Inspiratie

6 technologietrends die onze marketingwereld gaan veranderen

0

Een tandenborstel die aangeeft wanneer je naar de tandarts moet, kledingwinkels die jouw wensen en maat op voorhand al kennen of een potje kaarten met hologrammen van je vrienden; allemaal toekomstmuziek? Tijdens het Executive Marketing Dinner van NIMA bleek dat sommige ontwikkelingen al dichterbij zijn dan we denken.

De eerste speech van de avond werd gegeven door Bart Hogendoorn, directeur van HP Nederland. Hij besprak welke zes technologietrends in tech de grootste invloed zullen hebben op de marketingwereld.

1. Internet of Things

Alles krijgt (of heeft al) een sensor en zal verbonden worden. Nog even en de sensor in je tandenborstel vertelt je welke kies kans heeft op een gaatje en dat daar binnenkort eens een tandarts naar moet kijken. Dit soort technologie maakt het belang van goede beveiliging steeds groter. Want is iets verbonden met internet, dan bestaat de kans dat het gehackt wordt. Wat doe je als een sluis extern wordt overgenomen door een hacker op het moment dat er vijf boten in liggen? Wat gebeurt er als je pacemaker gehackt wordt?

2. “Based on answer to questions you didn’t ask…”

“… you will get ideas that you would never think of.” Hè? Dat is toch helemaal niet handig? Wil ik wel suggesties krijgen voor dingen waar ik zelf nog niet eens over nagedacht heb? Ja, eigenlijk wel. Een heel simpel voorbeeld: ik ben te laat voor een afspraak door een file. Ik denk: “Het zou handig zijn om nu een omleiding te kennen, waardoor ik toch nog op tijd ben.” Op dat moment heeft mijn telefoon mij al verteld dat ik beter naar het station kan rijden, om daar de trein pakken. Want, weet mijn telefoon, ik ben er dan eerder en ik ben ook nog eens goedkoper uit. De prijs van het parkeren en de benzine zijn samen namelijk duurder dan mijn treinkaartje. Zo krijg ik oplossingen voorgeschoteld waar ik zelf niet aan zou denken, als antwoord op een vraag die ik zelf nog niet gesteld heb.

Wat is ervoor nodig om zulke suggesties en ideeën spontaan te krijgen? Het antwoord: geniale software en een hoop data. De software probeert patronen en correlaties te herkennen in een grote hoop ongestructureerde data. Op basis hiervan wordt een idee gebracht. Toekomstmuziek? Misschien nog heel even. Maar op deze manier zijn wel de Boston Bombers opgepakt. Uren aan videobeelden werden ingeladen in software die vervolgens een afwijkend patroon ontdekte. Hierdoor werden de twee daders aangewezen.

3. Augmented reality

Augmented reality zorgt ervoor dat een gebruiker op basis van ongestructureerde data directe informatie krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je door een winkelstraat loopt en door je Meta Spaceglasses naar een winkel kijkt. Je krijgt dan automatisch te zien dat ze daar die broek waar je vorige week nog naar zocht hebben liggen in jouw maat. Je stapt de winkel binnen, de verkoopster komt naar je toe en ze zegt (met dank aan face tagging): “Hoi, Tobias! Welkom bij onze winkel in Veenendaal. Die broek waar je vorige week in ons filiaal in Utrecht naar zocht, heb ik hier in jouw maat voor je klaar liggen. Wil je ‘m passen?”

Meta Spaceglasses

4. Hologrammen

Van deze trend werd HP erg blij, want voor hologrammen heb je een enorme hoeveelheid computing power nodig. En dat is precies waar zij heel goed in zijn. Hologrammen zullen volgens HP vooral veel gebruikt gaan worden bij productontwikkeling. Zelf denk ik dat het juist geweldig zou zijn voor in-store momenten: 3D-modellen van jezelf met de kleren aan die je straks misschien gaat kopen. Daarnaast kunnen hologrammen ook compleet nieuwe sociale communities en situaties creëren. Denk bijvoorbeeld aan je opa die het huis niet meer uit kan, maar toch kan bridgen met zijn vrienden omdat zij in de vorm van hologrammen bij hem aan de keukentafel zitten.

5. 3D printing

“Cut out the middleman!” 3D printing gaat de grootste verandering brengen in de supply chain. Door 3D-printing zullen er stappen tussen distributie en tussenhandel wegvallen. Het product gaat dan direct van ontwerper naar eindgebruiker.

6. The scary part

CockpitWorden computers straks slimmer dan mensen? Ja, zeker weten. Op dit moment is de zwakste schakel in een cockpit de piloot. In de nieuwste auto’s zit meer computerpower dan in de gemiddelde Boeing 747. Lerende software is er, en het komt steeds dichterbij. Op je werk, in je huis, in je telefoon, in een bril of horloge. En zodra een horloge niet dichtbij genoeg is, zullen onder de huid geïmplementeerde sensoren gemeengoed worden. Het toppunt van de quantified self.

Dit zijn natuurlijk allemaal erg interessante ontwikkelingen, maar wat is de rode draad door deze ontwikkelingen? Volgens mij het feit dat de relaties tussen CIO en CMO steeds belangrijker gaan worden. Marketing heeft IT nodig vanwege de kennis die zij hebben, IT heeft Marketing nodig omdat marketing het budget heeft.

Marketing en IT in lijn brengen

In marketingland is er de laatste tijd veel gesproken over het op lijn brengen van Marketing en Sales. Naar mijn idee zal de discussie binnenkort meer gaan over het in lijn brengen van Marketing en IT. En daar kan je vandaag al mee aan de slag. Hoe? De vier tips hieronder helpen je op weg.

Voorbereiding

Bereid je voor op de toekomst. Bedenk welke van deze trends de grootste impact zal hebben op jouw organisatie. Hoe ga je hierop inspelen? Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie relevant blijft over 3 jaar en zijn concurrentievoordeel behoudt?

Software aankopen

Bespreek softwareaankopen met de CIO. Hoe past dit bij de rest van de SaaS-, hardware en software-oplossingen? Draait je alles op Microsoft? Gebruik je Windows, Yammer, SharePoint en Dynamics NAV? Dan is het misschien beter om toch eerst naar Dynamics CRM te kijken in plaats van naar een ander CRM pakket. IT weet het!

Clean Data

Big data statistieken © James Thew - Fotolia.comHoud je data schoon. Dit kan in kleine details zitten; noteer je de data als DD:MM:YYYY of als MM:DD:YY? Staat in je marketing automation software ‘voorvoegsel’ + ‘achternaam’, maar staat er in CRM alleen ‘achternaam’? Zorg er voor dat je eigen data schoon en door je hele organisatie op dezelfde manier is opgebouwd. Zo blijft het beheersbaar en is het straks makkelijker te koppelen en samen te voegen met externe (big) data.

Web 3.0

Ga voor software die met elkaar kan praten. Wil je een marketingsoftware aanschaffen, maar is het niet mogelijk om dit te koppelen met je CRM? Of je CRM met je facturatiesoftware? Of je ERP met je Business Intelligence software? Let er bij de aanschaf van software op of er koppelingsmogelijkheden zijn. Praten de software één kant op wanneer ze met elkaar verbonden zijn, of kunnen ze ook twee kanten op praten? Bespreek ook dit met IT; die weten dit zo veel beter.

Ben je een beetje een nerd, dan gaat marketing steeds leuker voor je worden in de komende jaren. Ben je dat niet, ren dan nog harder naar de IT-afdeling, want dit ga je niet in je eentje redden. Succes!

Foto intro met dank aan Fotolia.