Ticken.nl: De nieuwe online typecursus

ticken-logoTicken.nl schuift de oefeningenboekjes aan de kant en werkt volledig interactief via internet. Een gesprek met Martin Beijer, de oprichter van de nieuwe online typecursus.

Wat doet de site?

“Ticken.nl is een innovatieve, nieuwe online typecursus, waar kinderen (en late volwassenen) op een interactieve manier leren typen met tien vingers. Zonder boekjes per post, zoals de gevestigde orde al vele tientallen jaren doet, maar met een typecursus die aansluit bij de belevingswereld van jonge mensen anno 2000nu.

TICKEN-typecursus-homepage

Waarom deze site?

“Een jaar geleden schreven we onze 10-jarige dochter via internet in voor een PICA typecursus. Vervolgens bleek er elke week een opdrachtenboekje in de bus te vallen! Door mijn werk bij Shell herkende ik een marktsituatie die veel overeenkomsten had met de benzinemarkt: een oligopolie, hoge prijzen, een gebrek aan innovatie door het ontbreken van felle concurrentie en ruimte aan de onderkant voor een partij die kostenefficiënt werkt. Dat zou Ticken.nl worden. Ik heb begin 2009 een punt achter mijn carrière bij Shell gezet en ons huis verkocht.”

Hoe werkt de site?

“Direct na aanmelding kan men beginnen. Elke foute aanslag geeft een audiovisueel signaal, zodat je deze direct corrigeert. Na de opdracht zie je jouw score ten opzichte van andere cursisten. Kinderen zijn gek op dat competitie-element. In het ‘dashboard’ zie je onder andere welke ‘zwakke’ letters extra oefening nodig hebben. De ouders krijgen na elke les een e-mail een kopie van het dashboard van de resultaten van hun kind. Die betrokkenheid bij de typecursus van hun kind vinden we erg belangrijk.”

TICKEN-typecursus-dashboard-individueel-advies

En aan het einde van elke typeles wacht de cursist een van de zeven leuke competitieve typegames.

Wat zijn de facts?

“Ticken.nl is medio september live gegaan en nu wordt het zaak dat onze primaire doelgroep, ouders met jonge kinderen, ons gaan vinden op het web. Zij moeten onze belangrijkste promotors worden en een positieve merkbeleving uitstralen.

TICKEN-Lesvoorbeeld

We zijn eigenlijk ‘de Easyjet van de typecursusbranche’. We hebben veel cursisten nodig om in de toekomst winst te maken met een prijs van € 39,95, terwijl de marktleiders € 150-200 rekenen. Maar door een goed product aan te bieden voor een lage prijs willen we een groot marktaandeel veroveren en moet de markt in aantallen gaan groeien. Belangrijk is ook dat Ticken.nl CO2-neutraal werkt. Het Certificaat Thuiswinkel Waarborg is onderdeel van ons kwaliteitsprogramma.”

Wie maakt de site?

“De hele typecursus en websiteopbouw komt uit mijn eigen koker, maar voor webdesign en strategisch klankbord heb ik QNH gekozen. Gamedeveloper ADigitalVenture heeft de  7 typegames ontwikkeld en YUNE heeft de videoclips geproduceerd. Het team achter de site ben ik zelf… In mijn businessmodel heb ik ervoor gekozen om alle ondersteunende diensten uit te besteden. Zo kan ik mij richten op de groeistrategie, en heb ik geen personele zorgen als Ticken.nl groeit. Ook heb ik bewust gekozen om geen kantoor te nemen. Het enige wat ik bedrijfsmatig eigenlijk nodig heb zijn mijn iMac, internet en telefoon.“

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

 1. Het zou leuk zijn als er ook zoiets is gericht op volwassenen. Mijn vader zou zijn typvaardigheid wel willen verbeteren maar gaat niet naar een typcursus. Zoiets als dit voor volwassen zou een uitkomst zijn voor meer mensen denk ik.

 2. Leuk en innovatief concept! Wat ik me nog wel afvraag is hoe concept onder de aandacht gebracht gaat worden bij de doelgroep. Komt er een (online) campagne of wil je het via scholen ed gaan spelen?

 3. Jeroen, de website is zo gemaakt dat kinderen het leuk vinden zonder dat de typecursus kinderachtig is. Ouderen vinden hem ook zeer geschikt. Zomaar enkele voorbeelden, waar ik contact mee heb gehad: onze oudste cursisiste is de 60 al ruim gepasseerd (een bezige bij die wil leren typen, omdat ze via de Open Universiteit Rechten studeert) en een vader van vier pubers besloot na het zien van de typecursus, zichzelf ook in te schrijven.

  Jeroen: Het zou leuk zijn als er ook zoiets is gericht op volwassenen. Mijn vader zou zijn typvaardigheid wel willen verbeteren maar gaat niet naar een typcursus. Zoiets als dit voor volwassen zou een uitkomst zijn voor meer mensen denk ik.

 4. RJ, de doelgroep is primair de ouders met jonge kinderen. Die worden bereikt via internet (Adwords en op termijn organisch) en inderdaad, de basischolen. Door de lage prijs van € 39,95 moet ticken.nl het hebben van de grote aantallen en automatisering.

  RJ op 9 oktober 2009 om 15:33 uur
  Leuk en innovatief concept! Wat ik me nog wel afvraag is hoe concept onder de aandacht gebracht gaat worden bij de doelgroep. Komt er een (online) campagne of wil je het via scholen ed gaan spelen?

 5. Een typecursus die op volwassenen is gericht en die je ook geheel via internet kunt volgen vind je op http://www.cygnus7.nl. Met hun prijs van 59 euro (inclusief examen) lijkt mij dat zij ook ruim onder de tarieven van de grote instituten zitten.

 6. Gerrit Hartman |

  De site ziet er nogal druk uit.
  Zelf heb ik het geleerd via de gratis:
  http://www.typelesonline.nl/NL/Aspx/Start.aspx
  Maar er zijn meer gratis initiatieven.
  Ik vraag me af hoeveel mensen hiervoor willen betalen?
   

 7. Ik ga mijn jongste kind het laten gebruiken (oudste 2 deden Pica). Het is mooier, leuker en aanzienlijk goedkoper. Leve de uitdager!
  (Ik ga het zelf ook doen…. misschien wel een optie om ook op ouders af te stemmen?)

 8. Echt een mooi concept. Leuk innovatief en duidelijk. Bij dit soort dingen vraag ik me altijd af “waarom was dat er nog niet?” Succes!

 9. In 2008 hebben mijn dochter en ik al online leren typen met Typestars. Dat was er dus al veel eerder. Niet gratis, maar ook niet duur en elke eurocent dubbel en dwars waard. Die gratis initiatieven kunnen geen van al tippen aan een goed gestructureerde typemethode.

 10. Oeps, het adres vergeten.
  http://www.typestars.com
  Sanne en ik hebben trouwens aparte cursussen gevolgd. Bij Typestars hebben ze speciale cursussen voor kids, volwassenen en ouderen. Mijn vader (76) was begonnen met de ouderencursus maar is halverwege verder gegaan met de cursus voor volwassenen. Hij voelt zich blijkbaar nog te jong!

 11. Maarten Verhoeven |

  Is dit eigenlijk niet net zoiets als de typecursus van TypeTopia? Daar leren ze toch ook kinderen spelenderwijs blind typen?

 12. Inderdaad Maarten; Ticken is net zoiets als de online typecursus van TypeTopia maar dan didactisch zodat je kind ook echt met 10 vingers leert typen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!