How to

Top 10 RSS zoekmachines

0

[[image:sew.jpg::right:1]]Er zijn gespecialiseerde zoekmachines waarmee het mogelijk is om content te vinden in blogs, feeds en andere bronnen. Op de website Search Engine Watch vandaag een overzicht van de bekendste internationale RSS zoekmachines.

Veel mensen denken bij RSS search engines ten onrechte dat deze alleen in weblogs zoeken. Het is natuurlijk waar dat de meeste weblogs RSS-feeds (webfeeds) aan boord hebbben, maar dat geldt niet voor alle weblogs. Verder kan RSS voor zowat elke webbased content gebruikt worden. RSS is een relatief eenvoudige manier om web-based content op een standaardmanier te organiseren en te formatteren.

Behalve weblogs maken ook steeds meer gewone sites, bijvoorbeeld nieuwssites. volop gebruik van RSS. Ook kun je er weersvoorspellingen en bedrijfsnieuws en financiële informatie mee ophalen en volgen waar je pakketje (track & trace) ergens is. Ook kun je met RSS volgens wanneer er sites worden toegevoegd aan internetgidsen. Een bekend internationaal voorbeeld is de Yahoo Directory.

Hoewel er letterlijk miljoenen beschikbaar feeds zijn, is vinden van handige en relevante feeds niet altijd gemakkelijk. De belangrijkste zoekmachines experimenteren allemaal met RSS, maar geen van allen biedt al een volwaardige service aan. Een aantal kleinere, gespecialiseerde blog- en webfeed-zoekmachines werkt met beperkte middelen en heeft in toenemende mate last van het spammen van hun onderzoeksresultaten (zie ook splogs). Zo blijft het vinden van goede feeds, in elk geval op dit moment, vaak een toevalstreffer.

Search Engine Watch geeft een overzicht van de beste spelers in het gebied van het zoeken van weblogfeeds, ook wel Social searching genoemd. Hun lijst:

Ook de grote zoekservices zitten niet stil:

  • Ask Jeeves heeft recent het al genoemde Bloglines overgenomen
  • Google biedt bij Google News RSS-alerts, Google Desktop biedt mogelijkheden voor het automatisch vinden van RSS-feeds en bij het gewone Google kun je door in het zoekveld ‘filetype:rss’ of ‘filetype:xml’ toe te voegen gericht zoeken naar feeds
  • MSN biedt nog geen RSS zoeken maar experimenteert met een startpagina waaraan RSS-feeds toe te voegen zijn
  • Yahoo! biedt via haar geavanceerd zoeken de mogelijkheid om te zoeken in XML-, RDF- en RSS-bestanden en je kunt deze feeds via een klik (Add to My Yahoo) meteen toevoegen aan je persoonlijke My Yahoo pagina

SearchEngineWatch verwacht dat alle grote spelers voor het eind van het jaar professionele RSS zoekmogelijkheden in huis hebben.

Meer achtergronden: