Inspiratie

Linkbuilding op LinkedIn: relevantie, endorsements & linkbeleid

0

Seats2Meet in Eindhoven was maandag het decor voor het allereerste (officiële) LinkedIn-congres in Nederland. En de organisatie pakte direct groot uit. Een combinatie van plenaire keynotesessies met interessante sprekers, workshops en natuurlijk het netwerken zorgden voor een gevarieerd programma. De belangrijkste learnings, tips & tricks over LinkedIn.

Congres LinkedIn

De organisatie kan terugkijken op geslaagde eerste editie van het Congres LinkedIn. De opkomst was met 140 aanwezigen goed te noemen. “We zijn erg tevreden over vandaag, dit smaakt naar meer. Hier gaan er zeker nog meer van volgen,” aldus één van de initiatiefnemers, Jan Willem Alphenaar, na afloop.

“Krijg antwoord op alle vragen over hoe LinkedIn ingezet kan worden binnen uw organisatie,” was de propositie van het congres. Diverse sprekers, waaronder Lena Olivier van LinkedIn Nederland, werden gevraagd hun visie, specifieke kennis en ervaringen over LinkedIn te delen. Een korte impressie.

Waarom LinkedIn voorlopig niet zal verdwijnen

Richard van der Blom en Jan-Willem Alphenaar openen gezamenlijk het congres en heten iedereen van harte welkom. Jan Willem neemt ons in 25 minuten mee door de internetrevolutie van de laatste 2 decennia. Een redelijk algemene inleiding van het congres, maar één opmerking spring eruit. Zijn visie op LinkedIn als sociaal zakelijk netwerkplatform. Waarom zijn kanalen als Facebook, Twitter, Hyves vergankelijk en zal LinkedIn de komende decennia hét zakelijk platform in Nederland blijven? Zijn visie:

  1. Het netwerk is in jaren opgebouwd, hier doe je niet zomaar afstand van.
  2. LinkedIn heeft de strijd gewonnen van concurrenten.
  3. Het bedrijf maakt winst, al voor de beursgang.
  4. Het platform is niet hypegevoelig.
  5. Er zit weinig onzin en waste in content.
  6. Het is goed zakendoen op LinkedIn.

LinkedIn’s Economic Graph

Na de opening van het congres is het direct de beurt aan LinkedIn zelf. Bij deze presentatie is het adagium ‘krijg antwoord op al uw vragen’ helaas niet helemaal van toepassing, zoals het vaker gaat met Nederlandse ‘afgevaardigden’ van een groot Amerikaans bedrijf.

ScreenHunter_575 Feb. 12 09.17

Lena vertelt in 25 minuten over de ontwikkeling die het bedrijf op dit moment doormaakt. Ze introduceert dit met een fimpje over de socialmediarevolutie anno 2013 en wat de rol van LinkedIn hierin is geweest. Wist je trouwens dat er per seconde 2 nieuwe leden op het platform bijkomen? Impressive!

Een zeer interessante ontwikkeling bij LinkedIn is de ‘economic graph’,  vergelijkbaar met de Facebook Graph Search. Die maakt het mogelijk om binnen het platform een ‘carrièrepad’ uit te stippelen. Ook heb je direct inzichtelijk hoever je nog van je doel af bent en wat je hier nog allemaal voor moet doen. Kortom, een leuk en inspirerend verhaal, maar wel vrij algemeen.

Accepteer cookies

Meetbaarheid van je LinkedIn-activiteiten

Het middengedeelte van de dag bestond uit 2 worskhoprondes en een uitgebreide en duurzame lunch, met diverse streekproducten uit de regio Eindhoven. De lunch was perfect verzorgd en de worskhops waren interactief van karakter, al was iets meer diepgang voor een gedeelte van het publiek gewenst geweest. Je kon kiezen uit:

  • LinkedIn, de ultieme tool voor contentmarketing.
  • Boost your business met Linkedin!
  • LinkedIn voor HR: Employer Branding, Kennisdeling en Verbinden
  • Workshop LinkedIn voor HR & Recruitment

Jammer is dat er over de hele dag bijvoorbeeld weinig over meetbaarheid van LinkedIn campagnes en advertising is gesproken. Want hoe meet je nu alle effecten goed door en waar moet je rekening mee houden? Je wilt toch weten wat de results van je efforts zijn geweest. Hier ligt voor de organisatie zeker nog een kans om een mooie stap vooruit te maken.

Relevantie is en blijft key

Door het enthousiasme en de bevlogenheid van de sprekers tijdens de workshops, interactie en het hoge ‘oja, dat is waar, dat zat zo’-karakter, werden deze sessies wel goed ontvangen. Daarnaast werden er zeker veel praktische tips over het gebruik van het platform gedeeld. Hoewel er weinig nieuwe dingen werden verteld, werden de aanwezigen weer even opgefrist. Ga met relevante content aan de slag en publiceer dat op je profiel! Dit helpt bij de indexering van jouw brand in Google, maar ook binnen de zoekmachine van LinkedIn zelf. Bij dit soort tips zag je de mensen denken ‘dat is inderdaad al veel te lang geleden’.

LinkedIn scoort goed in de zoekresultaten van Google en klanten zoeken tegenwoordig alles online op. Goede en relevante content kan leiden tot andere inzichten. Je wakkert een latente behoefte aan door kennisdeling. Content is dan in dit geval de conversie van kennis naar deelbare info. Elk vak draait om kennis. Continu kennis ontwikkelen. Laat zien dat je ergens goed in bent. De klant bepaalt uiteindelijk, maar jij moet ervoor zorgen dat je met relevante content laat zien wat je in huis hebt.

Gebruik endorsements voor linkbuilding

94% van mensen die actief zijn op het gebied van sales is actief op LinkedIn. Hoe ben je dan onderscheidend en val je op? Interessant! Daar zijn de endorsements (aanbevelingen) onder meer van groot belang. Het is eigenlijk niets meer dan interne linkbuilding binnen het platform. Als mensen gericht gaan zoeken, kan je er op deze manier voor zorgen dat jij (indien de search relevant is) hoger scoort in de zoekresultaten met jouw profiel.

Een interessante mogelijkheid voor jouw (interne) SEO-strategie. Probeer daarom ook altijd interesses te gebruiken die echt bestaan en ga geen eigen interesses verzinnen. Vermeld er ook minimaal 8, anders gaat LinkedIn zelf interesses toevoegen, zoals Dutch. En dat staat, daar waren we het allemaal over eens, nogal knullig.

Tweetalige profielen: doen of niet doen?

Er kwamen veel vragen over het wel of niet hebben van een tweetalig profiel, Nederlands en Engels. En waarom zou je dit wel en waarom niet doen? Als je een tweetalig profiel aanmaakt, zet LinkedIn de Engelse versie standaard op default. Niet erg handig als je alleen maar op de Nederlandse markt actief bent. Waarom? Alleen het standaardprofiel wordt namelijk meegenomen in de in de indexering van Google.

ScreenHunter_576 Feb. 12 09.21

Wat is jouw strategie?

Het is belangrijk om goed na te denken over de strategie die je voert met LinkedIn. Heb jij een strategie?

  • Ik link alleen met mensen die ik ken.
  • Ik connect niet met collega’s.
  • Ik houd privé en zakelijk strikt gescheiden.
  • Ik link met iedereen, ik heb geen strategie.

Een waardeoordeel laat ik in het midden, maar denk hier goed over na! Waarom? Omdat je t/m je derdegraads connecties de gegevens kan inzien. Dit helpt met het definiëren van specifieke doelgroep binnen bijvoorbeeld een bepaalde regio. Denk dus goed na over je ‘LinkedIn-beleid’ (of linkbeleid) en verzamel zoveel mogelijk relevante connecties in je eerste en tweede graad.

Maar denk ook na hoe je omgaat met het uitnodigen van mensen. Schrijf je hier een persoonlijke boodschap bij? En hoe ga je om als iemand wil ‘connecten’, maar je kent hem of haar niet? Interessante zaken om over na te denken als je actief je netwerk online uit wil breiden. Want op die manier ben je constructief met LinkedIn aan de slag en kan je netwerk echt van toegevoegde waarde zijn.

Oranje is betrokken online

Het laatste deel van het congres bestond opnieuw uit twee plenaire sessies. Frank Jan Risseeuw van ING Nederland beet het spits af. Op betrokken wijze nam hij het publiek mee in de aanpak en opzet van ING met betrekking tot LinkedIn. Uiteraard schetste hij ook een totaalbeeld en het is leuk om te zien dat een bank op deze manier met de stragegische inzet van social media omgaat. Het verhaal wordt verteld in dit filmpje.

Accepteer cookies

Profilering en psychologie

Last but not least was het de beurt aan Mischa Coster en Richard van der Blom. In deze laatste keynote van de dag namen de gastsprekers de bezoekers mee in de wereld van profilering en psychologie op basis van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Hoe wordt je bedrijf ervaren door je doelgroep? Wat maakt je bedrijf uniek en hoe draag je deze waardes uit? Is je offline propositie wel in lijn met wat er online over je bedrijf te vinden is? Waar het om gaat, is dat je probeert om de juiste te timing te vinden. Wanneer pas je welke beïnvloedingstrategie toe en waarom?

Met grappige, opvallende en leuke voorbeelden worden de diverse principes van Cialdini besproken en wordt uitgelegd hoe je deze kan toepassen op LinkedIn. Zorg in ieder geval voor antwoorden op de volgende vragen als het gaat om de (online) profilering:

  • Zoek en benadruk overeenkomsten tussen jou en je volgers.
  • Ontdek de WHY van je bedrijf en draag dat uit.
  • Comminiceer enkel differentiators (unique selling points).
  • Gebruik sociale bewijskracht voor image building.
  • Let op consistent gedrag.
  • Geef cadeautjes aan je volgers.

Na deze afsluitende presentatie van de dag, was er nog voldoende tijd om de experts de hemd van het lijf te vragen tijdens de borrel. Zelf kijk ik terug op een leuke en interessante dag. De organisatie zat goed in elkaar en het verliep allemaal vlekkeloos. Het winstpunt voor de volgende editie zit hem vooral in de diepgang en onderwerpkeuze van de workshops.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Punkmedia.