How to

SEO: start de voorjaarsschoonmaak voor websites & webwinkels

0

De dagen worden langer, de zon warmer en de vogeltjes fluiten er vrolijk op los. Het is voorjaar. Hoe bereid je jouw website of webwinkel voor op het voorjaar? Hoe zorg je ervoor dat je ook de rest van het jaar goed blijft scoren in Google? En hoe voorkom je dat je gaat dalen? Om te zorgen dat je de komende tijd meer terrein gaat winnen in de zoekresultaten, ga je aan de slag met de grote SEO-voorjaarsschoonmaak.

Logo-optimalisatie

In de praktijk kom ik vaak tegen dat logo’s niet of slecht geoptimaliseerd zijn. Zelfs bij grote bedrijven zoals Wehkamp, DTG en Greetz zijn (op het moment van schrijven) de logo’s slecht of helemaal niet geoptimaliseerd. Een gemiste kans! Je logo komt namelijk voor op iedere pagina van de website. Bij kleine websites en winkels gaat het al snel om enkele honderden pagina’s, bij de grotere enkele duizenden zo niet tienduizenden pagina’s. Wanneer je het logo optimaliseert voor een belangrijke zoekterm dan is de kans groot dat dit een positieve invloed heeft op de positie voor die betreffende zoekterm.

Een logo kun je op 4 punten optimaliseren, te beginnen bij de bestandsnaam, een ondergeschoven kindje. De ideale bestandsnaam ziet er als volgt uit: zoekterm-bedrijfsnaam.jpg.

Vervolgens voeg je een alt tag en/of title attribute toe en optimaliseer je deze op dezelfde manier als de bestandsnaam, alleen dan zonder streepjes. Als laatste kun je ook nog het bestandsformaat van het logo kleiner maken ofwel comprimeren. Je verkort hiermee de laadtijd waardoor de website sneller wordt.

Loop alle title tags na

De title tag is de titel van een pagina op je website die wordt weergegeven in de zoekresultaten. Loop de title tag (meta title) van iedere pagina na. De title tag heeft een grote invloed op SEO en daarom kun je met een kleine inspanning enorme resultaten boeken. Een aanpassing kan er zo maar voor zorgen dat je enkele posities stijgt.

De ideale lengte van een title tag is 50-55 karakters. Korter mag, langer niet omdat Google deze afbreekt en de rest niet leesbaar is voor zoekers. Een handige tool om te checken of je title tags te lang zijn, is Screaming Frog SEO Spider.

Plaats de zoekterm op een strategische positie, bij voorkeur zo ver mogelijk vooraan. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij de lezer en vergroot de kans op betere posities.

Het is extreem belangrijk dat de title tag aantrekkelijk is en uitnodigt om op te klikken. Uiteindelijk gaat het erom dat men op je website of webwinkel terecht komt. Als bezoekers doorklikken, dan gaat Google ervan uit de jouw zoekresultaat de beste is en zal dit belonen met hogere posities. Zorg er uiteraard wel voor dat de titel en de inhoud van de pagina corresponderen. Denk dus goed na over de woorden die je gebruikt.

google-fiets

Foto: Randy Miramontez / Shutterstock.com

De juiste zoektermen

Stel, dat je een webwinkel hebt in fietsen. Als ik je vraag: op welke zoektermen wil je graag scoren? Dan zeg je waarschijnlijk: fietsen, herenfiets, damesfiets etc. Logisch! De vraag is, trek je daar wel de juiste bezoekers mee aan? Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘damesfiets’, dan is het lastig te bepalen wat de zoekintentie is. Is de zoeker zich aan het oriënteren? Op zoek naar informatie? Interesse om een fiets te kopen? Tweedehands of nieuw? Online of offline?

Ik denk dat het punt duidelijk is. Dergelijke short tail zoektermen zijn voor de meeste webwinkels te algemeen en te competitief. Het kost enorm veel tijd om hiervoor hoog in Google te komen.

Welke zoekwoorden converteren?

Voor een webwinkel zijn twee onderdelen essentieel, namelijk verkopen en je conversie maximaliseren. Daarom raad ik je aan om te gaan onderzoeken of er zoektermen zijn binnen je niche die beter converteren en waarbij zoekers een koopintentie hebben. Dit zijn vaak zoekwoordcombinaties die bestaan uit 3 of meer woorden, ook wel long tail zoektermen genoemd. Denk daarbij aan zoektermen zoals: ‘damesfiets online kopen’, ‘zwarte gazelle damesfiets bestellen’, ’28 inch damesfiets met versnellingen kopen’. Het zoekvolume zal ongetwijfeld minder zijn, maar de koopintentie is stukken groter. Daarnaast is de concurrentie minder, waardoor je sneller en hoger in Google scoort.

In dit voorbeeld gaat het om een webwinkel, maar dit principe geldt voor vrijwel iedere soort website. Long tail zoektermen zijn ook als tip voor 2016 aangekaart.

Vermijd vakjargon

Met name specialisten maken het soms bont met het overmatig gebruiken van vakjargon. Voor hen is het gesneden koek, maar voor bezoekers niet altijd te begrijpen. Het is enorm belangrijk dat je taalgebruik en content aansluit bij de bezoeker.

Weet jij bijvoorbeeld wat ‘IPL Gem lichtflits Technology’ is en waar het voor dient? Ik niet. Ik heb het even uitgezocht. Het is een definitieve ontharingstechniek die heel gericht kan ontharen. Schoonheidsspecialisten gebruiken dit vakjargon veel op hun websites en koppelen deze pagina’s ook vanuit hun websitemenu. De meeste bezoekers die hebben geen idee wat dit inhoudt, zij willen bijvoorbeeld gewoon hun onderbenen laten ontharen. In dit voorbeeld zouden schoonheidsspecialisten dus voornamelijk vindbaar moeten zijn op de problemen en wensen van bezoekers.

Ga dus na of jij te veel vakjargon gebruikt en of bezoekers dat gebruiken. Zo niet, probeer het dan op een andere manier te omschrijven.

Doodlopers

Je bent aan het surfen op een website en plots verschijnt er ‘deze pagina is niet gevonden’ (oftewel: een 404-fout). Deze gebroken links geven je bezoeker een reden om weg te klikken, omdat ze niet verder kunnen navigeren op je website. Vaak ontstaan ze door aanpassingen op je website. Deze fouten moeten opgelost worden.

Je kunt de 404-fouten opsporen via ‘crawlfouten’ in Google Search Console (het voormalige Webmaster Tools). Deze gebroken url’s moeten worden doorverwezen, middels een 301-redirect, naar een relevante pagina die wel bereikbaar is.

Het is ook verstandig om te zorgen voor een goede 404-pagina waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben om door te navigeren. Een pagina met bijvoorbeeld een zoekvenster en/of links naar de belangrijkste pagina’s op je website. Hier vind je wat creatieve 404-paginavoorbeelden. Zo klikt de bezoeker door en verlies je de bezoeker niet.

Elimineer overbodige pagina’s

Dit klinkt als een open deur maar doe het maar eens. Bekijk alle pagina’s en verwijder de pagina’s die geen waarde toevoegen aan je website. Denk ook aan pagina’s die scoren voor dezelfde zoektermen. Voeg deze samen en maak er één goede pagina van. Vergeet niet om de oude url te redirecten.

Linkdetox: verwijder slechte backlinks

Vroeg of laat gaan er ook in Nederland klappen vallen. Lage kwaliteit backlinks kunnen op de langere termijn zorgen voor een reputatieschade in Google. Maar ook irrelevante en over-geoptimaliseerde backlinks kunnen de nodige schade toebrengen. Kortom, zorg ervoor dat je de slechte backlinks opschoont voordat het te laat is.

Er zijn talloze tools beschikbaar om je backlinks te checken zoals bijvoorbeeld Google Search Console of de Open Site Explorer van Moz. Loop het backlink-profiel na en elimineer alle links die niet natuurlijk overkomen. Beoordeel daarbij op de volgende punten:

  • Kwaliteit: verwijder backlinks van pagina’s met een lage kwaliteit en hoog spamgehalte. Om dit te meten kun je de Moz toolbar gebruiken door te kijken naar de spam score. Om op safe te spelen,  elimineer alle links met een spam score van 5 of hoger. Uiteraard zijn er veel andere tools om de kwaliteit van backlinks te bepalen. Vergeet ook zeker niet je eigen verstand.
  • Relevantie: het is gezond voor een backlink-profiel als er irrelevante backlinks tussen staan. Maar zijn er onnatuurlijk veel irrelevante backlinks, anders dan het onderwerp van je website, verwijder dan de links.
  • Ankertekst: de ankertekst is het klikbare deel van de link. In een gezond backlink-profiel is de meest voorkomende ankertekst je websitenaam. Er worden ook vaak ankerteksten gecreëerd die telkens dezelfde zoekterm bevatten. Gebeurt dit te vaak, dan is dit verdacht en kan het aangemerkt worden als over-optimalisatie.

Pak de pijnpunten aan

Als je deze pijnpunten aanpakt dan staat je website of webwinkel er weer stukken beter voor. SEO is een ongoing proces, dus blijf verbeteren en optimaliseren. De grote SEO-voorjaarsschoonmaak zit er in ieder geval weer op!