Rooming: Beste Facebookmatch tussen huurders en verhuurders

rooming

Rooming.nl is een woning-(ver)huurplatform waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten onder het sociale toeziend oog van Facebook. Het doel is het (ver)huren van woningen betrouwbaarder en transparanter te maken. Jaap van Nes, mede-oprichter van Rooming, vertelt.

Wat is Rooming?

"Rooming is een woningplatform waarop huurders en verhuurders kunnen zien met wie ze te maken hebben en of ze gezamenlijke vrienden hebben. Of, handig in het geval van huisgenoten, ze wellicht dezelfde interesses delen."

woning_reactie
woning_matches
zoekresultaten
homepage
woning_tippen

Waarom dit initiatief?

"Als je een huurwoning zoekt waren er eerst eigenlijk maar twee mogelijkheden. Je kunt een makelaar inschakelen, maar dan betaal je vaak zeer hoge bemiddelingskosten van één of twee maanden huur. Of je kunt direct huren van de verhuurder via een site of advertentie, maar dan heb je geen idee wat voor persoon hier achter zit en is de betrouwbaarheid niet gewaarborgd. Niet zelden kom je dan terecht bij louche pandjesbazen en oplichting komt ook steeds vaker voor. Door huurder en verhuurder een gezicht te geven via Facebook, wordt dit probleem vermeden De kans dat een huurder voor een deur staat met een nepsleutel of dat een verhuurder blijft zitten met een beschadigde woning, is zo een stuk kleiner."

Hoe werkt Rooming?

"Het concept werkt simpel maar doeltreffend. Woningzoekenden vullen bij het aanmelden hun woonwensen in en maken een koppeling met Facebook. Van de verhuurders zien ze wel profielinformatie, maar geen exacte persoonsgegevens. Verhuurders hebben wel volledige inzage in de profielen en kunnen op het dashboard direct zien met wie ze te maken hebben en of ze gezamenlijke vrienden hebben. Zo krijgt de huurmarkt een gezicht en neemt de betrouwbaarheid toe. Door het handzame dashboard houden verhuurders gemakkelijk overzicht op alle reacties, en kunnen zij zonder tussenkomst van een makelaar de ideale huurder voor hun woning vinden."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Het aanbod aan woningen is breed, van studentenkamer tot compleet huis. Doordat er in een vroeg stadium al een samenwerking aangegaan is met online uitzendbureau StudentenWerk, waar bijna 90% van alle studenten staat ingeschreven, wordt het grootste gedeelte van ‘kamerzoekend’ Nederland bereikt. Ook wordt er geprofiteerd van de krapte op de huizenmarkt. Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun tweede huis te verhuren omdat de verkoop maar niet wil lukken. Rooming speelt in op deze behoefte door de diensten van de makelaar binnen handbereik te brengen van particuliere verhuurders.

Voor verhuurders is Rooming helemaal gratis. Huurders kunnen reageren op woningen door reactietegoed aan te schaffen in de vorm van een week (€9,95), maand (€14,95) of 2-maanden abonnement (€19,95). Met een abonnement kun je onbeperkt reageren op alle woningen op Rooming. Mocht je niet gelijk all-in willen gaan, dan is het ook mogelijk om slechts op één woning te reageren (€2,50)."

Wie is er betrokken bij Rooming?

"Rooming is een initiatief van Martijn Scheen (26) en ikzelf, Jaap van Nes (26). Wij leerden elkaar kennen tijdens de masterstudie Bedrijfskunde aan de VU en lanceerden samen in 2011 Stuvia, een marktplaats voor studiemateriaal. Voor Rooming gingen we een samenwerking aan met StudentenWerk."

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

 1. Leuk initiatief! Ik kan alleen nergens ontdekken wat de kosten voor een abonnement zijn.

  1. Hi Robert,

   Bedankt voor je reactie! Alleen aan de kant van de Huurder wordt op het moment van reageren een vergoeding gevraagd. Voor de Verhuurder is het platform gratis te gebruiken.

   Zodra je reageert op een advertentie (Binnen het interesse blok ‘Nu Reageren’), worden de verschillende betalingsvormen aan je gepresenteerd. Je reactie zal dan na betaling aan de Verhuurder worden verzonden.

   Naast een abonnementsvorm kun je er ook voor kiezen om eenmalig een bedrag te betalen, waarmee je vervolgens op 1 advertentie onbeperkt kunt reageren.

   Daarnaast zal je aangeschafte reactietegoed altijd inzichtelijk blijven binnen je persoonlijke profiel.

   Mochten er nog vragen zijn, horen we dit graag.

   Met vriendelijke groet,

   Martijn Scheen
   Rooming.nl

 2. Inderdaad een super initiatief, kunnen we dat krampachtige gehospiteer ook meteen tot de verleden tijd rekenen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!