Overdaad schaadt op sociale netwerken

0

Afgelopen vrijdag kreeg ik in mijn mailbox het volgende bericht van TeunisvH: “Ik volg je berichten op Twitter, met veel plezier moet ik zeggen. Sinds een tijdje heb je Foursquare gekoppeld aan Twitter en tegenwoordig krijg ik meer berichtjes in de zin van ‘I’m at Sogeti’ dan andere berichtjes. Dat vind ik jammer, want ik waardeer je tweets.” Dit zette mij aan het denken: moet ik mijn Twitter loskoppelen van FourSquare en GetGlue of niet?

Wie is de baas over mijn Twitter-account?

Wie is nu de baas over mijn Twitter-account? Ben ik het of zijn het mijn volgers? De vraag hield mij het hele weekend bezig. Ik was in het verleden al eens eerder met een soortgelijke situatie geconfronteerd. In het artikel ‘Mijn web verslonst‘ irriteerden een aantal zakelijke contacten op mijn LinkedIn-netwerk zich aan mijn tweets. Rick Mans las mij destijds nog de les: “Als je praat met anderen, ben je altijd verantwoordelijk voor je content. Dus als je koppelt net zo goed.” Het leidde er uiteindelijk toe dat ik mijn Twitter-feed los koppelde van mijn LinkedIn-profiel. Was ik nu echter in dezelfde valkuil getrapt? Had ik dan helemaal niets geleerd?

Functie van Twitter aan het verschuiven

Afgelopen maandag klom ik achter mijn toetsenbord en dichtte een tweetal mails aan Teunis. In de eerste beloofde ik mijn digitale leven te beteren. En in de tweede stelde ik hem een vraag: “Deze opmerking (de opmerking van Rick Mans) werd geplaatst met het idee dat Twitter voor het voeren van discussies is bedoeld. Is deze functie echter niet aan het verschuiven? Is Twitter niet meer en meer een uitzendkanaal voor een individu? Dus toch eenrichtingsverkeer? Ik zend en mijn volgelingen mogen luisteren?”

Persoonlijk denk ik inderdaad dat de functie van Twitter aan het verschuiven is. Nog steeds is het een communicatiekanaal dat zich uitstekend leent om met iemand een dialoog aan te gaan. Maar het draait echter steeds meer om relevantie. Wat vind ik interessant? Wat is voor mij belangrijk? Wat is voor mij de toegevoegde waarde van een tweet? Ik stond hier uitgebreid bij stil in het artikel: ‘De volgende fase van sociale netwerken draait om relevantie‘ en in het gratis trendrapport ‘We the Web‘.

Conclusie

Resumerend, wat moet ik doen? Moet ik mijn Twitter loskoppelen van FourSquare en GetGlue of niet? Ik heb besloten om het niet te doen. Het feit dat ik Foursquare heb gekoppeld aan mijn Twitter-account heeft mij al een aantal leuke spontane ontmoetingen opgeleverd. Iets soortgelijks verwacht ik van GetGlue. Dat iemand mij tipt naar aanleiding van de films die ik kijk of de boeken die ik lees. Wel beloof ik het minder vaak te doen. Overdaad schaadt in dit geval. Wat is het nut om elke plek waar ik mij bevind te tweeten? Leuk voor het spelelement in FourSquare, maar wat is de toegevoegde waarde c.q. relevantie voor mijn volgers? Ik ga dus wederom mijn digitale leven beteren. In tegenstelling tot de vorige keer zal ik niet mijn sociale netwerken van elkaar loskoppelen, ik zal echter wel goed opletten hoeveel informatie ik over mijn volgers uitstort.