Inspiratie

In 2020 gebruikt niemand meer Google Search

0

Elke seconde voeren we zo’n 40.000 zoekopdrachten uit op Google. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Dit zijn hele indrukwekkende cijfers. En het aantal zoekopdrachten wordt met de dag alleen maar groter. Maar het is alles behalve zeker dat het aantal zoekopdrachten komende jaren zo blijft stijgen. Sterker nog: ik denk dat de kans groot is dat er over 5 jaar helemaal niet meer gezocht wordt met Google Search! Maar voor we die sprong in de tijd maken, kijken we eerst naar een aantal huidige trends en ontwikkelingen.

Smartphone en wearables met een breed scala aan sensoren

De ontwikkeling van smartphones en wearables is in volle gang. Het registreren van locatiegegevens, beweging en hartslag is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En het aantal sensoren zal steeds verder uitbreiden. Neem ‘Project Tango‘ van Google. Dit is een mobiele telefoon/tablet die de omgeving waarneemt zoals wij mensen dat doen. Er zit bewegingsdetectie in, kan diepte inschatten en kan zelfs complete omgevingen in kaart brengen. Maar ook gezondheidsmonitoring (life-logging) zal steeds beter en uitgebreider worden. Smartphones worden zelfs zo slim dat ze weten of je blij, verdrietig of gestrest bent. Stel je eens voor: je hoeft dus niet te zoeken naar opbeurende muziek maar je telefoon suggereert dat straks vanzelf als jij je even niet lekker voelt.

Mobiele apps

Voor steeds meer dingen die we in het dagelijks leven doen, komt er een app. Willen we eten laten thuisbezorgen, dan gebruiken we de app van Thuisbezorgd.nl. Muziek luisteren we via Spotify. Om berichten te sturen naar elkaar, gebruiken we WhatsApp. En hebben we een taxi nodig, dan bestellen we die gewoon via Uber. En het wordt helemaal handig als al deze apps met elkaar gaan communiceren.

Stel je voor, je landt zojuist met je vliegtuig op Schiphol. Je loopt naar buiten en bestelt een Uber-taxi voor je reis naar huis. Om relaxed te reizen, kun je vanuit de Uber-app je favoriete Spotify-muziek aanzetten in de taxi. Ook zie je in de app je actuele reistijd die rekening houdt met files. Dus je stuurt je partner een bericht dat je over 30 minuten thuis bent. En je zegt ook dat je zin hebt in een pizza. WhatsApp laat direct een mooie aanbieding zien bij Domino’s Pizza. Je klikt op de link en bestelt via de app van Thuisbezorgd een paar pizza’s. Eenmaal thuisgekomen kunnen de voeten heerlijk omhoog op de bank. Want alles is al geregeld!

taxi-bestellen-mobiel

Internet of Things

Het aantal apparaten die worden aangesloten op het internet groeit sterk. Zo heb je auto’s, smartwatches en zelfs koelkasten die in staat zijn om gegevens te verzamelen en te verzenden via het internet, wat bijdraagt aan onze big data-wereld. Aan de hand van deze data kan bijvoorbeeld Google of Microsoft voorspellen wat de behoefte van de gebruiker is.

Artificial intelligence

Google zet zwaar in op de ontwikkeling van machine learning. Het doel is om algoritmes te ontwikkelen die steeds slimmer worden, gebaseerd op het gedrag, gewoontes en behoeften van gebruikers. Het wordt al gebruikt voor voice search, Google Photos en ook in de nieuwe service Now on Tap. Een persoonlijke assistent die anticipeert op de informatie die open staat op je scherm.

RankBrain

Een groot deel van de zoekopdrachten op Google wordt verwerkt door RankBrain. RankBrain gebruikt artificial intelligence om geschreven taal te vertalen naar iets wat een computer kan begrijpen. Als RankBrain woorden ziet die het niet kent, dan bepaalt de machine welke woorden of zinnen een gelijke betekenis hebben, om zo zoekopdrachten te behandelen die het in het verleden nog nooit gedaan heeft.

En artificial intelligence zal alleen maar slimmer worden. Het zal alle data van het verleden en heden gebruiken om voorspellingen te doen voor de toekomst. Denk hierbij aan je zoek- en surfgeschiedenis, locatiegegevens, gedrag in mobiele apps, data verkregen uit al je apparaten (Internet of Things). Stel je voor dat je regelmatig op donderdagavond uit eten gaat bij een Italiaan in de buurt. Ik verwacht dat computers zo slim worden, dat bij de opening van een nieuwe Italiaan in je omgeving, hij je op donderdag aanbiedt om een tafel voor je te reserveren.

Personal assistants

Alle grote partijen zetten in op een personal assistant. Zo heb je Google Now, Microsoft Cortana, Apple Siri, Facebook ‘M’ en Amazon Echo. Deze assistenten beantwoorden vragen voor de gebruiker en laten ‘ongevraagd’ relevante informatie zien. Google Now laat je bijvoorbeeld gegevens zien van je vliegreis en waarschuwt vervolgens op tijd dat je richting het vliegveld moet vertrekken. Hierbij houdt het rekening met je huidige locatie en verwachte files/vertraging onderweg.

De verwachting is dat in 2020 deze persoonlijke assistenten zo slim zijn dat ze weten welke informatie je nodig hebt, zonder dat je er om vraagt. Het betekent zelfs dat het informatie laat zien waar je nog niet eens aan gedacht hebt, maar wel relevant is.

persoonlijk-assistent

Voorbeeld: lekke band

Een voorbeeld: je rijdt in je auto, maar krijgt een lekke band. Doordat je auto verbonden is met het internet, kan je persoonlijke assistent hierop reageren. De assistent kan jou de optie bieden om direct een wegenwacht te waarschuwen of om je stap voor stap te helpen met het vervangen van je band. En als je kiest voor het vervangen van je band, krijg je meteen een adres en aanbieding doorgestuurd om je band te laten vervangen. Met een druk op de knop plan je hiervoor een afspraak in, gebaseerd op de vrije tijd en locatiegegevens in je agenda.

De SEO’er blijft gewoon een SEO’er

Sergei Brin (oprichter Google) heeft in 2013 gezegd: “My vision when we started Google 15 years ago, was that eventually you wouldn’t have to have a search query at all.” Ik ga er dus vanuit dat dit op korte termijn werkelijkheid wordt.

My vision when we started Google 15 years ago, was that eventually you wouldn’t have to have a search query at all.

Een schrale troost, de SEO-specialist blijft gewoon SEO’er. Alleen de letter S in de afkorting zal wel een andere betekenis krijgen. In plaats van Search Engine Optimisation wordt het Suggestion Engine Optimisation.

Wil je dat jouw content straks zichtbaar is? Een mogelijkheid is het inspelen op micro-momenten (directe acties op mobiel als de gebruiker iets wil leren, vinden of kopen) en het aanbieden van gestructureerde data. Focus daarbij op intentie in plaats van zoekwoorden. Uiteraard zijn dit een aantal voorbeelden en technieken van nu. Persoonlijk ga ik de ontwikkelingen goed in de gaten houden om direct mee te liften. Ga jij mee in de verandering?