Training Online crisiscommunicatie

Leer omgaan met slecht nieuws of een crisis; op je site én op social media!
Trainer: Ingrid van Frankenhuyzen en Gertjan Geurts

Slecht nieuws verspreidt zich via social media razendsnel: daar kunnen bijvoorbeeld de gemeente Haren  (550.000 tweets op één avond) en Vodafone (reputatieschade) over meepraten. In deze training leer je in een dag hoe je omgaat met verschillende soorten crises (bijvoorbeeld een flits- of sluimercrisis). Je leert hoe je een crisis (al vooraf) kunt managen via specifieke social media, met de juiste tone of voice en een goed geïntegreerd communicatie- en monitorsysteem. Denk daarbij ook aan het opzetten van een schaduwpagina of een crisis news room. Hoe verweef  je je offline crisisdraaiboek met social media en hoe krijg je dat in je organisatie voor elkaar?

Nieuws is door de komst van social media niet langer voorbehouden aan journalisten. Iedereen kan, met of zonder een smartphone, als getuige nieuws maken (en worden!). Eigen waarneming, emoties en oproepen tot actie staan meer dan ooit voorop. In deze training leer je hoe je de crisis via social media kunt monitoren en volgen. Hoe ontdek je wie de grootste influencers zijn en hoe reageer je op geduchte klagers en negatievelingen? Tijdens de training oefen je ook praktisch met elkaar aan de hand van fictieve, maar reёle cases. Wat gebeurt er onder grote druk met je tone of voice? Wanneer ga je alarmeren, informeren of emoties kanaliseren? Hoe ga je om met geruchten die rondzingen en als waarheid opgeschreven worden? Wanneer reageer je wel of juist niet? Welke informatie deel je wel of juist niet? En met wie in welke media?

Voor wie is deze training?

Deelnemers hebben praktische ervaring met social media (zoals Twitter en Facebook), maar weten het nog niet echt strategisch in te zetten ten tijde van crisis of incident. Deze training is bij uitstek geschikt voor professionals die communicatie en/of veiligheid in hun portefeuille hebben, bijvoorbeeld woordvoerders, leidinggevenden of webmanagers.

Over de trainers: Ingrid van Frankenhuyzen en Gertjan Geurts

Ingrid van FrankenhuyzenFrankwatching-auteur Ingrid van Frankenhuyzen werkte tot en met 2009 als journalist bij NRC Handelsblad, na eerdere jaren voor verschillende omroepen te hebben gewerkt. Ze was medeoprichter van het online platform Cultureel Persbureau. Met haar eigen mediabureau Communisenso geeft ze al jaren (social) mediatrainingen aan bijvoorbeeld politici.

Gertjan GeurtsGertjan Geurts is een professioneel social-mediaverslaafde. Na eerder als social media-expert bij onder andere managementcentrum De Baak te hebben gewerkt, richt hij zich nu volledig op zijn eigen bedrijf Blue Max. Een van zijn specialiteiten is monitoring (dat deed hij o.a. voor Greenpeace).

 

Programma

09.00 uur   Inloop

09.30 uur   Start programma

De nieuwste trends en ontwikkelingen in sociale media en crisiscommunicatie

Voorbeelden en cases van andere organisaties (benchmarking)
Hoe voerden zij het woord via bijvoorbeeld Twitter? Wat ging er toen goed, wat kon beter?

Live gesloten crisistwittersessie met fictieve maar reële case
Wat gebeurt er onder grote druk van een crisis met je woordvoering (tone of voice) op social media? Hoe ga je om met geruchten, onwaarheden, contradicties, onvoldoende informatie etc?

12.30 uur   Lunch

13.15 uur   Start middagprogramma

Monitoring
Welke gratis en betaalde softwarematige middelen helpen je sociale media c.q. een crisis te monitoren?

Aan de slag met een crisisplan
Praktisch aan de slag met het strategisch opnemen van een social media-crisisplan (communicatiemiddelenmix/draaiboek). Welke keuzes maak je voor welk medium? Hoe combineer je klassieke en nieuwe media (welke rol krijgt welk medium?), al dan niet in combinatie met de persconferentie?

Presentatie in subgroepen aan elkaar
Analyse en feedback.

16.30 uur   Einde programma

Referenties deelnemers

“Ik vond de training goed, duidelijk en praktisch. Het ‘live’ oefenen met de twittercases was erg leuk om te doen. Ga het zeker ook binnen mijn eigen organisatie op die manier eens oefenen. Ik heb er veel handvatten gekregen om mee verder te gaan. Eigenlijk zou het nog wel een dag langer mogen duren om meer aspecten aan de orde te kunnen laten komen.”
Maaike Hoogland, adviseur PR & Communicatie bij AxionContinu

“Een actuele, zeer bruikbare training. Vooral het deel met de ‘praktijkoefening’ is uitermate verhelderend!”
Simone Lensink, communicatieadviseur Amerpoort

Inschrijven

Training Online crisiscommunicatie

routebeschrijving Seats2Meet
Hoog Catharijne, Kantoren Hoog Overborch, 2e v)
Moreelsepark 65
3511 EP Utrecht
Contact Deze training kunnen we ook als Incompany training aanbieden. Bekijk ook onze andere trainingen in de Trainingskalender.
Terug naar kalender