Innovatie

In 7 stappen van businessplan naar Business Canvas Model

0

Stel dat je morgen opnieuw je onderneming zou beginnen. Wat zou je doen? Wat zou jij daar dan van leren? Klassiek zakendoen is niet meer voldoende om te overleven, bedrijven hebben maximale wendbaarheid nodig. Start daarom vandaag nog, en maak je oude business plan futureproof met het Business Canvas Model.

Nieuwe uitdagingen voor ondernemers

Wij bezochten de Week van de Ondernemer in Enschede en werden uitgedaagd na te denken over ‘Futureproof ondernemen’, oftewel: de business wendbaar maken. De digitale ontwikkelingen gaan sneller dan gedacht. Kennis wordt steeds vaker gedeeld en tal van mogelijkheden zijn voorhanden.

Als onderneming komen wij, maar ook jij steeds weer te staan voor nieuwe uitdagingen. En dit gaat steeds sneller! Heb je het één nog niet gerealiseerd, dan is het tijd om je te focussen op het volgende. En tijd is schaars. Niet alleen jij, maar ook anderen blijven innoveren. Het is daarom steeds belangrijker om doelgericht actie te ondernemen. Met z’n allen hebben we steeds meer behoefte aan het visueel maken van tekst, en hoogst waarschijnlijk gaan we in de toekomst nog een stap verder naar virtual reality.

Van business plan naar het Business Canvas Model

Hoe bereid je je daar nu op voor? Klassiek zakendoen lijkt uit en het schrijven van businessplannen is gedateerd. Patrick van der Pijl, CEO van Business Models Inc. legt uit hoe je je business (model) futureproof maakt en gebruikt daarvoor het Business Canvas Model (pdf). Daarmee is het in één oogopslag duidelijk waar het over gaat: hoe je als bedrijf waarde toevoegt, welke proposities je levert, via welke kanalen je dat doet, wat je sterke en zwakke punten zijn en last but not least, hoe je je eigen geld verdient. Nu, en in de toekomst.

1. Begrijp je businessmodel

Ken je bedrijf van binnen en van buiten, en handel naar je business. Volg je visie en strategie. Weet welke plek je middelen of resources innemen en blijf focussen, ook al zitten zaken soms tegen. Toon karakter.

2. Ken je (potentiële) klanten; ga in gesprek

Weet welk probleem of pijnpunt jij voor je klant oplost. Waarom, en hoe voeg je waarde toe? Wat beweegt je klanten? Denk je een potentiële klant in, en vraag je af waar (mogelijke) behoeften liggen. Hoe kun je daar op inspelen?

Jaren na de intrede van Facebook, LinkedIn en Twitter heeft het grootste deel van de bedrijven de basiskennis inmiddels onder de knie. Ook wij zien dat innovaties zich razendsnel opvolgen en dat er een mogelijkheid bestaat dat een deel van het werk wordt geautomatiseerd. De inzet van social media kun je daarom het beste funderen met een strategie. Social media biedt voornamelijk kansen als verlengstuk van je business.

3. Houd de trends in de gaten en begrijp op welke trendgolven je business(model) vaart

Speel in op veranderingen in klantgedrag (o.a. door het gebruik van internet, online- en social media). Volg de nieuwste wet- en regelgeving en onderzoek kansen en uitdagingen.

Rolt WhatsApp de nieuwe belfunctie uit, dan moet je daar als bedrijf ook als de kippen bijzijn.

4. Vorm een uitgesproken visie, doe dit bij voorkeur samen met je medewerkers (en klanten)

Door keuzes te maken kom je tot een strategie. Wat doe je wel, en wat doe je niet? Maak het concreet, visueel en communiceer het binnen de organisatie, en naar buiten toe. Dat is ook waar (online) brand development over gaat.

Grolsch doet dit bijvoorbeeld heel erg goed. Via storytelling worden klanten zelfs meegenomen in de hele geschiedenis.

Grolsch

5. Leer van anderen, andere businessmodellen en (in) andere branches

Hoe zou je businessmodel eruit zien als je zou denken als Facebook?

Facebook_BM

 

Of als Spotify? En wat kun je daarvan leren?

Spotify_BM

6. Test je idee. Ontwerp, herontwerp en blijf vernieuwen en uitproberen

Heb lef, bedenk eens iets nieuws, ontwerp het en integreer het in je lopende aanbod. Ga met de tijd mee, neem een risico, voel de angst, maar doe het toch.

Houd je lange termijnvisie voor ogen, de markt en je klanten in de gaten en durf.

7. Heb het volgende businessmodel achter de hand

Perfect bestaat niet, en af is nooit af. Hoe je businessmodel eruit ziet is afhankelijk van de keuzes die je maakt als (eigenaar van een) bedrijf. Zorg dat je jezelf, je werknemers en je bedrijf blijft ontwikkelen. Wissel niet elk half jaar van businessmodel, maar houd jezelf wel scherp.

Maximale wendbaarheid lijkt dé sleutel te zijn om om te gaan met de veranderende tijdgeest. Dit vraagt om vinden en (ver)binden van (innovatieve) ideeën, kennis, merken en mensen.

Heb je tips of andere ideeën, laat het dan weten in een reactie hieronder.

Foto intro met dank aan Fotolia