Jun 23

Training Schrijven voor SEO

Schrijf leesbare webteksten voor zoekmachines én mensen
Trainer: Rutger Steenbergen

Wil jij weten hoe jouw content (tekst, video, presentaties, social media) gelezen en gevonden wordt via Google, een intranet of andere online plaatsen waar mensen naar informatie zoeken? En hoe je hier het beste op kunt inspelen bij het schrijven van content? Dan is deze praktische training een echte aanrader. De focus in de training ligt op Google. Je ontvangt gratis het boek ‘Schrijven voor SEO in 60 minuten’!

Deze training op 12 mei gaat definitief door! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Wat leer je tijdens de training?

In deze training leer je:

 • De SEO-copywriting best practices: vanuit welke visie kun je het beste werken
 • Het plan van aanpak bij SEO-schrijven
 • Hoe je zoekwoorden in metateksten en ‘gewone’ teksten kunt vinden, kiezen en gebruiken
 • Concrete regels en tips voor het schrijven van metateksten
 • Obstakels die je in de praktijk bij het schrijven van SEO-teksten tegenkomt (en hoe jij ze omzeilt)
 • Hoe je diverse soorten content voor zoekmachines optimaliseert

Bovendien ga je naar huis met volop stof tot nadenken en inspiratie om jouw huidige copywriting-processen te herzien.

Voor wie is deze training?

Deze training is geschikt voor iedereen die teksten schrijft voor websites, of mensen aanstuurt die dit doen. Voorkennis over ‘schrijven voor het web’ en ervaring met Content Management Systemen (in elk geval je eigen CMS) is noodzakelijk. Oppervlakkige kennis van technieken als HTML en webanalytics is handig, maar niet noodzakelijk.

Over de trainer: Rutger Steenbergen

Rutger SteenbergenRutger Steenbergen is (SEO-)schrijver, trainer, online marketeer en schrijft voor Frankwatching. Hij werkt en schrijft ruim 15 jaar voor talloze magazines en websites, waaronder www.planet.nl en Future Music Magazine. Sinds 2009 is hij hoofdredacteur van het crossmediale vakblad MedischOndernemen. Met zijn bedrijf SEO Zwolle helpt hij ondernemers bij het beter vindbaar maken van hun website en schrijft hij webteksten, blogs en whitepapers. Daarnaast helpt hij bedrijven en organisaties (waaronder de AVRO en ziekenhuis St. Jansdal) bij het succesvol inzetten van social media en internet.

Programma

09.00 uur – Inloop
09.30 uur – Start ochtendprogramma:

Kennismaking en visie op SEO
Hoe gebruik je tekst om hoger te ‘ranken’ in Google? Welke plek neemt contentoptimalisatie in binnen de mix van middelen die je kunt inzetten om hoger te scoren in Google? En is ‘hoger scoren’ eigenlijk wel het belangrijkste doel?

De concrete regels voor het schrijven van SEO-teksten
SEO-schrijven begint met het schrijven van een goede tekst. We oefenen met online copywriting en optimaliseren daarna stapsgewijs de content voor zoekmachines. Hoe vaak schrijf je bijvoorbeeld zoekwoorden in een tekst, welke titels doen het goed en hoe zorg je ervoor dat de tekst scoort op de woorden waarop je gevonden wilt worden?

12.30 uur – Lunch
13.30 uur – Start middagprogramma:

Het vinden en kiezen van zoekwoorden
Mensen gebruiken zoekwoorden (keywords) om informatie te vinden in zoekmachines. Daarom is het essentieel om te weten welke zoekwoorden goed passen bij de pagina’s van jouw website. De meest gezochte zoekwoorden die het beste passen bij jouw pagina’s zijn degenen die je moet vinden en gebruiken. We leggen de nadruk op het maken van een keuze: zoekwoorden bedenken is makkelijk, maar hoe kies je de beste?

De perfect geoptimaliseerde tekst
Hoe vaak gebruik je je gekozen zoekwoorden en hoe verwerk je deze in je tekst(en)? Als je eenmaal de juiste zoekwoorden gevonden hebt, kun je ze verwerken in de teksten van je site. Hoe werkt dit? We bespreken zaken als:

Het balanceren tussen mens en machine: wat wil jouw lezer en wat wil Google?

 • Soorten SEO-teksten en het optimaliseren van andersoortige content
 • Keyword density (en waarom dit onzin is)
 • Keyword mapping (welke keywords ken je toe aan welke pagina’s en waarom)
 • Duplicate content
 • Het denken vanuit persona’s

Hoe succesvol ben je eigenlijk?
SEO-teksten schrijf je om zo hoog mogelijk te scoren in zoekmachines, maar lukt dat ook? Je krijgt praktische tips en tools aangereikt om jouw succes te meten, te interpreteren en te verbeteren.

Follow-up: wat ga je morgen doen met deze kennis en kunde?
Een goed begin is het halve werk. Maar de andere helft is het geleerde daadwerkelijk toepassen. We bespreken gezamenlijk hoe je Schrijven voor SEO toepast in jouw organisatie: zo leer je dus van je medecursisten.

16.30 uur – Afsluiting

Let op! Voor deze training heb je een laptop nodig. Bij Seats2Meet kan je gratis gebruik maken van het WiFi-netwerk.

Met gratis boek!

Schrijven voor SEOJe ontvangt tijdens de training gratis het boek ‘Schrijven voor SEO in 60 minuten’. Auteur en trainer Rutger Steenbergen beschrijft hoe je krachtige webteksten schrijft die scoren bij zoekmachines.

Referenties deelnemers

“De cursus schrijven voor SEO maakt in 1 dag duidelijk wat je wel en niet moet doen. En belangrijker: de cursus laat zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Na afloop heb je echt zin om met je website(s) aan de slag te gaan!”
Erik Meijerink, copywriter/strateeg, Dizain

“Ik heb deze training op 21 juni 2012 gevolgd en heb daar veel geleerd. Het werd gegeven door een goede docent, hij wist veel en gaf duidelijke voorbeelden en een goede presentatie. Je kunt het direct in de praktijk uitvoeren. Zou het iedereen aanraden die meer wilt leren over het schrijven voor zoekmachines. Maar als je al ervaring hebt met SEO zal deze training denk ik geen toegevoegde waarde hebben.”
Femke Koning, Senior Marketeer Turien & Co. Assuradeuren

“De training Schrijven voor SEO is een echte aanrader! Je leert veel en krijgt tips & tricks om je website direct beter vindbaar te maken voor Google. Je gaat met energie en inspiratie naar huis om zo snel mogelijk je site te optimaliseren.
Sandra Hulsenboom, Marketing & Communicatie SNT

Inschrijven

Training Schrijven voor SEO

23 juni 2014 routebeschrijving Seats2Meet
Hoog Catharijne, Kantoren Hoog Overborch, 2e v)
Moreelsepark 65
3511 EP Utrecht

Overige data:
12 mei 2014
1 september 2014
Contact Deze training kunnen we ook als Incompany training aanbieden. Bekijk ook onze andere trainingen in de Trainingskalender.
Terug naar kalender