How to

Ondernemers opgelet! 3 cashboosters om snel geld te genereren

  • Leestijd: 5 minuten

Je bent als ondernemer in een situatie terecht gekomen waarin je opeens een bepaalde hoeveelheid geld nodig hebt. Vandaar dat je op zoek bent naar een cashbooster; een manier om snel geld te genereren. Ik geef je 3 tips om dit slim en verantwoord te doen.

Cashboosters zijn een noodmiddel

Wachten is geen optie voor je: het is een situatie waar veel ondernemers in terecht komen. Je bent vergeten geld te reserveren voor de btw, je wilt een bedrijfsauto kopen of misschien is er iets gebeurd in je privéleven waar dringend geld voor nodig is. Kortom, je moet op korte termijn een uitgave doen.

Ik wil je graag op het hart drukken dat cashboosters echt alleen een noodmiddel zijn en je doet er slim aan ze ook zo te gebruiken: af en toe, om iets extra’s binnen te halen. Gebruik je ze te vaak, dan loop je de kans je bedrijf uit te hollen en loop je op den duur stuk.

De volgende drie cashboosttips, geven je cashflow een boost en helpen je om volgende week geld te genereren. De tips die ik ga geven zijn afhankelijk van het soort dienst dat je verleent. Het kan dus zijn dat niet alle tips even bruikbaar voor je zijn.

Cashbooster 1: bied je huidige klanten een dienstenpakket aan in plaats van losse sessies

Cashbooster

Deze tip is vooral nuttig voor mensen die zich op uurbasis laten uitbetalen. Waar je klanten je nu betalen voor elk uur dat je met ze werkt en je ook pas ná dat uur betalen, zou je mensen een dienstenpakket kunnen aanbieden. Dit kan goed werken bij coaching, maar werkt net zo goed als je consultant of interimmer bent. Als je normale uurtarief € 80,- is, geef je klanten – als ze een pakket bij je afnemen – bijvoorbeeld een interessante korting. Of je geeft ze iets extra’s bij dit pakket waar ze niet meer voor hoeven te betalen.

Denk aan oefeningen die ze kunnen vinden op een speciale pagina op je website (alleen voor hen toegankelijk). Of aan een interessante video met praktische tips, die je je klant mailt zodat ze er thuis mee aan de slag kunnen gaan. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar wat past bij jouw dienstverlening.

Haal je toekomstige omzet naar voren

Door klanten meerdere sessies of uren in één keer te laten betalen, haal je je toekomstige omzet naar voren. Je kunt dan nu al profiteren van deze omzet en hebt dus op korte termijn het geld wat je nodig hebt. Daarnaast zorg je er ook voor dat je een bepaalde zekerheid voor jezelf creëert.

Je weet op deze manier namelijk zeker dat die omzet er gaat komen, want als een klant na ieder uur dat jij hem of haar gecoacht hebt opnieuw de beslissing moet maken om wel of niet door te gaan met de behandeling, moet je maar afwachten of je volgende week nog omzet hebt.

Nogmaals, dit is geen strategie waarmee je de continuïteit van je bedrijf waarborgt, maar je krijgt het bedrag dat je op het moment nodig hebt wel snel in handen.

Cashbooster 2: doe je huidige en oude klanten een aanvullend aanbod

Naast je huidige klanten kan je dit aanbod ook doen aan je klanten uit het verleden. Je huidige klanten werken op een bepaalde manier met je, zijn bepaalde dingen gewend. Toch zijn er ongetwijfeld nog een aantal zaken die je deze klanten als extra dienst kan aanbieden. Er zijn misschien zelfs aspecten waar je klanten om vragen die jij als aanvullende service kunt geven. Op het moment dat je zoiets doet, genereer je meer omzet.

Dollar sign tree coming out of flowerpotHet klinkt een beetje gek, een aanbod doen aan mensen die al klant bij je zijn. Waarom zou je juist hen iets extra’s aanbieden? Ze zijn toch al klant bij je? En kan je dan niet beter nieuwe klanten zoeken? In theorie niet. Je huidige klanten zijn namelijk al dol op je. Bovendien weten ze al wat jij voor hen kunt doen.

Ze hebben al ervaren wat jouw dienst voor ze doet, ze hebben het al gevoeld. Als je hen meer aanbiedt, zullen ze ook weten dat zij echt meer of betere resultaten zullen behalen. De kans dat een huidige klant of iemand die in het verleden klant bij je is geweest ‘ja’ zal zeggen tegen een nieuw of extra aanbod van jou, is heel erg groot.

Doe het aanbod face-to-face

Ik raad je overigens aan het aanbod aan je huidige klanten face-to-face te doen en niet via e-mail. Je aanbod aan je voormalige klanten gaat prima via de mail. Zet je aanbod op een heldere salespage en verwijs daarnaar in je mail. Vergeet niet dat je dit aanbod minimaal drie keer bij je voormalige klanten in de inbox moet laten verschijnen, uiteraard telkens met een andere tekst, anders werkt het helaas niet.

Als dit een strategie is die je wilt gaan gebruiken, is het belangrijk om, na het lezen van dit artikel, contact te gaan leggen met een aantal van je (oud-)klanten. Terwijl je dit leest zijn er waarschijnlijk al een aantal namen door je hoofd geflitst. Maak een plan en leg zo snel mogelijk contact met hen. Doe dit het liefst per telefoon, omdat je door de telefoon veel beter kunt voelen en merken of iemand openstaat voor jouw aanbod of niet.

Cashbooster tip 3: kondig een prijsverhoging aan

Geef aan dat je over een bepaalde tijd je prijzen gaat verhogen. Over zes, acht of tien weken, aan het eind van het kwartaal of aan het eind van het jaar. Wanneer je prijzen omhoog gaan, is afhankelijk van waar je zit in het kalenderjaar. Voor het gemak ga ik even uit van zes weken.

Stapel Geldmünzen, ansteigende KurveAls je aangeeft dat je over zes weken je coachingsessies duurder gaat maken, je interim tarief of consultancy fee omhoog gaat doen, kun je aanbieden dat je klanten gebruik mogen maken van het oude tarief. Je stelt dan wel de eis dat dit aanbod alleen geldt voor klanten die deze week nog coachingsessies, interimuren of consultancy-uren inkopen. Je maakt het op deze manier erg aantrekkelijk om in één keer meerdere sessies of uren te kopen. Zo haal je wederom toekomstige inkomsten naar voren.

Aan deze derde techniek is echter nog een tweede voordeel verbonden: nadat jouw ‘deadline’ voor de benodigde cashflow is verstreken, is je tarief hoger. In de toekomst blijf je dus profiteren van deze actie. Voor ieder uur dat je werkt krijg je bijvoorbeeld €10,- meer betaald en dat is natuurlijk nooit verkeerd.

Zet je aanbod op de mail

Hierbij zou ik ervoor kiezen de informatie op de mail te zetten, zodat het letterlijk zwart op wit staat. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan én het geeft je de kans om je (oud-)klanten te verwijzen naar een pagina met dit aanbod. Als je al werkt met een zogenaamde shoppingcart of iDeal-betaaloptie, kan je klant meteen beslissen én de sessies meteen afrekenen. Win-win, toch?

Go for the cashflow!

Kortom: soms kom je als ondernemer in de situatie dat je snel een cashflow nodig hebt. Ga er verantwoord en bedachtzaam mee om, gebruik daarbij de tips uit dit artikel. Ga ervoor en zorg dat je het geld binnen krijgt wat je nodig hebt. Nu hoor ik graag van jou. Wat zijn de acties die jij onderneemt als je in cashflowproblemen dreigt te komen? En wat doe je om te voorkomen dat dat gebeurt? Ik ben heel benieuwd.

Foto intro met dank aan Fotolia.