Achter de Feestvreugde: De schaduwzijde van de bevrijding

logo achterDe tweede online tentoonstelling op de site Tweedewereldoorlog. Een gesprek met Femke Schavemaker van Black Magic Marker over Achter de Feestvreugde.

Wat doet de site?

“Achter de Feestvreugde brengt – als tweede online tentoonstelling op de site Tweedewereldoorlog – de schaduwzijde van de bevrijding op unieke wijze in  beeld. De tentoonstelling is volledig opgebouwd uit schokkende archiefbeelden en onthullingen rond de bevrijding. Door de bronnen transparant gelaagd aan te bieden (in een zogeheten parallax) ontdek je steeds nieuwe, grimmiger, lagen achter de zo bekende bekende beelden van wapperende vlaggen en dansende meisjes.”

screen achter

Waarom deze site?

“Black Magic Marker maakte de nieuwe tentoonstelling voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het kader van het 65ste jubileumjaar van de bevrijding van Nederland. In plaats van zich te richten op de feestvreugde van 5 mei 1945, vertelt de tentoonstelling ‘Achter de Feestvreugde’ juist over de schaduwzijde van de bevrijding.”

Hoe werkt de site?

“Op de site Tweedewereldoorlog kun je kennismaken met verloren verhalen over de Nederlandse bevrijding. Deze verschillen van persoonlijke geschiedenissen tot uiteenlopend archiefmateriaal, aangeboden zoals in nog geen enkel museum is te vinden. De gebruikte combinatie van originele beelden en video, zorgt ervoor dat de 2D tentoonstelling een 3D gevoel bereikt. Zo kan iedereen hier bijvoorbeeld kennismaken met de verhalen over naoorlogse mishandelingen over NSB’ers in kampen, of de moorden die rond de bevrijding plaatsvonden binnen het verzet. Gebeurtenissen van toen komen zo even heel dichtbij.”

screen achter2

Wat zijn de facts?

“We kunnen nu nog niets zeggen over het aantal bezoekers, maar eerder was het team van Black Magic Marker al verantwoordelijk voor een online tentoonstelling over de Duitse inval in 1940. Daar kwamen in de eerste week al zo een 200.000 bezoekers op af.”

Wie maakt de site?

“De site Tweedewereldoorlog is gemaakt door Black Magic Marker op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het kader van het 65ste jubileumjaar van de bevrijding.”

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

  1. Mooie website, intrigerende verhalen. Goed om duidelijk te hebben dat er wel degelijk is betaald voor onze vrijheid.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!