Columns

Is het woord ‘cloud’ al gevallen bij PostNL en TNT?

0

“De focus van ons bedrijf ligt op de markt van post, pakketten en e-commerce in Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland en Italië”. Afzender: PostNL. “Wij zorgen er voor dat uw documenten, pakjes en vracht veilig en op tijd worden bezorgd”. Afzender: TNT Express. Er zullen overigens 4000 banen verdwijnen, tussen nu en 2015.

Dankzij e-commerce nemen pakketzendingen toe

Beide visies zijn kraakhelder en blinken uit in eenvoud. Logistieke bedrijven is er alles aan gelegen dat ze een stevige hap pakken uit de steeds groter wordende koek van pakjes die worden verstuurd. PostNL ziet het goed: dank zij e-commerce neemt het aantal pakketzendingen toe. Dat houdt wel op, op een gegeven moment. Ook worden steeds hogere eisen gesteld. Binnen één werkdag thuis geleverd is al niet meer genoeg; ‘voor de lunch besteld, vandaag nog in uw bezit’, die belofte hangt in de lucht.

De bestuurskamer van Kodak

Welk woord zou in de bestuurskamer van Kodak in het jaar 2000 het meest gebruikt zijn? Fotorolletje, yellow box? Kodak kwam maar niet uit haar groef, ook al werd de digitale trom overal geslagen. Toen Kodak overeind kwam en ging nadenken over digitale camera’s was het te laat. Ze kon niet meer lopen en ging dood.

De boer wiens weilanden steeds vaker geteisterd worden door de storm zal in een reflex zijn dijken gaan verhogen. Maar misschien doet hij er verstandiger aan om in de handel in wind te gaan.

Paketten. Documenten. Vracht. Zou het woord ‘cloud‘ regelmatig gevallen zijn in de directiekamers van PostNL of TNT? En ‘3D-printer’?

boardroom

In ‘the cloud’

Het versturen van documenten is spectaculair afgenomen. In plaats daarvan mailen we bestanden naar elkaar. Maar uit logistiek oogpunt is het kopiëren van een bestand en het vervolgens verplaatsen ook niet logisch. Wie beheert het origineel? Waarom wordt het bestand niet ergens neergezet waar iedereen die toestemming heeft bij kan? In ‘the cloud’, heet zoiets.

En waarom zou ik PostNL niet bij uitstek het beheren van deze cloud gunnen? Ze zorgden al eeuwenlang goed voor mijn documenten, ook de aangetekende, dus dat kan ik aan hen overlaten, met alle track en trace informatie die erbij hoort. Liever het oer-hollandse PostNL dan het Amerikaanse Dropbox of Apple. Voor je het weet ga je in de boeien op John F Kennedy.

3D-printers

En waarom gaat TNT niet in de markt voor 3D-printers? Straks worden geen serviezen, bakstenen of sieraden meer verstuurd, maar bestanden, die eenmaal op de plaats van bestemming worden geprint door een 3d-printer. Het is nu een minuscule markt, en morgen is ze groter. Maar de ervaring van vandaag is het rendement van morgen.

Begrijp me goed, het zijn oefeningen. De boer gaat in windmolens, PostNL in cloud-services, TNT in 3d-printers. Niemand mag zich onttrekken aan de plicht om er op zijn minst over na te denken. Om op zo’n manier naar uitdagingen te kijken. En misschien kunnen die 4000 mensen dan ook weer aan de bak.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.