit vast aan een kleiner scherm, het scherm reageert op aanraking in plaats van een muisklik en je hebt te maken met verschillende soorten ‘toetsenborden’ op mobiel. Voor de mobiele gebruikers is het erg belangrijk dat formulieren ook op hun smartphone eenvoudig in te vullen zijn. Let hierbij aan de volgende punten:

Responsive design

De gebruiker kan zijn telefoon zowel horizontaal als verticaal gebruiken bij het invullen van het formulier. Het is belangrijk dat, hoe de gebruiker zijn telefoon ook gebruikt, het formulier goed in het scherm staat. Zorg dus voor een responsive formulier dat altijd goed zichtbaar is.

Grootte invulvelden

Zorg dat de invulvelden groot genoeg zijn voor de aanraking met de vinger. Hou daar ook rekening mee bij de buttons om het formulier te verzenden en informatie-iconen ter toelichting op het invulveld.

Toetsenbordtypes

Op de smartphone zijn verschillende toetsenborden mogelijk. Zorg dat de gebruiker het juiste toetsenbord bij het invulveld krijgt. Geef bijvoorbeeld bij een invoerveld voor een telefoonnummer het telefoontoetsenbord weer en bij een e-mailadres het toetsenbord geoptimaliseerd voor de invoer van een e-mailadres. De mogelijke inputtypes zijn hier te vinden.

input-types

Op de smartphone zijn verschillende toetsenborden mogelijk.

Check 6. Analyseer & test je je formulieren?

Naast dat er een aantal best practices zijn die een positieve invloed hebben op het conversiepercentage, zijn er ook een heleboel verbeteringen mogelijk die je niet kan bedenken door enkel naar het formulier te kijken. Het is dus ook belangrijk om je formulier te analyseren met behulp van kwalitatieve tools, zoals bijvoorbeeld heatmap- of surveytools. Iedere doelgroep is anders en zal dus ook op een andere manier naar een website en formulieren kijken. Daarnaast: wat bij het ene bedrijf heel goed werkt, kan voor jouw bedrijf minder goed werken.

Heatmaps

In een heatmap van een formulier maak je inzichtelijk waar in een formulier de grootste ‘afhaak’ zit. In het voorbeeld hieronder is een formulier te zien voor het berekenen van je premie voor een woonverzekering. De heatmap geeft weer hoeveel gebruikers actief zijn geweest in de verschillende velden van een formulier.

Wat met deze heatmap inzichtelijk is geworden, is dat er een grote afhaak is na de vraag ‘bouwaard’. Hieruit kan geconcludeerd worden dat dit een lastige vraag is waar de gebruiker niet zo snel het antwoord op heeft. De vervolgactie hieruit zou een A/B(/C)-test moeten zijn, waar de gebruiker beter geholpen wordt bij het invullen van deze vraag of waar deze vraag eventueel leeg gelaten kan worden en later aangevuld kan worden.

heatmap

In een heatmap van een formulier maak je inzichtelijk waar in een formulier de grootste ‘afhaak’ zit.

Exitsurvey

Een exitsurvey is een korte en laagdrempelige enquête (meestal een of twee vragen), die in beeld verschijnt op het moment dat de gebruiker de intentie laat zien om de website te verlaten door met de muis richting de sluit x te gaan. Door een exitsurvey in bijvoorbeeld de funnel (formulieren) te plaatsen en hier specifieke vragen te stellen over waarom de gebruiker de funnel niet afrondt, kunnen nieuwe inzichten verkregen worden. Hier wordt echt het belang van de gebruiker naar voren gehaald, waardoor er hele goede en waardevolle inzichten verkregen worden. Zet de verbetering vervolgens in een A/B-test en bevestig de hypothese die je uit de inzichten van de exitsurvey hebt gehaald.

Met een verbeterd formulier is altijd winst te behalen

Er zijn veel eenvoudige aanpassingen die een positieve invloed op het conversiepercentage hebben. Naast het doorvoeren van deze best practices is het van groot belang om met kwalitatieve tools formulieren te analyseren en middels een testingtool je formulieren te testen. Dus kijk nog eens kritisch naar je formulieren en onthoud dat er ALTIJD winst te behalen is.