Gespot

Flaironline: Vriendinnenclubs waar je anoniem kunt blijven

0

Op Flaironline kunnen vrouwen anonieme vriendinnenclubs oprichten met bijbehorende emotie en onderwerpen.

Wat doet de site?

“De nieuwe website van Flaironline is eind maart gelanceerd en bestaat uit een verzameling anonieme vriendinnenclubs. Iedere bezoeker kan op Flaironline in 40 seconden een club opstarten over een zelfgekozen onderwerp. Elke club bestaat uit een forum, een blog, een shoutbox en een fotogalerie. Bij het aanmaken van een club kiest de oprichtster naast het onderwerp ook een bijbehorende emotie. Zo ontstaat er onderscheid tussen bijvoorbeeld de blije zwangerschapsclubs en de verdrietige clubs van vrouwen die een miskraam te verwerken hebben gekregen.”

Waarom deze site?

“De nieuwe website was hard nodig. Begin dit jaar onderging het tijdschrift Flair een metamorfose, bovendien was de vorige site ernstig verouderd en hing qua techniek bijna letterlijk met touwtjes aan elkaar. Het was dus hoog tijd voor een flinke renovatie.

Traditiegetrouw bestaat Flaironline –net als veel andere tijdschriftensites- al jaren uit een forum met een trouwe community. Deze community bleek vooral geïnteresseerd in het sluiten van nieuwe vriendschappen en het anoniem bespreken van persoonlijke onderwerpen. Met de nieuwe website hebben we deze behoefte verder willen faciliteren.

Natuurlijk zijn we hierbij geïnspireerd door social networking-sites zoals Hyves, Ning en MeetUp. Maar wij signaleerden ook een trend als defriending. Vrouwen zijn het beu om overal op het web zoveel mogelijk vrienden te verzamelen die ongeveer net zoveel waard zijn als 200 willekeurige adressen uit een telefoonboek.”

Hoe werkt de site?

“Op Flaironline kan iedere bezoeker een vriendinnenclub aanmaken of zich aansluiten bij een bestaande club. Onze doelgroep (vrouwen 20 – 35 jaar) is vaak nog niet 100% web-savvy. Met hen in het achterhoofd hebben wij ervoor gekozen het op Flaironline op sommige aspecten anders aan te pakken dan bestaande minicommunity-sites.

Anonimiteit en emotie zijn key. Van anonimiteit is binnen de bekende sociale netwerken nauwelijks nog sprake. Wanneer je bespreekt dat je man vreemd gaat met de buurman, wil je toch zo min mogelijk kans lopen dat diezelfde buurvrouw jouw verhaal herkent…Flaironline is géén profielensite en staat dan ook niet in het teken van het verzamelen van een zo groot mogelijk sociaal netwerk.

De look & feel van de site moest 100% aansluiten bij de wensen van onze doelgroep, kernwoorden: gezellig, vrouwelijk, inspirerend en de techniek van de site moest zo simpel mogelijk.”

Wat zijn de facts?

“Flaironline bereikte in 2008 maandelijks gemiddeld 187.000 unieke bezoekers, aldus STIR. De eerste maanden van 2009 is het bereik gestegen naar gemiddeld 209.000 unieke bezoekers. Toch zijn we zeker nog niet 100% tevreden. De eerste resultaten zijn positief, maar we hebben ook een hoop feedback gekregen van vrouwen die de site nog niet helemaal begrijpen. Dit zien we ook terug in de resultaten, deze zijn sinds de livegang iets teruggelopen. De aankomende maanden zullen we dan ook nog flink doorontwikkelen. Tips en suggesties van Frankwatching-lezers zien we graag tegemoet!”

Wie maakt de site?

“Flaironline wordt gemaakt door Annerieke Bijeman (coördinator), Aukje van Dam (redacteur) en Bibi Veth (redacteur). De webredactie is een apart orgaan, maar werkt natuurlijk wel samen met de collega’s van het tijdschrift. Daarnaast hebben we een team van vrijwillige moderators (“Flair Angels”) die het reilen en zeilen binnen de clubs in de gaten houden.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Sanne Walvisch over Flaironline.