Cases, How to, Strategie

De QR-code als verkoopkanaal

0

QR-codes zien we werkelijk overal: op productverpakkingen, online, op de winkelruit, in de winkel. De (r)etailer krijgt met de QR-code de kans om oriëntatiekanalen ook een verkoopfunctie te geven. De QR-code is hiermee een extra kanaal in de multichannelmix van de organisatie geworden.

Investeren in de inzet van QR-codes staat hoog op de agenda voor 2012 bij marketeers, die zich met het mobiele kanaal bezighouden, blijkt uit het Marketing Budget report van Econsultancy. Dat is logisch, want deze flexibele en goedkope technologie speelt in op de mogelijkheid om on- en offline met elkaar te integreren. Daarnaast creëert de QR-code, wanneer gelinkt naar de mobiele productpagina, een compleet nieuw distributiekanaal. De fit met de klantbehoefte, de locatie, de productcategorie en de praktische uitvoering zijn belangrijke succesfactoren om QR-codes meer structureel als verkoopkanaal in te zetten. Deze vier elementen licht ik hieronder toe.

1. De fit met klantbehoefte/doelgroep

Bedenk goed hoe QR-codes de klantervaring kunnen verbeteren. Het belangrijkste is te achterhalen of het gebruik van QR-codes bij jouw doelgroep past, want het gebruik rtvsn vereist een aantal handelingen van de gebruiker. De bekendheid en het gebruik van QR-codes varieert sterk per klantsegment. Onderzoek van Comscore (2011) wijst bijvoorbeeld uit dat QR-codegebruikers in Amerika vaker jonge mannen met een hoger inkomen zijn. Populaire scanlocaties zijn thuis of in de winkel. Onderzoek daarom of jouw doelgroep een smartphone bezit, tech savvy is en bekend is met QR-codes. Doe dit bijvoorbeeld met een eenvoudige web survey.

Jetshop qr-code

2. Locatie

QR-codes als verkoopkanaal zien we vaak op high traffic locaties, waar de doelgroep is en behoefte kan hebben aan het product. Denk aan de winkel, in de vorm van een pop-up store, billboards of op vervoersmiddelen. Hieronder een aantal succesvolle voorbeelden.

In de winkel

Na de zomer gaat het nieuwe cross-channel winkelconcept ‘Hep touch and try’ open in het stadscentrum van Arnhem en Utrecht. Dit concept geeft webwinkels met kleine oplages in de fysieke HEP-winkel de kans een hele kast of plank te huren. Hiermee kunnen zij items uit hun collectie laten passen, voelen en proberen. De consument kan met de QR-code het product of varianten ervan bestellen.

Pop-up mall

De Zweedse e-commerce site Jetshop heeft in maart een pop-up warenhuis gelanceerd met 16 verschillende winkels in het druk bezochte centraal station van Stockholm. Mensen die op de trein wachten kunnen QR-codes scannen die linken naar de mobiele productpagina en deze vervolgens kopen.

Jetshop superstore

Buitenkant bestelbus

In juni rijdt fabrikant Procter & Gamble met een bestelbus die met QR-codes aan de buitenkant beplakt is. De consument scant met de mobiele applicatie van retailer Walmart de QR-code en koopt zo direct producten van de fabrikant. Na het scannen komt de bezoeker terecht op een geoptimaliseerde landingspagina van Walmart. De bus rijdt door heel NewYork en via Twitter kunnen de inwoners bepalen waar de bus moet stoppen.

P&G Billboard

Billboards

Op circa 100 abri’s van de NS staan posters met boeken en QR-codes van Bruna. Na het scannen krijgt de consument een filmpje met een uitleg over het boek. Als de consument verleid is, kan hij direct het boek bestellen op de mobiele site van de Bruna.

Bruna qr-code

3. Productcategorie

Bedenk goed of de QR-code het geschikte kanaal is voor jouw productcategorie. Voor producten die nu niet of nauwelijks online gekocht (kunnen) worden, denk bijvoorbeeld aan auto’s, is de QR-code als verkoopkanaal veel minder geschikt. De code kan dan beter als informatiekanaal dienen.

4. Tips voor uitvoering

Tot slot een aantal praktische tips voor een succesvolle uitvoering van de inzet van de QR-code als verkoopkanaal.

  1. Zorg dat er 3G of WiFi aanwezig is in de omgeving van je QR-code
  2. Bied een call-to-action die de consument informatie biedt omtrent wat hij moet doen en wat hij kan verwachten. Bijv: ‘Scan hier om het product te bestellen’.
  3. Leid de consument op met een stap-voor-stap uitleg hoe de QR code gebruikt kan worden. Bijv. ‘Heb je geen QR-reader, download deze dan in de App Store of Google Play Store’
  4. Zorg voor de perfecte mobiele landingspagina om de consument te laten converteren
  5. Meet het effect van de QR-code. Voeg een unieke tracking code aan de URL toe, zodat de resultaten per locatie geanalyseerd kunnen worden.
  6. Maak je eigen unieke QR-code met sterk contrasterende kleuren en doe een test. Let er ook op dat oudere toestellen problemen kunnen hebben met kleinere QR-codes.
  7. Stel je personeel op de hoogte van het gebruik van QR-code, zodat zij consumenten kunnen helpen indien zijn vragen hebben over het gebruik.

Dit artikel is eerder verschenen in Twinkle Magazine. Heb je nog tips voor het gebruik van de QR-code als verkoopkanaal? Deel ze hieronder! Ik ben benieuwd!