Mijn GezondheidsPlatform: E-health platform voor begeleiding & online coaching

MGP_label-01

Mijn GezondheidsPlatform is een e-health platform voor zelfmanagement. Mensen voeren hiermee zelf de regie over hun gezondheid en behandeling. Behandelaars kunnen hun patiënten daarnaast persoonlijk en efficiënt begeleiden. Bart Brandenburg, Manager Kenniscentrum bij Medicinfo, vertelt.

Wat is Mijn GezondheidsPlatform?

"Mijn GezondheidsPlatform bestaat uit een persoonlijk gezondheidsdossier, leefstijl coachingsprogramma’s (voeding, bewegen, stoppen met roken), een beveiligd mailprogramma en een uitgebreide gezondheidsencyclopedie. Je voert gezondheidsgegevens, meetwaarden of leefstijldoelen in en kiest waaraan je wilt werken. Op basis van wat je invult geeft het programma een advies of gezondheidsplan op maat. Hierdoor kun je zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Je huisarts of andere behandelaars kunnen je daarbij begeleiden, maar je houdt zelf de regie. Mijn GezondheidsPlatform is gebouwd op basis van medisch gevalideerde gegevens en landelijke standaarden en protocollen. Je krijgt dus een betrouwbaar gezondheidsadvies, met of zonder begeleiding van een behandelaar."

MijnGezondheidsPlatform-Beginscherm
Mijn-GezondheidsPlatform-Beweegcoach
MijnGezondheidsPlatform-Zorgdossier
MijnGezondheidsPlatform

Waarom dit initiatief?

"Gezondheid en welzijn zijn belangrijk. Altijd en voor iedereen. Thuis en op het werk. Voor mensen die gezond zijn, of die wat mankeren. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen die zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en welzijn de beste keuzes maken, dat gezondheid en welzijn daardoor beter worden en dat de zorg daardoor betaalbaar blijft. Nu en in de toekomst. De tijd dat alleen de dokter bepaalde wat goed was voor de patiënt is voorbij. Mensen vinden dankzij internet snel veel informatie over gezondheid of ziekte. Daarom willen patiënten steeds vaker meedenken over hun behandeling. Ze geven zelf aan wanneer en hoe ze zorg willen ontvangen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat toepassen van zelfmanagement in de gezondheidszorg leidt tot betere uitkomsten bij gelijkblijvende of lagere kosten. Moderne ICT-technologie (eHealth) is bij uitstek geschikt om de kennis en hulpmiddelen te verspreiden die nodig zijn voor zelfmanagement. Mijn GezondheidsPlatform speelt in op deze ontwikkelingen. Mensen kunnen met dit programma hun eigen zorg regisseren. Voor behandelaars wordt het gemakkelijker en efficiënter om mensen te begeleiden. Door Mijn GezondheidsPlatform kunnen we de zorg slimmer organiseren. Meer mensen krijgen zorg, zonder dat de kosten de pan uitrijzen."

Hoe werkt Mijn GezondheidsPlatform?

"Je voert gegevens in Mijn GezondheidsPlatform in die belangrijk zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over ziektes en aandoeningen, meetwaarden of je gewoontes op het gebied van eten, bewegen en roken. Zelfstandig of samen met een behandelaar kies je de doelen die je wilt bereiken. Mijn GezondheidsPlatform geeft vervolgens advies op maat aan de hand van jouw gegevens. Bijvoorbeeld als je meer wilt gaan bewegen. Je krijgt een beweegadvies dat rekening houdt met je leeftijd, conditie en eventuele gezondheidsproblemen.

Als er sprake is van een chronische ziekte, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, astma of COPD, stelt Mijn GezondheidsPlatform één individueel zorgplan voor je samen. Dit plan is afgestemd op alle bijzonderheden die je hebt ingevuld. Wil je gezonder eten, meer bewegen of stoppen met roken? Dan stelt het coachingsprogramma in Mijn GezondheidsPlatform een plan voor je op. Via e-mail en sms coacht het programma je in 12 weken naar een gezonde leefstijl.

Mijn GezondheidsPlatform kan je worden aangeboden via je huisarts of andere behandelaar. Het programma vormt dan een aanvulling op de behandeling die je van hen krijgt. Het platform wordt aangeboden voor zelfstandig gebruik via de websites van twee grote zorgverzekeraars, CZ en VGZ. Het programma geeft feedback en je kunt vragen stellen aan online deskundigen. In 2013 wordt Mijn GezondheidsPlatform ook door een aantal werkgevers aan hun medewerkers aangeboden."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Mijn GezondheidsPlatform is in de zomer van 2012 gelanceerd en wordt momenteel door vier zorgroepen en twee grote zorgverzekeraars ingezet. De komende tijd verwachten we een forse groei van het aantal gebruikers en aanbieders. De eerste reacties zijn positief. Uit dit project weten we dat mensen het waarderen als zij online gegevens kunnen bijhouden en erover kunnen communiceren. Een 80-plusser met diabetes vertelt: 'het motiveert mij om door te gaan met het bijhouden van mijn suiker. Want de praktijkondersteuner controleert mij. Ik geef die functie een dikke 9.' Een deelnemende huisarts zegt: 'patiënten zien nu beter welke invloed ze hebben op hun gezondheid. Je bent als huisarts meer coach. Je kunt wel een boekje bijhouden met je meetwaarden, maar Mijn GezondheidsPlatform is meer eigentijds. Zeker een ontwikkeling voor de toekomst.'

Bij de ontwikkeling en evaluatie van Mijn GezondheidsPlatform maken we gebruik van de eHealth Roadmap van Universiteit Twente. Voor de gebruikers in het programma gratis. Mijn GezondheidsPlatform wordt betaald door zorgverzekeraars of ingekocht door zorggroepen of werkgevers."

Wie is er betrokken bij Mijn GezondheidsPlatform?

"Mijn GezondheidsPlatform is een initiatief van Medicinfo. Dit bedrijf is gevestigd in Tilburg en er werken ongeveer vijftig mensen. De ontwikkeling van Mijn GezondheidsPlatform is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Medicinfo en zorgverzekeraars CZ en VGZ. Bij de ontwikkeling van Mijn GezondheidsPlatform is een groot netwerk van artsen, paramedici, verpleegkundigen en gedragswetenschappers betrokken. De wetenschappelijke evaluatie wordt uitgevoerd door Universiteit Twente."

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

 1. Het zou goed zijn als Mijn gezondheisplatvorm informatie geeft over privacy. Dit is een initiatief van verzekeraars. Kan de patiënt bepalen wie de gegevens ziet en hoe zijn gegevens gebruikt gaan worden? Ik kan er op de website niets over vinden.

  1. Beste Margot, dank voor uw reactie.

   De zorgverzekeraars hebben geen toegang tot deze persoonsgegevens. Wel ontvangen zij van Medicinfo geanonimiseerde data, zodat ze weten hoeveel deelnemers het programma gebruiken.

   De gegevens die opgeslagen worden in het kader van Mijn GezondheidsPlatform worden bij Medicinfo opgeslagen. Dit zijn gegevens die de cliënt zelf heeft ingevoerd.

   De persoonsgegevens in Mijn Gezondheidsplatform worden daarnaast geanonimiseerd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, medisch onderwijs en statistiek. Dat betekent dat ook deze gegevens niet meer te herleiden zijn tot bepaalde personen.

   Als u meer wilt weten over het gebruik van persoonsgegevens binnen Mijn Gezondheidsplatform, kunt u onze Privacy Policy raadplegen. Die staat hier: https://www.mijngezondheidsplatform.nl/femgp/privacy
   Als u meer vragen heeft, hoor ik het natuurlijk graag.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!