Video

Terugblik Congres Intranet 2010

0

Meer dan 600 bezoekers, 4 internationale sprekers, 20 breakouts en een Twitterfall die bijkans op hol sloeg van de aanhoudende stroom tweets op hashtag #intra10. Het tweede Congres Intranet zit er weer op. Een korte terugblik in woord en beeld.

Een vooruitziende blik kan spreker Gerry McGovern niet ontzegd worden. ’s Mans stropdas met kleurige akkoordenschema’s paste uitstekend bij de muzikale introductie die musicoloog en dagvoorzitter Gregor Bak voor hem had voorbereid. Aan McGovern de eer om de aftrap te doen met zijn keynote ‘De gebruiker centraal’, een vurig pleidooi voor een taakgericht  intranet, toegespitst op de gebruiker. Wat juridische zaken en de afdeling communicatie te melden hebben is voor veel werknemers niet relevant. Volgens de gevatte Ier is het intranet voor de gemiddelde gebruiker namelijk niets meer dan een “survivor’s guide to a shitty week”.

Intranet  op z’n twee punt nulst

De Canadees Toby Ward tapte uit het 2.0-vaatje, met een showcase van statistieken en organisaties die vooruitstrevend bezig zijn met social tools. Een populair onderwerp tijdens dit congres. Qua inspiratie schoot Wards keynote wellicht tekort, maar hij nodigde zijn toehoorders wel uit om lid te worden van het platform Communexions.com, waar voor intranet managers een schat aan waardevolle informatie te vinden moet zijn.

[vimeo width=”600″ height=”450″]http://www.vimeo.com/10230194[/vimeo]

De late ochtend en vroege middag waren gereserveerd voor de breakouts, waarin diverse sprekers en organisaties als de Rabobank, Albert Heijn en Rijksoverheid hun opgedane ervaringen etaleerden. Daarbij kwamen originele vondsten aan het licht, zoals de ‘Rumorbuster’ van Océ, waarmee geruchten binnen de organisatie ontkracht dan wel bevestigd werden.

Te veel informatie, te weinig kennis

James Robertson verbaasde zich net als vorig jaar over de enorme opkomst “What is it about Dutch people that makes them crazy about intranet?” De Australische intranetexpert maakte in zijn keynote een rondje langs ’s werelds beste intranetten en gaf de aanwezigen en passant een veeg uit de pan. Want hoe kan het dat hier 600 mensen aanwezig zijn, maar dat Nederland geen enkele award won in 2009? Robertson verwacht beterschap in 2010.

Dan Peter Hinssen, nog zo’n ‘oudgediende’. Aan hem de schone taak om de congresgangers aan het einde van een lange dag nog wat food for thought mee te geven. Ook deze keer lardeerde hij zijn serieuze, soms wat theoretische betoog met zoveel humor dat maar de vraag is wat achteraf het meest blijft hangen bij zijn toehoorders. De Vlaming heeft namelijk nogal een wrange boodschap: we worden overspoeld door informatie, maar er is een gebrek aan kennis. En misschien is dat maar goed ook, want dan is er volgend jaar voldoende aanleiding tot een Congres Intranet 2011.

 

Gisteren was hier op Frankwatching al Intranet als sociaal netwerk (van Arjé Cahn, een van de sprekers) te lezen, morgen vind je hier een uitgebreid verslag van het hele Intranet 2010 Congres (zie de serie).