Innovatie

Verlies jij straks je baan aan een computer of robot?

0

Op ’t moment dat je je afvraagt of een computer of robot je baan kan overnemen, is het misschien al te laat. Steeds vaker lezen we dat technologie zal leiden tot sterke daling van de werkgelegenheid. Banen zullen verdampen als homo’s in Sochi (de burgemeester van Sochi beweert dat er geen homo’s zijn in de stad, red.). Nieuws? Is het niet altijd zo geweest dat banen komen en verdwijnen? De SRV-man ging en de dierenambulancechauffeur kwam. De vroedvrouw ging en de informatiearchitect rukt op. Maar nu wordt de alarmklok echt geluid.

50% van de Amerikaanse banen loopt gevaar

Amerikaanse onderzoekers Frey en Osborne geven in een recent onderzoek aan dat bijna de helft van alle Amerikaanse werkgelegenheid gevaar loopt. Het enige wat de accountant nog telt, zijn zijn dagen. Een deel van zijn taak kan worden overgenomen door computerprogramma’s.

Het bankboek loopt met het grootste gemak de boekhouding in, onkostenbonnetjes worden gescand, herkend en automatisch naar het goede grootboeknummer geboekt, contante betalingen komen nauwelijks meer voor, salarisstroken zijn gestold in algoritmes en de automatische koppeling naar de fiscus is geplaveid.

De accountant is slechts nodig om slimme adviezen te geven, regelgeving te duiden en legale fiscale vluchtroutes te bedenken. Niet alleen de accountant, maar ook de kassamedewerker, de belastingambtenaar, postbode en telefonist zullen verdwijnen, volgens Frey en Osborne.

Computers en robots zijn de moderne slaven

robotsNatuurlijk is er ruimte voor nuance. De beroepen verdwijnen niet, er zijn straks alleen minder accountants, postbodes en belastingambtenaren. Dat is helemaal niet erg. Er komt vanzelf weer ander werk. En als dat niet zo is, moeten we domweg het geld dat in een economie verdiend wordt eerlijker verdelen. Computers en robots zijn de moderne slaven geworden. Van uitbuiting is alleen sprake als het mensen betreft, bij mijn weten. Ooit een robot gezien die vroeg om werktijdverkorting of het had over papadagen?

Huisartsen verrichten steeds meer sterilisaties bij mannen. De ingreep is relatief eenvoudig en het is veel goedkoper dan in een ziekenhuis. Een stap verder en een robot klaart de klus. Het is een voorbeeld van het principe van de mobiliteit van taken. Als de technologie iets duidelijk maakt, is het dat taken steeds meer terecht komen op de plek waar ze economisch het meest gunstig kunnen worden uitgevoerd. Het duo economie en technologie vindt het laagste punt.

Een opticien meet ogen en verkoopt brillen en verdient met het totale pakket. Dit wordt ontrafeld. Op het internet komen (zijn) er brillenverkopers die de oogmeting aan een ander overlaten. Het gevolg is dat opticiens geld gaan vragen voor een oogmeting.

Creativiteit & sociale intelligentie

De technologie ziet iedere eendimensionale klus als een mogelijke prooi. Iedere taak daarentegen waar creatieve of sociale intelligentie voor nodig is is toekomstbestendig. Op de dag dat er een robot voor de klas staat, de tandarts, de ethicus en de rechter zijn uitgestorven en het WK-voetbal wordt uitgevochten op een X-box, gaan wij op de tribune kijken wat de systemen er op het podium van maken. Alleen de souffleur blijkt nog een mens te zijn.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Foto intro met dank aan Fotolia.