Inspiratie

Contentmarketing: 10 podcasts die je deze zomer moet uitproberen

0

“De podcast is niet sexy” hoor je veel, en meestal wordt daar aan toegevoegd dat het hoogtepunt al in 2005 geweest is. Dat laatste is gebaseerd op Google Trends, waar de zoekterm ‘podcast’ in januari 2006 zijn hoogste score haalde, om daarna langzaam weg te zakken. Maar als die redenering klopt, dan zou de interesse in ‘content’ nu ook lager zijn dan in 2004, toen de hoogste score gehaald werd. Dat kan natuurlijk niet kloppen. Het is logischer dat deze woorden juist zo algemeen zijn geworden dat zij als zoekterm niet meer onderscheidend zijn.  En er dus specifieker gezocht wordt, bijvoorbeeld op ‘contentmarketing’ of ‘marketing podcast’.

Hoe dan ook is de podcast dit jaar aan een versnelde groei bezig. Olaf Ouwerkerk veronderstelde onlangs in Marketingfacts dat dit aan de opkomst van de smartphone ligt, maar die is er natuurlijk al veel langer. Zelf denk ik dat de true crime podcast Serial, die eind vorig jaar alle records verbrak, er een aardige bijdrage aan geleverd heeft. Tel daar bij op dat de podcast het vertrouwde van radio combineert met het gemak van on demand waar we via Spotify en Netflix aan gewend geraakt zijn en we hebben de verklaring te pakken.

Alternatieve vakantielectuur

Zelf gebruik ik mijn reistijd naar en van werk (25 minuten als het geen dinsdag of donderdag is) tegenwoordig regelmatig om een podcast episode of een deel daarvan te luisteren. Omdat ik dat iedereen kan aanbevelen heb ik een lijst gemaakt van 10 contentmarketingpodcasts die iedere marketeer op zijn minst een keer uitgeprobeerd moet hebben. De vakantietijd lijkt me daar ideaal voor. Zie het als alternatieve vakantielectuur. Laat je ontspannen door de laatste ontwikkelingen praten. Bij sommige stemmen is het zelf rustgevend. Zie het in ieder geval niet als werken!

Podcasts in de Stitcher web app

Podcasts in de Stitcher web app

Dit zijn -in willekeurige volgorde- die contentmarketing podcasts die je zou moeten proberen.

Content Inc

Nu ja, toch niet helemaal in willekeurige volgorde. Content Inc. is de meest interessante contentmarketing podcast van dit moment. Het is een project van de bekendste contentmarketeer Joe Pulizzi, oprichter van het Content Marketing Institute (CMI). Deze podcast presenteert in korte afleveringen een model dat kleinere bedrijven kunnen gebruiken om contentmarketing succesvol toe te passen. Tegelijk is het een boeiend voorbeeld van een goed doordachte contentstrategie en exemplarisch voor de holistische, integrale contentbenadering van dit bedrijf: de afleveringen van de podcast zijn ook de bouwstenen van het boek Content Inc dat Pulizzi schrijft terwijl je luistert. Verschijnt wekelijks, duurt 4-6 minuten.

Content Marketing Podcast

Niet helemaal hip & happening, maar deze gesproken blog van Rachel Parker heeft voldoende interessante afleveringen. Verschijnt wekelijks, duurt ongeveer 20 minuten.

Content Maximiser

Onmiskenbaar uit het land dat ons MasterChef bracht, is het zeer de moeite waard om te horen hoe contentmarketing Down Under wordt aangepakt. Verschijnt maandelijks, duurt meestal ca. 30 minuten.

Content Warfare

Ondanks zijn titel lijkt Content Warfare nog het meest op een radioprogramma. Zo’n rustige, die je ’s avonds op Radio 1 nog kunt horen. Er wordt een uur uitgetrokken om een gast eens flink uit te horen en diepgaand te interviewen. Niet altijd even boeiend, maar dat hangt ook en vooral van de gasten af. Verschijnt wekelijks, duurt drie kwartier tot een uur.

Content Marketing Quickie

Het andere uiterste. In hoog en jachtig tempo wordt er wekelijks één idee of één tip behandeld. Als Content Warfare een lean back podcast is; dan is deze lean forward. Verschijnt wekelijks, duurt 7-10 minuten.

This Old Marketing

Net als Content Inc een productie van Joe Pulizzi’s Content Marketing Institute. Pulizzi presenteert dit samen met Robert Rose als een soort Curry & Van Inkel* van de contentmarketing. Met net zulke slechte grappen, maar gelukkig maakt de content zelf veel goed. Aardig is dat ze voortdurend aan de hand van oude voorbeelden laten zien dat contentmarketing eigenlijk helemaal niet zo nieuw is. Verschijnt wekelijks, duurt ongeveer een uur.

*Wist je trouwens dat DJ Adam Curry de podcast in 2004 populair heeft gemaakt?

The Marketing Book Podcast

Dit is een enigszins afwijkend format: in deze podcast wordt iedere week een schrijver van een marketingboek geïnterviewd. Niet altijd even interessant, maar als je door de episode list kijkt, vind je zeker titels die je zullen aanspreken. Verschijnt wekelijks, duurt ongeveer 90 minuten.

Content Marketing Next

Deze show wordt gehost door Pamela Muldoon van het Content Marketing Institute, een naam die al een paar keer gevallen is. De claim is dat hier de next big thing in contentmarketing wordt besproken, maar die wordt niet altijd waargemaakt. Wel veel interessante gasten. Verschijnt twee keer per maand, duurt een uur.

90 Second Content Marketing Lessons

Nog een afwijkend format: deze podcasts worden als korte online lessen vorm gegeven. Niet via Stitcher te krijgen, en op iTunes is de episode lijst niet up to date, maar Podbean heeft wel alles. Verschijnt maandelijks, duurt niet altijd 90 seconden.

The Lede

Ook The Lede is een bekende naam. Deze podcast gaat niet alleen over contentmarketing, dus hoort in dit lijstje eigenlijk niet thuis. Maar het onderwerp staat bij The Lede wel vaak op de agenda en de podcasts zijn erg goed en bijna altijd interessant. Verschijnt: ongeveer drie keer per maand, duurt meestal een half uur. (Meest recente aflevering verscheen eind maart dus ik maak me een beetje zorgen over de voortgang.)

En The Lede is niet de enige die gaten laat vallen. Ook de uitstekende podcasts Content Talks en Content Matters hebben al minstens een jaar niets meer gepubliceerd. Terwijl ze toch echt interessante onderwerpen behandelden. Gelukkig zijn de archieven nog te beluisteren. En er zijn er nog veel meer die gestopt zijn. Sterker, de meeste houden het niet zo erg lang vol. Het geeft aan dat het hard werken is om een podcast te maken en bij te houden.

Beeld: Colleen AF Venable (Creative Commons)

Beeld: Colleen AF Venable (Creative Commons)

En Nederlandstalig dan?

Je mist in mijn lijst een Nederlandstalige podcast over contentmarketing? Klopt, die ken ik niet. Het dichtst bij komt ons aller Frankwatching met zijn eigen Frankwatching Podcast. Die gaat over online in het algemeen en dus soms over contentmarketing in het bijzonder.

Deze nog veel meer podcasts zoek je, beheer je en speel je af in iTunes of Stitcher, de twee bekendste en beste programma’s. Ook op de site van Podbean vind je alle relevante podcasts. Soms zelfs meer dan op iTunes en Stitcher. Bovendien kun je hier je eigen podcast hosten. Specifiek op (content-) marketing gerichte podcasts vind je op MarketingPodcasts.com, een site die onlangs door de bekende contentmarketeer Jay Bear is opgezet.

Nog een laatste voor de hand liggende tip: in de iTunes en Stitcher apps kun je podcasts zowel streamen als downloaden. Dat laatste is uiteraard voor je vakantie aan te raden, om te voorkomen dat de mobiele datakosten op je vakantieadres uit de klauwen lopen.

Ik wens je een mooie zomer!

Foto intro met dank aan Fotolia