How to, Verdieping

Social media in e-mailnieuwsbrieven: buttons of counters?

0

We worden elke dag geconfronteerd met de term social marketing. Je kunt geen blogpost of tweet lezen of we worden verteld dat we social media voor onze organisatie moeten inzetten. Zo ook in de e-mailmarketing: hier moeten social media in elke e-mail worden geïntegreerd. Maar doen we dit wel goed? Wij denken in veel gevallen van niet! In dit artikel kijken we naar de manier waarop we social media-integratie hebben aangepakt in de Frankwatching-nieuwsbrieven.

Social media in nieuwsbrieven

Geen enkele nieuwsbrief kan sinds vorig jaar nog zonder ‘social share buttons’. Vanuit de e-mail moet direct elk artikel gedeeld kunnen worden met het netwerk van de ontvanger. Uiteraard zijn de social share buttons ook in de Frankwatching-nieuwsbrieven geïntegreerd. Tot voor kort zagen deze er nog als volgt uit:

Naast de auteur van het artikel stonden de social share buttons van de bekendste social networks, zoals Twitter en Facebook. Door een klik op de button kon de ontvanger direct het bijbehorende artikel delen op het betreffende netwerk. Handig, maar erg onlogisch. In het geval van de Frankwatching-nieuwsbrieven is de e-mail natuurlijk niet de plek om een artikel te delen met het netwerk; de ontvanger heeft het artikel immers nog niet gelezen en kan er dus nog geen mening over hebben.

De social share buttons horen dan ook vooral thuis aan het eind van ieder artikel op de website van Frankwatching. De lezer kan het artikel dan, nadat hij het  heeft gelezen en relevant vindt, direct delen met zijn netwerk op Twitter en Facebook. Kortom, de social share buttons gaven de ontvangers wel een sociaal gevoel, maar waren dus niet heel relevant voor de Frankwatching-nieuwsbrieven.

Real time social media counters

Om de social share buttons relevanter te maken voor ontvangers van de Frankwatching-nieuwsbrief,  hebben we deze vervangen door een relevante manier van social media-integratie: de real time social media counters:

Onder elk artikel staat nu hoe vaak het betreffende artikel op het moment dat e-mail wordt gelezen, is getweet op Twitter en wordt geliked op Facebook. Hierdoor heeft de ontvanger, naast de bestaande factoren als de naam van het artikel, een extra mogelijkheid om te bepalen of een artikel interessant is om te lezen. Uiteraard blijft het, voor degenen die dat willen, wel nog gewoon mogelijk om direct vanuit de nieuwsbrief het artikel te delen met zijn of haar netwerk, maar dat is niet het doel. Het doel is om de relevantie in de e-mail echt te verhogen door toepassing van social media.

Hoe werkt het?

Om de social share counters te integreren maken we gebruik van dynamic imaging techniek. Elke volwaardige ESP (E-mail Service Provider) verzendt de afbeeldingen zelf niet fysiek mee in de e-mail, maar deze worden door de e-mailclient opgehaald van de imageserver bij de ESP. Dit gebeurt pas op het moment dat de e-mail wordt geopend of opnieuw wordt geladen. Wanneer de afbeelding op de imageserver na verzending van de e-mail dus wordt aangepast, verandert ook de afbeelding in de e-mail. De afbeelding wordt immers pas binnengehaald op het moment dat de nieuwsbrief wordt ingeladen.

Onze imageserver staat in verbinding met de diverse social media en kan zo dus bepalen hoe vaak een artikel is gedeeld op elk netwerk. Deze informatie wordt gebruikt om real time de bijbehorende afbeeldingen weer te geven.

Elke afbeelding kan op de imageserver in zijn geheel worden vervangen, bijvoorbeeld in het geval dat een product is uitverkocht, maar kan ook per persoon worden gegenereerd. Hierdoor kan de afbeelding uniek zijn voor elke individuele ontvanger en dus nog relevanter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voornaam of de status van een bestelproces.

Door de Frankwatching-nieuwsbrieven op deze manier te optimaliseren, hebben we de ze relevanter gemaakt voor de ontvanger en dat is natuurlijk altijd het doel van een nieuwsbrief. Stop dus met het simpelweg toevoegen van social media in je e-mail, maar ga je social media actief en real time inzetten. Wil je onze real time social media counters zelf ervaren? Meld je dan aan voor een van de Frankwatching nieuwsbrieven.