training-online-crisiscommunicatie

TrainingOnline crisiscommunicatie

Training Online crisiscommunicatie

Leer omgaan met slecht nieuws of een crisis; op je site én op social media!

Wanneer
Utrecht, Meeting Plaza
Utrecht, Meeting Plaza
€ 595,-

Voor deelnemers aan het NIMA-SMP programma levert deze training 6 PE-punten op.

Slecht nieuws verspreidt zich via social media razendsnel: daar kunnen bijvoorbeeld de gemeente Haren (550.000 tweets op één avond) en Vodafone (reputatieschade) over meepraten.

In deze training leer je in een dag hoe je omgaat met verschillende soorten crises (bijvoorbeeld een flits- of sluimercrisis). Je leert hoe je een crisis (al vooraf) kunt managen via specifieke social media, met de juiste tone of voice en een goed geïntegreerd communicatie- en monitorsysteem. Denk daarbij ook aan het opzetten van een schaduwpagina of een crisis news room. Hoe verweef  je je offline crisisdraaiboek met social media en hoe krijg je dat in je organisatie voor elkaar?

Nieuws is door de komst van social media niet langer voorbehouden aan journalisten. Iedereen kan, met of zonder een smartphone, als getuige nieuws maken (en worden!). Eigen waarneming, emoties en oproepen tot actie staan meer dan ooit voorop. In deze training leer je hoe je de crisis via social media kunt monitoren en volgen. Hoe ontdek je wie de grootste influencers zijn en hoe reageer je op geduchte klagers en negatievelingen?

Tijdens de training oefen je ook praktisch met elkaar aan de hand van fictieve, maar reёle cases. Wat gebeurt er onder grote druk met je tone of voice? Wanneer ga je alarmeren, informeren of emoties kanaliseren? Hoe ga je om met geruchten die rondzingen en als waarheid opgeschreven worden? Wanneer reageer je wel of juist niet? Welke informatie deel je wel of juist niet? En met wie in welke media?

Gertjan Geurts
Trainer

Gertjan Geurts

Ingrid van Frankenhuyzen
Trainer

Ingrid van Frankenhuyzen

Doelgroep

Deelnemers hebben praktische ervaring met social media (zoals Twitter en Facebook), maar weten het nog niet echt strategisch in te zetten ten tijde van crisis of incident. Deze training is bij uitstek geschikt voor professionals die communicatie en/of veiligheid in hun portefeuille hebben, bijvoorbeeld woordvoerders, leidinggevenden of webmanagers.

Programma

09.30 uur: Start training

De nieuwste trends en ontwikkelingen in sociale media en crisiscommunicatie

Voorbeelden en cases van andere organisaties (benchmarking)
Hoe voerden zij het woord via bijvoorbeeld Twitter? Wat ging er toen goed, wat kon beter?

Live gesloten crisistwittersessie met fictieve maar reële case
Wat gebeurt er onder grote druk van een crisis met je woordvoering (tone of voice) op social media? Hoe ga je om met geruchten, onwaarheden, contradicties, onvoldoende informatie etc?

12.30 uur: Lunchpauze

Monitoring
Welke gratis en betaalde softwarematige middelen helpen je sociale media c.q. een crisis te monitoren?

Aan de slag met een crisisplan
Praktisch aan de slag met het strategisch opnemen van een social media-crisisplan (communicatiemiddelenmix/draaiboek). Welke keuzes maak je voor welk medium? Hoe combineer je klassieke en nieuwe media (welke rol krijgt welk medium?), al dan niet in combinatie met de persconferentie?

Presentatie in subgroepen aan elkaar
Analyse en feedback.

16.30 uur: Einde training

Inschrijfformulier

Via dit formulier schrijf je je in voor de Training Online crisiscommunicatie op 22-03-2016 in Utrecht, Meeting Plaza. De kosten hiervan bedragen € 595,- excl. btw.

Alle Trainingen