Inspiratie, Verdieping

Connected devices: 6 praktische toepassingen

0

Steeds meer apparaten, van tandenborstel tot koelkast, zijn voorzien van chips en sensors, waarmee ze gekoppeld kunnen zijn aan het internet. Daardoor kun je straks op je smartphone vanuit één centraal punt alle technologie om je heen aansturen. In deze trendbriefing vind je zes voorbeelden van zulke ‘connected devices’.

Informatie verzamelen en apparaten besturen

Apparaten die gekoppeld zijn aan internet, stellen klanten in staat om ze op afstand te besturen, denk aan de verlichting in je woonkamer. Ook zijn de verbindingen bij uitstek geschikt om informatie te verzamelen over het gebruik van je apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gegevens over de frequentie, intensiteit, efficiëntie en locatie. Je kunt het zo gek niet bedenken: van auto’s tot hele keukens, en van tandenborstels tot luchtkwaliteitmeters.

We zien steeds meer bedrijven die inspelen op deze kansen en hun apparaten via een app koppelen aan bijvoorbeeld smartphones en tablets. Aan de ene kant stelt dit hun klanten in staat om meer inzicht te krijgen in hun gebruik en zo slimmere beslissingen te nemen. Maar ook biedt dit voor bedrijven enorme kansen om meer inzicht te krijgen in het gedrag van klanten. Tenslotte kunnen deze koppelingen klanten helpen om, bijvoorbeeld door middel van reminders, meer structuur aan te brengen in het dagelijkse leven.

1. Meet jezelf tijdens je slaap

Withings is een Frans bedrijf dat meerdere connected devices levert voor het meten van onder andere slaapgedrag, bloeddruk en hartslag. Het bedrijf kan de gegevens die het via de verschillende apparaten verzamelt, aan elkaar koppelen, waardoor Withings verbanden kan leggen en klanten een nog persoonlijker advies kan geven.

Iemand die, voordat hij naar bed gaat, nog gaat hardlopen en vervolgens niet goed in slaap komt, kan op basis van persoonlijke data bijvoorbeeld het advies krijgen om op een ander tijdstip te gaan hardlopen. Juist in de combinatie van data afkomstig van verschillende apparaten liggen de grootste mogelijkheden om waarde toe te voegen. Het platform van Withings staat bovendien open voor complementaire producten van andere merken.

Withings Aura

 

2.    App maakt van gebruiker professionele tuinier

De Koubachi Smart Plant Care Assistant is een slimme sensor die je in een plantenbak plaatst. Hij bepaalt nauwkeurig de vitaliteit van de plant en stuurt via een app notificaties met verzorgingsadvies wanneer dat nodig is. De sensor meet vochtigheid, temperatuur en lichtintensiteit. Zo weet je precies wanneer je je planten water moet geven en wat de beste locatie is, zodat ze de juiste temperatuur en hoeveelheid licht krijgen. Er is zowel een indoor als een outdoor variant van de sensor beschikbaar.

Koubachi

3.   Controle over de voordeur

Met de Goji Smart Lock kun je overal ter wereld je voordeur openen en op slot doen. Ook neemt het apparaat foto’s van degene die aan je voordeur staat en stuurt het deze automatisch door naar je smartphone. Zo kun je op afstand bepalen of en voor wie je je deur wilt openen.

Het is zelfs mogelijk om andere mensen, die ook de app geïnstalleerd hebben, een digitale sleutel toe te sturen. Een veilige manier om gasten, de schoonmaakster of de hondenuitlaatservice binnen te laten zonder aan iedereen een fysieke sleutel te hoeven uitdelen. Het kan ook een uitkomst zijn voor mensen die hun woning verhuren via een platform als Airbnb.

Goji

4.    Oral-B geeft tandarts inzicht in poetsgedrag

Oral-B kondigt een elektrische tandenborstel aan die via Bluetooth verbinding maakt met een smartphone-app. Zo legt Oral-B het poetsgedrag van de gebruiker vast, dat je vervolgens in de app grafisch kan bekijken. Deze informatie kan je vervolgens delen met de tandarts, zodat deze een op maat gemaakt poetsadvies kan geven. Ook kun je de app gebruiken om het tandenpoetsen te personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld doelen stellen in hoe lang je wilt poetsen, en wat je naast het poetsen nog meer aan mondverzorging wilt doen.

Oral-B

5.    ANWB helpt automobilist geld besparen

De ANWB start dit voorjaar met een proef waarbij ze duizend auto’s voorziet van een dongel. Dit apparaat, dat onder de stuurkolom geplaatst wordt, verzamelt gegevens over onder andere accuspanning, benzineverbruik, locatie en snelheid. Moderne auto’s verzamelen deze data al, de dongel maakt ze nu ook voor de bestuurder inzichtelijk.

De informatie is vervolgens via een app of mijn-omgeving door de automobilist te raadplegen. Zo kan de app autopech voorspellen en de gevolgen van je rijstijl in kaart brengen, bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid of brandstofverbruik.

ANWB

6. Vandrico specialiseert zich in wearable devices op de werkvloer

Tot slot. Het Canadese Vandrico specialiseert zich in wearable devices en adviseert bedrijven hoe zij deze kunnen toepassen op de werkvloer. Op de website staat een lijst met alle wearable devices, die iedereen kan aanvullen. Zo werken zij aan de toepassing van een SmartGlass applicatie in de mijnbouwindustrie. Deze applicatie bestaat uit een real-time management tool voor mining-equipment.

Sitesupervisors gebruiken het ‘display-device’ tijdens hun routinetaken en hebben on-demand toegang tot belangrijke informatie over de supply chain. Voorbeelden zijn statusrapporten van machines, camerabeelden van machines en ladingen. De applicatie geeft real-time inzicht in de on-site werkzaamheden.

Vandrico