Loopbaan

5 tips om zelf een videopitch te maken

0

Een video is hét middel om te laten zien wie je bent, en belangrijker: wat je te bieden hebt. En je hebt het ook nog eens (zonder dure apparatuur) zo gemaakt! In dit artikel vind je 5 tips voor een goede videopitch.

Als televisiepresentator ben je gewend aan camera’s. Grote, dure camera’s, die soms uit zichzelf heen en weer rijden en zelfs je tekst op een presenteerblaadje aanreiken. Dan ligt het niet erg voor de hand dat je roept dat je ook makkelijk met je eigen smartphone en een selfiestick (ja, zo’n lullig ding), fantastische filmpjes kunt maken. Maar toch doe ik dat. Ik moedig iedereen aan om zichzelf te laten zien op beeld.

Trek de aandacht met video

Op social media trekt het meteen de aandacht: een filmpje. En kom je op een site van een ondernemer, die daar een video heeft, denk je toch gauw ‘even kijken’. En die kans moet jij benutten. Want een video is snel gemaakt en hét middel om te laten zien wie je bent, en belangrijker: wat je te bieden hebt.

De rek is er nog lang niet uit. Edelman, een van de grootste PR-bureaus ter wereld, kwam begin dit 2016 met een rapport over digitale marketingtrends. Daarin staat dat de rol van video alleen maar belangrijker wordt, in de slag om de klant. De consument heeft zo veel information overload dat een kort filmpje een welkome afwisseling is. Het is te behappen, informatief of amusant en blijft beter hangen.

Maar nu ben je zelf aan zet. Hoe neem je een geslaagde videopitch op? Hoe zorg je ervoor dat je naturel overkomt? En kan je dat wel zonder dure apparatuur? Ik geef 5 tips voor je eigen geslaagde videopitch.

Accepteer cookies

Tip 1. Lepel niet alleen je cv op

Lepel niet alleen je cv op, (“Ik ben Laura en ik werk al 20 jaar als chefkok”), maar vertel wat jij kunt betekenen voor de kijker. Deel juist het resultaat van jouw vakmanschap (“Ik ben Laura, en met mijn passie voor groenten kook ik voor jou een onvergetelijk vegetarisch menu”).

Zorg ervoor dat je je kijker meteen aanspreekt. Stel vragen en benoem een probleem waar je kijker misschien mee zit. Zorg ervoor dat het niet alleen om jou draait. Maar je wil natuurlijk wel laten zien wie je bent. En dan komen we aan bij de volgende tip.

Tip 2. Wees persoonlijk

Wees persoonlijk! Waarom ben je in dit vak gerold? Waar liep je ooit tegenaan, maar heb je toch voor elkaar gebokst? Je kunt tegenwoordig geen marketingblog meer open klikken zonder dat je tegen het begrip storytelling aanloopt. Wat doen we er gewichtig over! Is het zo moeilijk om een verhaal te vertellen? Er is niets natuurlijker. Of het nu bij de koffieautomaat is, in de kroeg, of op een verjaardag, al dan niet met bitterbal.

De kunst is datzelfde gevoel over te brengen. Stel dat ik je zou vragen: met wie was je eerste zoen? Dan ga je graven, komen er allemaal beelden naar boven. Muziek uit die tijd. Hoe je je toen voelde. Zo voelt een echt verhaal ook. Je ziet het voor je en je leeft mee. Deel iets van jouw persoonlijke ervaring met levendige details. Dat hoeft niet lang te zijn, want:

Tip 3. Houd het kort en simpel

Houd het kort en simpel. Drie minuten is een eeuwigheid. Je wil waarschijnlijk heel veel delen en vertellen, maar durf te kiezen. Te vaak zie ik dat de spreker te veel uitgaat van voorkennis bij de kijker. Maar als ik jouw verhaal toevallig op LinkedIn voorbij zie komen, weet ik niet precies waar jij mee bezig bent en wat jouw specialisme is. Houd het dus eenvoudig en vermijd jargon. Het gaat erom dat je laat zien wat voor leuk type jij bent, wat je te bieden hebt.

Verbind er vervolgens een concrete actie aan. De call-to-action, jawel! Nodig uit om verder te kijken op je site, je Facebookpagina te liken of om je in te schrijven voor je nieuwsbrief. Laat het niet in het luchtledige eindigen.

selfiestick

Tip 4. Gebruik simpele hulpmiddelen

Gebruik simpele hulpmiddelen. Je kunt prima filmen met je smartphone. Houd ‘m wel in de breedte (als ik slechts een tip zou mogen geven, is dit ‘m. Zo vaak wordt dat nog vergeten!)

Neem gerust een selfiestick ter hand. Daarmee heb je net wat meer afstand tot je gezicht. Anders wordt je neus iets uitvergroot (ja, dat is echt waar). Zorg dat het licht goed is, daglicht is het mooist. En dat je daar dan ook met je gezicht instaat. Als je iets wil uitgeven aan je eigen filmpjes, zou ik investeren in een microfoontje, een dasspeld (aff.), want het is wel belangrijk dat het geluid goed is.

Neem gerust een selfiestick ter hand. Daarmee heb je net wat meer afstand tot je gezicht. Anders wordt je neus iets uitvergroot. Ja, dat is echt waar.

Tip 5. Ga het doen!

Ga het doen! Ik snap dat dat heel makkelijk is gezegd. Het zijn vooral de twijfels die de kop opsteken. “Zie ik er niet stom uit?” “Is mijn verhaal wel interessant?” “Vinden ze me geen uitslover?” Ga na bij jezelf wat jou tegenhoudt. En ga dan serieus in op die kritiek. Zie je er stom uit? Dat valt vast mee. Doe even wat make-up op, of trek een jasje aan waar je je lekker in voelt. Misschien voel je je geen Doutzen, maar hé, kans dat je kijker Doutzen-like is, is heel klein. Is het niet boeiend wat jij te melden hebt? Je kunt vast iemand blij maken met jouw verhaal of product. Dáár doe je het voor. Niet iedereen hoeft het leuk te vinden.

De eerste keer jezelf in een filmpje laten zien is doodeng. Maar als je jezelf eenmaal een keer hebt overwonnen gaat het makkelijker. Echt. Het voordeel van filmen met je telefoon is dat je veel kunt oefenen en het kunt terugkijken. Je kunt het dus keer op keer opnieuw doen, net zo lang tot je tevreden bent. Maar pas op, doe dat niet eindeloos. Behoud je spontaniteit en geef je met enthousiasme over aan de camera. Mensen zijn nieuwsgierig naar wie je echt bent. Laat het zien!

Meer tips voor het maken van video’s

Cameravrees? 3 tips voor beginnende zakelijke vloggers

Zakelijk vloggen: 3 tips voor beginners

Je video bewerken voor de beste kwaliteit [4 beginnerstips]