Google Adsense voor goede doelen

0

Google AdsenseAdsense is het service programma van Google waarmee eigenaren van websites tekst, beeld en tegenwoordig ook videoadvertenties op hun site kunnnen plaatsen. Google regelt het hele beheer van deze advertenties en betaalt eigenaren vanaf een bepaald minimumbedrag uit. Maar wat als je wil dat dit bedrag (of een deel ervan) aan een goed doel wordt uitbetaald? Is Google bereid om daar ook aan mee te werken?

De aanleiding voor het idee is, dat ik al een tijdje naar het gigantische bedrag van $8 op mijn Adsense account zat te kijken en me afvroeg of ik mee iets beters er kon doen dan 12 jaar wachten op de eerste cheque. Het idee is niet uniek, want twee weken voordat het op mijn blog stond, vroeg Michael Yarmolinsky van Crohn’s forum (over de ziekte van Crohn) ook om een dergelijke feature. De eerste reactie van Google is dat ze er naar zullen kijken.

Het idee

Het zou handig zijn als het mogelijk wordt om in Google Adsense direct aan te geven dat (een gedeelte) van de inkomsten naar een goed doel gestuurd kunnen worden. Op deze manier wordt het eenvoudig om bij te dragen aan een goed doel als een open source project of aan andere goede doelen. Dit verhoogt de inkomsten van de goede doelen. Daarbij wordt het voor accounts die weinig opleveren, om het geld maandelijks af te romen en naar een goed doel te sturen. (Oh ja, Microsoft en Yahoo mogen het idee ook implementeren, maar ja, bij Google zit het meeste geld op dit moment)

Mogelijke manieren om het te implementeren

  • Beheerders kunnen aangeven dat alle inkomsten van een Adsense account naar een (of meerdere) goed doelen gestuurd kunnen worden. De inkomsten worden dan maandelijks afgeroomd, ongeacht of ze de $100 bereikt hebben.
  • Beheerders kunnen aangeven dat x% van hun inkomsten naar een goed doel gestuurd kan worden. Deze inkomsten worden direct of aan het einde van de maand afgeroomd.
  • Beheerders kunnen aangeven dat een vast bedrag per maand afgeschreven wordt, indien dit bedrag gehaald wordt. De rest gaat naar de beheerder, als het meer dan $100 is.

Mij persoonlijk maakt het niet uit. Medisch, Amerikaans, Unicef, Open Source projecten, de Bill en Melinda Gates Foundation, zolang ze maar goed doen. Maar Google zal een praktische oplossing moeten zoeken.

Voordelen voor de beheerder

De voordelen voor de beheerder zitten vooral in de eenvoud. Als een beheerder het zelf moet doen, dan moet deze eerst de cheque cashen, dan het geld (internationaal) overmaken. Dat is al met al een hoop gedoe voor kleine bedragen. Daarbij kan een beheerder een goed gevoel krijgen dat geld dat nu opgesloten zit in Google’s Adsense – omdat het niet genoeg is voor een uitbetaling – toch een nuttige bestemming krijgt.

dsense.jpg

Voordelen voor Google

Op deze manier kan Google werken aan zijn “don’t be evil”-image. Daarbij helpt het allerlei goede doelen, waaronder misschien open source projecten steunen. Hier profiteert Google indirect van door een betere PR en betere open source-producten, die het zelf weer kan gebruiken. Het voorkomt ook gedoe over kleine Adsense inkomsten die opgesloten zitten in een Adsense account. Een ander voordeel is dat het Adsense weer aantrekkelijker maakt om op websites te zetten, waardoor het bereik van Adsense en daarmee de aantrekkelijkheid voor adverteerders. Het online bijhouden van de uitbetalingen aan goede doelen helpt hierbij alleen maar. Het heeft misschien een klein nadeel, omdat Google iets aan rente-dagen verliest over bedragen die te klein zijn om uit te betalen, maar deze hoeveelheid rente is vast kleiner dan de goodwill die het oplevert. Uitvoeringskosten zijn er nauwelijks, behalve misschien het screenen van goede doelen.

Om hoeveel geld gaat het?

Google heeft het afgelopen jaar $10 miljard aan omzet gehad. Vrijwel de volledige omzet komt uit advertenties. Ongeveer 40% wordt uitbetaald. Dat is $4 miljard. Aannemend dat dit idee een Long Tail idee is en we het laatste deel van de tail proberen te pakken, dan hebben we het over de laatste 0,5% van uitbetalingen, hetgeen $20 miljoen per jaar is. Dus 99,5% wordt gewoon uitbetaald aan mensen die een Google Adsense-account hebben. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs al hebben we het over 1 duizendste deel of zelfs een deel daarvan, dan hebben we het nog steeds over leuke bedragen.

Wat vindt Google en hoe kunnen we Google meekrijgen?

Google heeft een mailtje teruggestuurd, dat ze naar het idee zullen kijken. Dat is op zich mooi, maar ik zou liever een echte toezegging hebben. 🙂 Hoe sneller het er is, hoe meer het oplevert.

Geef het ideedaarom aandacht! blog erover! Stuur het door naar een bevriende Google directeur :-), verzin betere manieren om dit onder de aandacht te brengen. Al jullie ideeën en commentaar zijn welkom.

Een Engelse versie van deze tekst staat op Lunaticthought.