How to

Zo maak je Google’s uitklapbare Lightbox Ads [how to]

0

Ben jij al bekend met de Lightbox Ad in het Google Display-netwerk? Deze advertentievariant in de galerij is nog niet zo bekend bij online adverteerders. En als deze al bekend is, wordt de Lightbox Ad nog weinig ingezet. Zonde! In dit artikel leg ik uit wat een Lightbox Ad is en wat de mogelijkheden zijn om ‘m op de juiste manier in te zetten.

Wat is een Lightbox-advertentie?

Al in 2012 presenteerde Google de Lightbox Ad. Nadat Google deze advertentie enige tijd in bèta getest heeft, is deze vorm vorig jaar definitief in het aanbod van AdWords opgenomen. Een Lightbox Ad is een advertentie die uitklapt als je er met de muis overheen gaat. Als de gebruiker twee seconden met de cursor op de advertentie staat, wordt deze uitvergroot, over de webpagina heen. Pas op dat moment betaalt de adverteerder.

Ontwerp_uitleg

Wat zijn de voordelen van een Lightbox-advertentie?

Het grootste voordeel van de Lightbox Ad zit ‘m in de betrokkenheid van de gebruiker. Kiest deze ervoor om twee seconden te wachten en de banner in groot formaat te zien? Als de bezoeker ook nog eens doorklikt naar de website, weet je zeker dat hij of zij geïnteresseerd is. Het aantal klikken vanuit een impuls kun je op die manier beperken en de kans op een relevante bezoeker neemt hiermee juist toe.

Interactieve content

Ook de mogelijkheden om interactieve content te plaatsten in de advertentie verhogen de betrokkenheid bij gebruikers. Bijkomend voordeel is dat je die betrokkenheid op verschillende manieren (afbeeldingen, video, Maps) kunt bereiken. Een Lightbox Ad is dus veel completer dan bijvoorbeeld een dynamische banner. Tel daarbij de gunstige targetingmogelijkheden in het Display-netwerk op, en je hebt meer grip op relevante bezoekers naar je website.

Google neemt de animatie uit handen

Een ander voordeel is de simpele toepassing. Niet alleen kost het minder tijd om een banner te maken, Google neemt de technische handlingen bij het maken van de animatie ook uit handen. Je legt de focus dus op de creativiteit en de (commerciële) boodschap, in plaats van veel tijd kwijt te zijn met de technische werking van de banner.

Hoe maak je ze?

Een Lightbox-advertentie is makkelijk aan te maken. Het is belangrijk om eerst een Display-campagne aan te maken. Nadat je de juiste instellingen hebt gedaan en een advertentiegroep hebt toegevoegd, ga je aan de slag met de advertentie. Klik daarvoor op de rode button ‘+ Advertentie’ en klik vervolgens door op ‘Advertentiegalerij’.

lightbox

Je hebt nu de keuze uit 4 advertentievarianten:

  • Dynamische advertenties
  • Lightbox-advertenties
  • Videoadvertenties
  • Advertenties voor algemene doeleinden

3 varianten Lightbox-advertenties

Lightbox-advertenties bestaan uit drie varianten. Je kunt kiezen uit een Lightbox Ad met afbeeldingengalerij, een Lightbox Ad met meerdere video’s of een Lightbox Ad met video- en afbeeldingengalerij. In dit geval selecteer ik de laatste. Bedenk dat niet alles perfect in de gewenste stijl te maken is, maar dat er meer mogelijkheden zijn dan je in eerste instantie denkt. Ervaring biedt inzicht en creativiteit! Voordat je begint met het ontwerpen is het belangrijk goed na te denken over:

  • Wie ben je en wat wil je uitstralen?
  • Welke boodschap wil je overbrengen?
  • Wat wil je dat mensen doen op het moment dat ze de banner zien?
  • Wat wil je bereiken als mensen doorklikken naar je website?

ligthbox

Door hier vooraf goed over na te denken, help je jezelf om tot een betere banner te komen. De belangrijkste mogelijkheden om een Lightbox Ad te designen, zijn:

  • Logo: Display advertising draait om naamsbekendheid, ofwel branding. Zorg dat je logo en naam duidelijk zichtbaar zijn, het liefst in de eerste slide.
  • Klik-url voor logo: Natuurlijk wil je mensen ergens naar toe sturen. Geef hier de gewenste bestemmings-url op. De url voor het logo kan dus afwijken van de url waar de advertentie naartoe leidt.
  • Lettertype: Je hebt keuze uit 29 lettertypes. De keuze is dus enigszins beperkt, maar toch biedt het genoeg verscheidenheid om het aan te laten sluiten op je huisstijl.
  • Bericht: Uiteraard is er ruimte voor tekst. Welke USP wil je benoemen, of welk product wil je aanprijzen?
  • Call-to-action: Aansluitend aan je boodschap wil je natuurlijk oproepen tot actie. Wil je dat mensen iets kopen? Of een offerte aanvragen? Haal ze over om naar de juiste pagina te gaan!
  • Video: Het grote voordeel van Lightbox Ads is natuurlijk de interactieve content. Benut deze mogelijkheden dan ook: upload je eigen video, of selecteer een YouTube-video.
  • Afbeeldingen: Het is mogelijk om verschillende afbeeldingen te selecteren. Dat kan op 3 manieren: afbeeldingen die op je computer staan, stockfoto’s en afbeeldingen die al op je site staan.

Het maken van een Lightbox Ad vergt wel wat creativiteit. De uitdaging is om de banner aan te laten sluiten bij je huisstijl en je boodschap op een interactieve manier te promoten.

Lightbox advertentie

Waaraan voldoet een perfecte ad?

Lightbox-advertenties worden weergegeven in het Display-netwerk van Google: mensen zijn dus niet actief naar je op zoek. Het doel moet dan ook zijn om in beeld te komen bij de potentiële bezoeker.

Nog belangrijker bij een Lightbox Ad ten opzichte van een normale banner, is de aandacht trekken. Pas na twee seconden klapt de banner uit en heb je de volledige aandacht van de bezoeker. Zorg er dus voor dat de banner op het eerste gezicht aantrekkelijk genoeg is om 2 seconden op te blijven staan met de muis. Optimaliseer je advertenties nog verder aan de hand van deze tips:

  • Gebruik een transparant merklogo. Display draait om naamsbekendheid, optimaliseer de afbeelding.
  • Het aanbevolen formaat voor logo’s is 50 x 50 pixels.
  • Wees expliciet in je call-to-action. Welk doel wil je bereiken?
  • Varieer in afbeeldingen. Zorg voor heldere afbeeldingen in de juiste formaten.
  • Benoem de juiste USP’s: wie ben je, wat bied je en waarmee onderscheid je je ten opzichte van concurrenten?
  • Probeer verschillende advertentieformaten uit. Niet ieder formaat is voor iedere website geschikt. Een Lightbox Ad is te maken in de formaten 160 x 600, 300 x 600, 250 x 250, 300 x 250, 320 x 50, 468 x 60 & 728 x 90.
  • Het is een vereiste om minimaal drie banner-formaten te uploaden. Het gaat om de formaten 160 x 600, 300 x 250 en 728 x 90.
  • Kies een relevante bestemmingspagina. Laat je bestemmingspagina aansluiten bij jouw advertentie en call-to-action. Maak desnoods een aparte landingspagina, als dit de relevantie verhoogt.

Hoe werken Lightbox Ads op mobiel?

Lightbox Ads zijn ook op mobiel in te zetten. Het belangrijkste verschil is dat mensen op een mobiel apparaat eerst op de advertentie moeten klikken, dan twee seconden wachten en vervolgens de volledige banner te zien krijgen. Dit vergt dus nog meer betrokkenheid.

Het voordeel is dat de advertenties door Google automatisch responsive worden gemaakt. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet alle elementen van jouw advertentie in elk formaat worden weergegeven. Daarnaast kan het zijn dat een video op mobiel niet altijd even goed werkt of dat iemand er op mobiel voor kiest om de video niet af te spelen.

De toekomst van Lightbox Ads

Op dit moment kom je nog weinig Lightbox-advertenties tegen. Ik verwacht dat dit de komende tijd alleen maar toeneemt. Deze advertentievariant is een uitstekende aanvulling op je online branding-strategie. De grootste uitdaging ligt in het onder de knie krijgen van de juiste toepassing. Hoe laat je de banner aansluiten bij je huisstijl en hoe breng je je boodschap het beste over? Lightbox Ads stimuleren je alleen maar om nog beter na te denken over de gewenste boodschap. Hoe weet ik deze boodschap écht over te brengen?

Lightbox-advertenties als remarketingmiddel

Nog interessanter wordt het als we nadenken over de mogelijkheden om een Lightbox-advertentie in te zetten als remarketingmiddel. Laat gebruikers die al eens op je website geweest zijn een Lightbox-advertentie zien. Deze groep is al bekend met je merk, waardoor de betrokkenheid hoger ligt. Waar bezoekers in eerste instantie misschien wachten met het doen van een aankoop, kan aanvullende interactieve content hen definitief over de drempel heen helpen.

Voeg je eigen producten toe

Ook de mogelijkheid om je producten in te voegen, is een uitstekende aanvulling. Op dit moment kan dit alleen nog maar in bèta, via een marketingbureau en mits er een groot klikbudget beschikbaar is. Bij de productfeed kun je met filters in het Merchant Center beslissen welke producten je in de Lightbox Ads wilt tonen. Perfect om op een interactieve manier je productaanbod te laten zien aan de gewenste doelgroep. Deze vorm kent nu nog wat beperkingen, maar de verwachting is dat dit binnenkort voor iedereen beschikbaar is.

Probeer en verdiep je in de mogelijkheden

Mijn verwachting is dat de mogelijkheden voor Lightbox Ads de komende tijd toenemen. Op dit moment worden Lightbox Ads nog weinig ingezet, dus er liggen genoeg mogelijkheden om je te onderscheiden ten opzichte van je concurrentie. Verdiep je in de mogelijkheden van Lightbox Ads, zorg dat je het onder de knie krijgt en blijf op de hoogte van de nieuwste updates. Dan weet je zeker dat Lightbox Ads een waardevolle toevoeging zijn op je online branding-strategie!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.