How to

Website-ontwikkeling: van persona’s naar persoonlijkheidstypen

0

Helaas worden de discussies bij de ontwikkeling van een website nog te vaak gedomineerd door de techniek. Wat kunnen we doen binnen het systeem? En wat niet? De oplossing wordt vervolgens gevormd naar deze (on)mogelijkheden. Maar gelukkig wordt dit steeds vaker losgelaten. De eindgebruikers worden steeds vaker centraal gesteld tijdens het realiseren van de website.

Een terechte gedachte, want een website moet interessant, intuitief en relevant zijn voor de doelgroep. Zelfs als je alleen wilt ‘zenden’. Dan rijst al snel de vraag hoe je deze doelgroep(en) kunt identificeren en hoe jij je aansluit bij de behoefte die zij hebben. Laat daar dit artikel nou net over gaan!

Zoveel mensen, zoveel… doelen!

Iedere groep bezoekers heeft een ander doel op de website. Sterker nog: iedere bezoeker kan zelfs een ander doel hebben. En nog sterker: dit doel kan veranderen tijdens een bezoek aan een website. Zo wilde ik laatst informatie opzoeken over een type klok, die ik mogelijk als cadeau wilde geven. Uiteindelijk verliet ik de website na het afronden van een bestelling van een ander type klok. Mijn einddoel veranderde tijdens mijn bezoek van informatie inwinnen naar conversie.

Zo zijn er vele start- en eindpunten (‘klantreizen’) op een website. De vraag is welke klantreis voor jou als websitehouder de hoogste prioriteit heeft. Het is echter lastig om deze klantreizen zo uit je duim te zuigen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals de welbekende persona’s. Die kunnen je een heel eind brengen, maar houden geen rekening met de persoonlijke voorkeuren van de bezoeker. Persoonlijkheidstypen doen dit wel! Ik hoor je denken: kunnen die worden toegepast op het web?. Mijn antwoord: Jazeker!

Voorbeeld van een klantreis

Wat zijn persoonlijkheidstypen?

Eerst even een zijstap voor de beeldvorming. Want wat zijn persoonlijkheidstypen eigenlijk? Op dit moment worden persoonlijkheidstypen veelal gebruikt voor assessements, om mensen te typeren. In een hokje stoppen; maar dan op een systematische manier. Dit kan je doen aan de hand van diverse testen. Met behulp van van persoonlijkheidstypen kun je erachter komen wat mensen als prettig ervaren. Dit kan belangrijk zijn bij bijvoorbeeld de samenstelling van een team. Gezamenlijk heb je hetzelfde doel: een succesvol project neerzetten. Maar als je een erg secuur en gestructureerd persoon een team laat vormen met een sloddervos, dan kan je zien aankomen dat dit fout zal gaan. Ook al hebben ze hetzelfde doel.

Zo werkt het ook met websites. Niet alleen het doel, maar ook de persoonlijke voorkeuren van de bezoekers moeten overeen komen met wat zij toegereikt krijgen op jouw website. Zo ben ik van nature iemand die snel informatie wil hebben. Dus ik haak af als ik op een website kom, waar ik niet binnen een paar seconde zie waar ik heen moet om mijn informatie te krijgen.

Bepalen van de doelgroepen

Terug naar de de persona’s die zijn opgesteld. Deze bevatten diverse karakteristieken. Een belangrijke is het doel van deze groep mensen. Nu dit bekend is, bepaal je per doelgroep hoe zij haar doel(en) gaat bereiken. Vervolgens is dit directe input om een deel van de structuur van de website zichtbaar te maken. Met de nadruk op ‘een deel’. Het andere deel is namelijk afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van de bezoeker. Hier bepaal je mee wat belangrijk is voor mensen. Bijvoorbeeld mensen zoals ik, die snel informatie willen hebben. En dan weet je dus wat – in mijn geval – benadrukt moet worden op de website.

Snel of langzaam? Feiten of emotie? Dit bepaalt het gedrag

Een bekende methode om persoonlijkheidstypen vast te stellen is de MBTI-methode (zoals ook eerder beschreven door Concept7). De vereenvoudigde versie is goed en eenvoudig toepasbaar voor het web. Het bestaat uit vier verschillende persoonlijkheidstypen. Toetsing gebeurd aan de hand van twee simpele vragen. “Maak je snel of langzaam beslissingen?” en “Zijn jouw keuzes gebaseerd op feiten of op emotie?” De uitkomst van deze twee vragen, plaatst je in een kwadrant. Aan de hand van het kwadrant kan je nuttige informatie verkrijgen voor jouw website-ontwerp.

Ga er vervolgens maar vanuit dat je deze vier typen mensen overal tegenkomt. Want dat is zo! In mijn nabije omgeving zitten ze sowieso allemaal. Maak maar eens kennis met Hans, Loes, John en Jeffrey.

1. De beslisser die de tijd neemt en op emotie keuzes maakt

Niet zo lang geleden kwam ik Hans tegen op een vergadering. Hans vertelde mij dat hij een nieuwe website wil hebben voor zijn bedrijf. Hij was al een tijdje op zoek naar mensen die hem hierbij konden helpen. Hij kende wel een aantal mensen en heeft er een aantal gesproken. De persoonlijke klik was er echter niet en dus was hij nog op zoek. Hans neemt de tijd om beslissingen te nemen en neemt beslissing op basis van zijn gevoel. Hij wil zich veilig voelen en wil bovendien weten dat je betrouwbaar bent. Hans kun je overtuigen door reviews en testimonials te gebruiken.

2. De beslisser die op feiten keuzes maakt en daarvoor de tijd neemt

Loes is van beroep apotheekassistente en vind het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle feiten. Zij neemt pas een keuze als ze elk detail weet. Ze heeft geen moeite met het doorzoeken van dikke theoretische boeken om de juiste informatie te krijgen. Zo lang ze maar alle informatie krijgt. Je kunt Loes heel erg blij maken als je uitgebreide product- en/of dienstbeschrijvingen geeft. Vertel haar alle details over de levering en reik haar vooral de ‘terms and conditions’ aan.

3. De snelle beslisser, die beslist op basis van feiten

Je kent het vast wel. Op ieder groot project zit een projectleider. Zo ook bij het project waar ik laatst mee bezig was. John had daar de leiding en had z’n handen vol aan de vele facetten van het project. Als er een beslissing gemaakt moest worden, wilde John de feiten weten. Wat zijn de opties? Wat zijn de overwegingen? Op basis daarvan kwam er binnen een paar minuten een beslissing. Op jouw website wil John dit ook. Laat aan hem zien dat je uniek bent en maak ook snel inzichtelijk waarom. Overtuig hem vervolgens met reviews en testimonials. Gebruik hier vooral grote quotes voor, zodat hij bij het scannen van de pagina al direct ziet waarom hij jou moet hebben

4. De snelle kiezer, op basis van emotie

Als laatst hebben we de persoon die snel kiest en vooral afgaat op zijn emotie. Ik dus. Zoals gezegd: om mij uit mijn stoel te krijgen, wil ik weten dat een handeling snel en eenvoudig kan worden uitgevoerd. Ik wil zo efficient mogelijk bezig zijn. Op een website ga ik actie ondernemen als ik grote call-to-actions tot mijn beschikking heb. Bovendien werken tijdelijke voordelen en beperkte voorraden mij. Want als ik iets wil hebben, wil ik het ook zo snel mogelijk hebben. En als ik zie dat de voorraad bijna op is, dan weet ik niet hoe snel ik het bestelformulier moet invullen.

Iedereen telt mee

De vraag die ik in het begin noemde is eigenlijk ook misleidend. Vraag jezelf dus niet af welke klantreis de hoogste prioriteit heeft, maar besef je dat iedere klantreis belangrijk is. Doe je dit, dan ben je in goed gezelschap. Er zijn namelijk al vele grote internationale bedrijven die dit doen. Amazon, Dell en IKEA bijvoorbeeld. Zij passen persoonlijkheidstypen al jaren toe op hun websites. Ze tonen op iedere pagina interessante content voor ieder persoonlijkheidstype. Verzekeringsmaatschappijen gaan zelfs een stap verder door de teksten zo te schrijven, dat ieder persoonlijkheidstype zich ertoe voelt aangesproken.

Dus ook al maak je een geheel nieuwe website of intranet, of je verbetert een bestaand concept, besef jezelf dat ieder persoonlijkheidstype op jouw website komt. Adopteer dit gedachtegoed in jouw website en bedien alle doelgroepen. Help hen om hun doelen te bereiken en je zal er de vruchten van plukken. Amazon, Dell en IKEA hebben het al bewezen.

Wil je meer weten? Lees dan meer over de competitieve bezoeker, de spontane bezoeker, de methodische bezoeker en de humanistische bezoekerWat vind jij van persoonlijkheidstypen? Maak je er al gebruik van? Ik hoor graag je mening!