Inspiratie, Verdieping

Webshop: van winterklaar naar spetterend jaar in 3 stappen

0

Winkels zijn zich volop aan het voorbereiden op sinterklaas en kerst. De pepernoten, chocoladeletters en kerstversiering zijn intussen al te koop. Ook webshops dienen zich voor te bereiden op de feestdagen. In november en december gaan consumenten op zoek naar cadeautjes. Dit kan ervoor zorgen dat er veel traffic komt op je website. Maar is jouw webshop wel klaar voor de feestdagen? In dit artikel vind je een stappenplan hoe je je hierop kunt voorbereiden en jouw webshop winterklaar kunt maken!

1. Inrichting webshop

De inrichting en content van je webshop zorgen ervoor dat consumenten gemakkelijk de producten vinden waar zij naar op zoek zijn. Webshops die consumenten direct leiden naar de gewenste producten, zullen dit merken aan een hogere conversie. Vooral tijdens de feestdagen is dit nog belangrijker. Maak je webshop klaar voor de feestdagen door de volgende punten aan te passen:

  • Zoekwoorden: pas je zoekwoorden aan zodat je producten tijdens de feestdagen sneller gevonden worden in zoekmachines. De belangrijkste trefwoorden zijn bijvoorbeeld de woorden ‘cadeau’, ‘cadeautip’ en ‘geschenk’ in combinatie met sinterklaas en kerst. Verwerk deze trefwoorden in de productomschrijving om op die manier beter gevonden te worden in online zoekmachines. Verkoop je bijvoorbeeld wijn? Doop een aantal producten om tot heerlijke kerstwijnen die ideaal zijn als kerstcadeau.
  • Cadeaugids: maak een speciale productcategorie aan op je webshop voor sinterklaas- of kerstgeschenken. Op deze manier kunnen consumenten direct op de homepage zien waar zij hun cadeaus kunnen kopen, zonder dat zij hiervoor eerst alle productcategorieën hoeven door te spitten. Maak hierbij onderscheid tussen verschillende behoeftes per klant, zoals cadeautips voor mannen, vrouwen of kinderen. Je kunt ook je producten sorteren per prijs. Consumenten zijn ook vaak op zoek naar cadeautjes binnen een bepaald budget. Je kunt er dus ook voor kiezen om categorieën te maken van producten onder de €5, €10 en €20 of hoger.
  • Productcombinaties: door goede, aanvullende of bijpassende productsuggesties te geven, zullen consumenten geneigd zijn om meer te kopen. Bedenk sterke productcombinaties waardoor consumenten gelijk klaar zijn met hun inkopen voor de feestdagen. Hieronder een voorbeeld van verschillende productcombinaties:
Foto 1 Productcombinaties

Voorbeeld van productcombinaties – Coolblue

2. Marketingacties

In de aankomende maanden zullen consumenten druk zijn met hun inkopen voor de feestdagen. Speel hierop in en verzin marketingacties die niemand kan weerstaan! Je hebt natuurlijk de standaardmogelijkheid om via zoekmachines te adverteren (SEA), maar tijdens de feestdagen zou je ook extra groot kunnen uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Social media: stel, je verkoopt parfums en je hebt de ultieme sinterklaas-top-tiengeurtjes samengesteld, die ook nog eens voor een mooie prijs zijn te verkrijgen in jouw webshop. Laat het je online fans weten! Zet social media zoals Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest in om in te spelen op de feestdagen. Maak hierbij gebruik van passende hashtags zoals #Sinterklaas #Cadeau #Kerst #Cadeautip #Surprise #Feestdagen. Verkoop je ook in België? Denk dan aan de verschillen tussen Nederland en België bij socialmedia-acties.
  • Cadeauverpakkingen: bied gepaste cadeauverpakkingen aan zodat consumenten niet zelf hun cadeautjes hoeven in te pakken. Het inpakken van cadeautjes gaat niet iedereen goed af en kan soms heel tijdrovend zijn. Maak het de consument daarom nog gemakkelijker.
  • Banners: maak gebruik van banners op je homepage of pas je huidige banners aan en geef ze een sinterklaas- of kersttintje. Laat op de banners zien welke (populaire) producten jij de consument aanbiedt en verzin een goede deal. Ook bij minder populaire producten kan dit goed werken als je stunt met je prijzen. Op die manier kan het nog wel eens extra stormlopen op je webshop!
  • Tijdsgebonden deals: consumenten zijn sneller geneigd om iets aan te schaffen als het gaat om een tijdsgebonden aanbieding. Door een specifieke datum of tijdstip te geven waarop een aanbieding verloopt, haal je net iemand over om toch binnen een bepaald tijdsbestek iets te kopen. Daarnaast doen consumenten vaak last-minute inkopen vlak voor sinterklaas- of kerstavond. Dit kan ervoor zorgen dat er binnen een korte periode enorm veel aankopen worden gedaan. Verspreid de aankopen door twee of drie weken voordat er massaal wordt ingekocht, al tijdsgebonden deals aan te bieden.
Foto 2 Tijdsgebonden deals

Een voorbeeld van een tijdsgebonden deal – Ortovox.com

  • Goodies: stimuleer consumenten om meerdere producten te bestellen via je webshop. Bestellen klanten meer dan drie producten op je webshop? Geef hen dan een goodiebag of een goodie, gerelateerd aan de feestdagen. Geef dus een extraatje voor je klanten, omdat ze bij jou bestellen. Dit kan met name goed uitpakken als onverhoopt de levertijden langer zijn dan normaal.
  • Mailing: vergeet niet te communiceren over de goede deals die te vinden zijn op je website. Stuur voor de feestdagen een nieuwsbrief eruit om je klanten te laten weten waar zij het beste hun feestartikelen kunnen inslaan: bij jou!

3. Techniek

Als je webshop optimaal presteert, kan dit resulteren in meer aankopen. Hoe sneller en soepeler je webshop is, des te fijner vinden consumenten het om naar je webshop te gaan en daar iets te bestellen. Maar kan je webshop de grote drukte tijdens de feestdagen wel aan en hoe kun je je webshop verbeteren? Let hierbij op de volgende punten:

  • Mobiel: tegenwoordig doet bijna de helft van de consumenten online aankopen via hun mobiele telefoon. Als je webshop niet ‘mobielproof’ is, kan dit ervoor zorgen dat er op een mobiele telefoon delen van je webshop niet zichtbaar of toegankelijk zijn en de navigatie wegvalt of slecht functioneert. Mobielonvriendelijke websites kunnen daardoor forse omzet mislopen. Tijdens de feestdagen is dat natuurlijk ongewenst. Houd hier rekening mee door je website mobielvriendelijk te maken voordat de feestdagen zijn aangebroken. Je kunt je webshop ‘mobielvriendelijkheid’ eenvoudig testen via Google.
Foto 3 Google test mobielvriendelijkheid

Testen of jouw website mobielvriendelijk is – Google

  • Hosting: ga goed na of de hosting van je webshop in orde is en of er eventuele knelpunten zijn waardoor je shop langzamer laadt. Wees zeker dat je webshop de marketingacties aankan en laat de performance testen bij je hostingprovider.
  • Toepassingen: zijn er onnodige toepassingen of achtergrondprocessen aanwezig die het laden van de website vertragen? Denk hierbij aan filmpjes, bewegende afbeeldingen of zware plug-ins. Zorg ervoor dat deze worden stilgelegd of tijdelijk zijn uitgeschakeld. Hierdoor verhoog je de prestaties van je website en laadt deze sneller.
  • Minimaliseer veranderingen: zorg ervoor dat er geen rigoureuze veranderingen plaatsvinden tijdens de feestdagen. Het risico dat er iets mis gaat en de site tijdelijk niet (goed) functioneert is te groot.
  • Contactpersoon: breng belangrijke contactpersonen in kaart zodat in het geval van storingen of overige problemen, direct contact kunt opnemen met de juiste persoon. Maak voor de feestdagen alvast afspraken met je contactpersoon en stem zaken op elkaar af. Denk hierbij aan de beschikbaarheid van deze contactpersoon en de manier waarop je hem/haar het beste kunt bereiken in tijden van nood.

Van winterklaar naar spetterend jaar

Voor webshopeigenaren zijn november en december vaak de belangrijkste maanden van het jaar. Met de bovenstaande tips haal je alles uit je webshop om tijdens de feestdagen te zorgen voor extra conversie. Is je webshop technisch al in orde? Kijk dan naar de inrichting van je webshop en besteed aandacht aan marketingacties. Heb je een kleine webshop? Let dan goed op je hosting en test of je webshop de traffic aankan. Maak van de feestdagen een groot succes!

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.