Verdieping

3 nachtmerries voor je site & hoe je ze simpel voorkomt

0

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoewel de kans op doden of gewonden in de digitale wereld een stuk kleiner is vergeleken met de echte wereld, kan ook een digitaal ongelukje catastrofale gevolgen hebben. Even niet goed opletten, en je succesvolle zoekmachineoptimalisatiestrategie kan in een regelrechte ramp veranderen. Het zijn vaak kleine details die alles in de soep kunnen gooien. Zaken die je eenvoudig kunt voorkomen, maar die grote gevolgen hebben als ze optreden.

Gelukkig kunnen we, aan de hand van praktijkvoorbeelden, leren van de fouten van anderen. In dit geval: de fouten van grote bedrijven, waarvan je niet zou verwachten dat ze die zouden maken.

1. Oeps, domein verlopen

In oktober 2015 verschenen er ineens nieuwsberichten dat iemand voor 12 dollar Google.com gekocht had. Omdat het domein geregistreerd stond bij Google Domains, kon Google de transactie snel weer ongedaan maken. De koper had een minuut lang toegang tot gevoelige informatie en had de website zelfs plat kunnen gooien. Iemand met kwade bedoelingen kan in een minuut veel schade aanrichten. Het liep voor Google met een sisser af, maar er zijn legio voorbeelden waarbij de gevolgen groter waren.

De website van de Regions Bank uit de Verenigde Staten, en daarmee het internetbankieren, heeft ooit een aantal dagen plat gelegen vanwege een verlopen domeinnaam. Niet zo heel handig, aangezien vertrouwen een van de belangrijkste pijlers is voor een bank. Zelfs Microsoft maakte deze fout, zelfs twee keer. In 1999 verliep Passport.com en in 2003 Hotmail.co.uk. Gelukkig voor Microsoft liep het ook in deze gevallen met een sisser af: de nieuwe eigenaren gaven de domeinen zonder problemen terug. Er zijn ook voorbeelden van websites die minder gelukkig waren. Het domein van een kerk uit South Carolina werd doorverwezen naar een pornowebsite. Het American Football Team de Dallas Cowboys heeft ooit, na onoplettendheid, hun eigen domein terug moeten kopen.

Hoe krijgen grote en gerespecteerde bedrijven en sites het voor elkaar om hun domeinnamen te laten verlopen? Bij alle hostingbedrijven is er al jaren een optie tot automatisch verlengen, en zelfs als je dit niet doet, word je tijdig gewaarschuwd. Dit is niets minder dan pure onoplettendheid en onverschilligheid.

Blunder

2. Vernieuwing website zonder oude links door te verwijzen

In februari 2015 was ineens de website van luchtvaartmaatschappij Transavia niet meer vindbaar in Google. Transavia had net de website vernieuwd en hierbij een nieuwe url-structuur aangemaakt. Hierbij waren zij vergeten om alle oude url’s door te verwijzen naar de nieuwe variant. Het resultaat: Transavia was nergens meer te bekennen in de rankings van Google.

Alle pagina’s verwezen immers naar 404-foutpagina’s in plaats van naar de nieuwe URL, en dat is een van de slechtste signalen die er zijn voor Google. Bovendien verliest je website op deze manier vrijwel alle opgebouwde autoriteit door deze dode links: doodzonde. En dan hebben we het nog niet eens over het draaien van verlies en het lijden van imagoschade als gevolg van deze makkelijk te voorkomen fout.

Andere bekende bedrijven die ooit op deze manier de mist in zijn gegaan, zijn het Algemeen Dagblad en Rabobank. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat bedrijven met een dusdanig grote naam op deze manier de mist in gaan. Zelfs een simpele Google zoekopdracht naar ‘websitemigratie stappenplan’, of iets in die trant, was voldoende geweest. De noodzaak voor het doorverwijzen van oude pagina’s naar nieuwe pagina’s is algemeen bekend, en is bovendien geen hogere wiskunde. Toch gebeurde het.

Faal

3. Noindex-tags voor de gehele website

In sommige gevallen kan het handig zijn om een pagina te ‘de-indexeren’ bij Google. Je kunt dit doen door een zogenaamde ‘noindex’-tag toe te voegen aan de HTML-code van de betreffende pagina. Hiermee geef je bij Google aan: deze pagina hoeft niet in de zoekresultaten te verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan promotiepagina’s die alleen bedoeld zijn voor mensen die de link direct ontvangen, in plaats van de link vinden via Google.

Het vernieuwen van een omvangrijke site is nogal een klus. Vaak is er een testversie van de nieuwe, nog te lanceren website, online aanwezig. Deze website is beveiligd, en alleen met een wachtwoord te bereiken door de ontwikkelaars. Het is niet de bedoeling dat pagina’s van de testversie geïndexeerd worden, en daarom hebben ze als extra beveiliging vaak allemaal een noindex-tag.

Wanneer de testversie van de website helemaal goedgekeurd is, kan deze de bestaande website vervangen. Maar het gebeurt wel eens dat mensen vergeten om eerst de noindex-tags te verwijderen. Het gevolg is dat geen enkele pagina door Google geïndexeerd wordt, en dus ook niet gevonden kan worden. Ook deze fout maakte Transavia bij het vernieuwen van de site. Alsof het onbereikbaar zijn van de oude pagina’s nog niet genoeg was, werden dus ook de nieuwe pagina’s niet geïndexeerd. Er zijn weinig betere manieren om jezelf volledig onzichtbaar te maken op het internet.

Foutje...

Beter voorkomen dan repareren

Laten we leren van de praktijkcases van de grote bedrijven, want deze hebben de media gehaald. Op kleinere schaal komt het veel vaker voor, maar hier hoor je nooit iets over. Ook ik word vandaag de dag nog steeds verrassend vaak geconfronteerd met dit soort zaken, en eigenlijk kan dat anno 2016 niet meer.

De gevolgen van deze simpel te voorkomen fouten zijn gewoonweg te groot om te laten gebeuren. Ik raad daarom elke websitebeheerder aan om op zijn minst basiskennis van zoekmachineoptimalisatie op te doen. Het is beter om deze blunders te voorkomen dan om de schade achteraf te moeten repareren.