Altijd Wat Monitor: Maakt journalistiek proces transparant & interactief

Altijd wat monitor

Altijd Wat heeft een journalistiek platform gelanceerd; de Altijd Wat Monitor. Via dit platform kan het publiek journalistiek onderzoek live volgen en eraan bijdragen. Het eerste onderzoek gaat over verspilling in de zorg. Wilko van Iperen, Hoofd Interactief bij NCRV, vertelt.

Wat is Altijd Wat Monitor?

"Bezoekers kunnen via de website een journalistiek onderzoek naar maatschappelijke thema’s volgen en daar ook een bijdrage aan leveren. Met de onderwerpen die aan bod komen heeft heel Nederland iets mee te maken, dus iedereen weet er wel wat van af. Voorbeelden zijn zorg, voedsel, duurzaamheid en onderwijs."

Altijd-Wat-Monitor-Kijk-mee-Doe-mee
Altijd-Wat-Monitor_screenshot_monitor
Altijd-Wat-Monitor-bord-op-redactie

Waarom dit initiatief?

"Internet heeft alle denkbare media op z'n kop gezet. Ook TV-journalistiek zal er niet immuun voor zijn. Daarom willen we experimenteren met directe interactie en samenwerking via een innovatief platform. Mensen zijn namelijk gewend om via internet hun mening te geven en informatie te delen. Het journalistieke product is wat dat betreft niet open: onderzoek wordt tot het moment van publicatie tegen de borst gehouden terwijl het publiek kan bijdragen om het onderzoek beter te maken. We maken journalistiek op deze manier transparant en interactief."

Hoe werkt Altijd Wat Monitor?

"Op de website, een digitaal en interactief onderzoeksbord, is de voortgang van ons onderzoek live te volgen compleet met aantekeningen, documenten, interviews en openstaande vragen. Op deze manier maken wij onze werkwijze inzichtelijk en ons onderzoek transparant. Bezoekers kunnen zelf iets toevoegen, ervaringen delen, interessante rapporten insturen, filmpjes onder de aandacht brengen en hun mening geven. Als het tot iets leidt, komt het op de Altijd Wat Monitor. Om een goed beeld te krijgen van een maatschappelijk probleem of onderwerp gebruiken wij nu dus ook de hulp van de kijkers met als doel dingen veranderen of in beweging zetten."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De monitor maakt eigenlijk deel uit van een groter geheel. Hoewel we ondermeer ook met nieuwe publicatievormen aan de slag wilde gaan beseften we dat het platform als start het belangrijkst was. Het experiment om het journalistieke proces open te breken is namelijk een flinke stap. Als je het proces transparant maakt, dan moet je ook reageren op inbreng van het publiek, beweringen checken - kortom: de journalistieke plicht uitvoeren. Als het goed is levert dit extra werk onze nieuwe inzichten op, want samen weten we meer."

Wie is er betrokken bij Altijd Wat Monitor?

"De programmaredactie van Altijd Wat was verantwoordelijk voor het concept en de redactie rondom de Altijd Wat Monitor samen met NCRV interactief. Elastique heeft het concept, design en de bouw verzorgd."

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

 1. corrie wolters |

  Neem alleen al de hoeveelheid medicijnen die overblijven als iemand komt te overlijden. Als we die nu met zijn allen eens deponeren op de stoep van de Tweede Kamer….

  1. Mevr van Riel |

   Klopt inderdaad …mijn vriendin overleed 3 jaar geleden aan kanker.Tijdens t leeghalen van haar woning ben ik me rot geschrokken…Extra vitamin drankjes met 2 gebruikte pakjes of drankjes stonden op t balkon.T aantal medicijnen was nog erger…kortom 2 volle dozen naar de apotheker terug gebracht.

 2. Zelf werk ik als anaesthesiemedewerker. Vaak worden bij ingrepen door een anesthesist bij pijnbestrijding een extra anaesthesist ter declaratie opgevoerd voor zgn. Anaesthesie terwijl zij er nooit bij zijn. Dubbele declaraties. Als ik infuusnaalden prik op afdelingen , moet ik een declaratieformulieren invullen zodat de arts er geld voor krijgt terwijl hij er niets voor doet. Declaratiesysteem is doodziek en er kan miljarden worden bezuinigd. Alles waar medisch op staat kost meteen vele malen meer. Bijv. Stoelen op een OK.
  Onze directeur rijdt in auto met chauffeur op kosten van… Vele zaken zijn disposible geworden onder druk van de industrie. Kost veel geld is vaak slecht voor milieu en heel vaak niet nodig. De magementcultuur in de zorg kost vermogens waarbij kan worden afgevraagd of het iets oplevert. De marktwerking is een farce en kostgeld voor niets. De premies in de zorg hoeven helemaal niet omhoog, maar er moet worden gekeken waaraan het wordt uitgegeven.

  1. Beste mevrouw Wolters, Karel en meneer van Tuijl. Ik neem graag contact met jullie op, maar heb jullie gegevens niet! Sturen jullie een mail naar altijdwatmonitor@ncrv.nl?
   Vriendelijke groet,
   Erik Bloem
   NCRV – Altijd Wat

 3. Frans van Tuijl |

  Op 30 november 2012 ontving ik van de Trombosedienst van het elkerliek ziekenhuis in Helmond een schrijven waarin mij werd aangekondigd dat de tarieven voor het “zelfmeten bij de Trombosedienst” meer dan € 1.000,- per jaar moeten bedragen.
  De kosten voor de “normale Trombosedienst” zijn € 300,- per jaar.
  Dit schoot mij in het verkeerde keelsgat.
  Je moet weten dat “de normale dienst” betekent dat je je ongeveer eenmaal per veertien dagen meldt op de Trombosedienst, waar bloed wordt afgetapt. Dit monster gaat naar het lab, waar ze een analyse plegen en een medicijnkalender opstellen die naar je huisadres wordt gestuurd.
  Bij de zelfmeting kom je nog tweemaal per jaar op het ziekenhuis. Je laat het apparaat dat je huurt uitlezen en je hebt een gesprek met een medewerkster van ongeveer 20 minuten.
  Het meten, de analyse en de dosering doe je helemaal zelf. Er komt geen ziekenhuis, geen gediplomeerde zuster, geen laboratorium, geen postbestelling meer aan te pas.
  Het is onbegrijpelijk dat deze “zelfdosering” dan € 1.000,- moet kosten!
  Er wordt bij het “berekenen” van de kosten plompverloren een code A 252 gehanteerd. Die staat voor éénmalig € 527,01 en de code A 253, die staat voor € 251,94 per kwartaal.
  Kort gezegd: als het ziekenhuis het werk doet kost het meer dabn driemaal minder dan wanneer je zélf het werk doet en de verantwoording neemt.
  Dit is volslagen idioot!
  Ik heb mijn gedachten hierover kenbaar gemaakt aan het Elkerliek, aan de OHRA (die klakkeloos mijn geld daaraan uitgeeft) en aan de nationale ombutsman. Zonder enig resultaat. Deze woekerrekening lijkt normaal te zijn. De ombudsman verwees me naar de politiek. “Zij zijn volgens hem verantwoordelijk.”
  Ik ben inmiddels te moe om ten vierden male mijn pen te slijpen tot ik opmerkzaam werd gemaakt op deze site.
  Ik beschik over tien (10) stukken tekst (brieven en antwoorden) en over een telefonisch ingesproken antwoord om mijn verhaal te ondersteunen.
  Misschien dat jullie als vierde instantie je wél aangesproken voelen door deze geldverkwisting.

  Groeten, Frans van Tuijl

  1. Beste meneer van Tuijl. Ik neem graag contact met u op, maar heb uw gegevens niet! Stuurt u een mail naar altijdwatmonitor@ncrv.nl?
   Vriendelijke groet,
   Erik Bloem
   NCRV – Altijd Wat

 4. Medicijnen die de apotheek hebben verlaten mogen niet retour gedaan worden.
  Onlangs had de huisarts een verkeerde dosering voorgeschreven en moest ik nieuwe hebben.
  De medicijnen met de verkeerde dosering mochten niet terug ook al was het doosje niet open geweest. Dat kan men namelijk niet controleren. Het lijkt me toch niet zo ingewikkeld om iets te ontwikkelen waardoor de medicijnen wel retour kunnen. Ook na het overlijden van mijn moeder bleef ik met een berg medicijnen zitten waarvan het meeste ongeopend was en vernietigd moest worden. Pure geldverspilling.

 5. De uitzending over de second opinien(SO). Al of niet zelf betalen van een SO lijkt mij niet goed.
  De artsen moeten gewoon eerlijk bij de behandeling aangeven wat zij wel of beslist niet willen doen.
  De rug recht houden en met collega’s tot een protocol zien te komen hoe hier mee om te gaan.
  Artsen weten zich ook te organiseren als zij het niet eens zijn met een besluit van de overheid dus ook in dit probleem van het weigeren van een SO door de arts moet de patient weten dat de artsen hier één lijn in trekken. De ziektekostenverzekering zou hier ook een rol bij kunnen spelen. In uiterste geval zou de keuze bij de patient kunnen liggen maar dan ook wel zelf betalen, tenzij dat de uitkomst van de SO met een diagnose komt die de arts ook had kunne stellen en dat de oorzaak is van de klachten van de patient. Dus van onzorgvuldige behandeling sprake kan zijn. Dan moet het vergoed worden.

 6. Ik wil iedereen aanraden de eerste 50 bladzijden van het boek Kanker is geen ziekte … maar een overlevingsmechanisme van Andreas Moritz te lezen. Moritz legt op een voor iedereen begrijpelijke en heldere wijze uit hoe ons corrupte en onbetaalbare gezondheidssysteem in elkaar zit. Ook maakt hij duidelijk waarom de media/journalistiek hierover zwijgen.

 7. Besparing in de gezondheidszorg.

  Er zijn momenteel een miljoen mensen met lichamelijk onverklaarde klachten en die kunnen terecht bij de volgende poli’s: LOK, (lichamelijk onverklaarde klachten), de NOLK (netwerk onverklaarde lichamelijke klachten, en SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde klachten).

  Het aantal mensen met ADHD, die daar ook medicijnen voor gebruiken, nam van 2005 tot 2011 toe van 70.000 tot 200.000 een stijging van 19x % per jaar. Ook is er is een grote toename van autisme.
  Hoe is dat te verklaren?
  De opkomst van draadloze communicatie middelen kunnen we niet over het hoofd zien. Waar is nog een plek zonder zendmast? Overal is Wifi, bijna iedereen heeft een Dect telefoon en wie heeft nu nog geen mobieltje dat de hele dag staat te pulsen om bereikbaar te zijn op internet.

  Allemaal heel leuk, maar niet als je gevoelig bent voor elektromagnetische straling van deze draadloze communicatie. Geschat wordt dat 3% van de bevolking hiervoor gevoelig is, het immuunsysteem wordt aangetast en de klachtenkunnen zijn: extreme vermoeidheid, slapeloosheid, maag-darmklachten, oorpijn en tinnitus (oorsuizen), hoofdpijn. En na jaren veel mobiel bellen is de kans op hersentumoren toegenomen, in Israël en Italië zijn daar al schadevergoedingen voor toegekend. In Australië is een schadevergoeding toegekend voor de andere genoemde klachten.
  De toename van autisme gaat gelijk op met de toename van de stralingsintensiteit.

  Op http://www.stopumts.nl staan in de rubriek ervaringen een paar honderd verhalen van mensen die ziek en ernstig ziek zijn geworden van elektromagnetische straling.
  Het is erg dat de Nederlandse Gezondheidsraad zelfs niet wil waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s, terwijl dat in heel veel landen wel gebeurt en daar ook maatregelen getroffen worden.

  Reductie van de stralingsintensiteit zou een enorme besparing in de gezondheidszorg kunnen zijn.

  Dr. Leendert Vriens (natuurkundige en webmaster van Stopumts, mijn verhaal staat ook op deze site)
  Eke Vriens

 8. A.J. Bergsma |

  Het komt mij voor dat bezuinigen in de zorg het beste kunnen beginnen in de organisatie van de zorg. Zo zou je kunnen beginnen met het vervangen van de zgn topbestuurders in de zorg door mensen die betrokkenheid hebben met de zorg. Dus geen figuren die aan de top staan voor het aanzien en inkomen dat zij aan de zorg onttrekken maar mensen die zich met zorg verwant voelen. Dit geeft al een besparing van 300.000 tot 500.000 per persoon. Daarnaast besparing van kosten voor personen welke direct onder deze topfiguren staan. De werkelijke besparing ligt echter in het gegeven dat de nieuwe bestuurders gericht zijn op het verlenen van zorg. Niet de gevel van het verzorgingsgebouw maar dat wat achter die gevel gebeurd is van belang en hoeft niet duur te zijn.

 9. Als nu alle mensen aan de top, inclusief directie, bestuurders, managers etc eens minstens drie maanden verplicht mee zouden lopen met de mensen op de directe werkvloer, zouden ze dan over veel zaken niet heel anders, op zijn minst reeëler denken?

 10. Bron Trouw.nl 25 feb. 2013
  De kosten die gemaakt worden door de miljoen Nederlanders met lichamelijk onverklaarde klachten door hun jarenlange gang naar de dokter, zijn € 3 miljard. De psychologe Lyonne Zonneveld denkt dat deze kosten omlaag kunnen door een cursus aan te bieden waar deze patiënten leren hoe om te gaan met hun klachten.
  Commentaar Stopumts:
  Onze verwachting is dat met de toenemende stralingsbelasting en de introductie van 4G het aantal mensen met onverklaarde klachten in rap tempo zal toenemen. Van onze Gezondheidsraad is namelijk helaas niet te verwachten dat zij in de naaste toekomst enige relatie legt tussen de toenemende stralingsbelasting en het toenemende aantal mensen met:
  1. lichamelijk onverklaarde klachten,
  2. het sterk toenemende aantal mensen met ADHD (van 70.000 in 2005 naar 200.000 in 2011, met
  19% groei per jaar),
  3. het sterk toenemende aantal mensen met autisme.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!