De digitale werkplek: zo kun je contextgericht werken anno 2016

  • Leestijd: 3 minuten

Werkmail checken op je mobiel, bedrijfsnieuws lezen op social media of online zakelijke meetings bijwonen zijn volledig ingeburgerd. Het niet ondersteunen van mobiele toegang tot bedrijfsgegevens is voor bedrijven dan ook een gemiste kans. Uit wereldwijd onderzoek van Avanade blijkt dat veel bedrijven menen met intranet, e-mail en social media een digitale werkplek te hebben gerealiseerd, omdat ze niet weten wat een volledig digitale werkplek inhoudt en wat de potentie voor hun organisatie is. Een volledig digitale werkplek gaat veel verder en zorgt voor relevante informatie, altijd beschikbaar op het juiste moment met als resultaat een verhoging van productiviteit en klanttevredenheid.

De mailbox bepaalt

Veel professionals kennen het gevoel van door de mailbox ploegen om te bepalen wat ze gaan doen. Zij laten er hun werkdag en taken door regeren en hebben daarnaast nog veel andere lijstjes van werk dat gedaan moet worden. Aan deze min of meer gestructureerde manier van werken zijn we inmiddels gewend, maar zouden we niet graag efficiënter en productiever willen werken?

Werknemers en bedrijven hebben er baat bij als informatie niet meer opgeslagen ligt in mailboxen, maar in een intelligent systeem dat applicaties, informatie en samenwerking in een intelligente context bij elkaar brengt, toegespitst op de rol, locatie en taken van de individuele medewerker. Op deze manier word je vanzelf voorzien van informatie op het moment dat je daar naar op zoek bent, rekening houdend met de plek waar je je bevindt en wat je aan het doen bent.

Een slim systeem

Heb je een afspraak op afstand van een uur rijden onder normale omstandigheden? Jouw digitale werkplek vergaart real time verkeersinformatie en informeert je hierover. Staat er een file van een half uur, dan waarschuwt jouw device je om toch op tijd bij de afspraak te zijn of de afspraak te verzetten. Als het systeem suggereert wat voor jou op welk moment het beste is om te doen, dan wordt je werkvoorraad opeens veel overzichtelijker, sneller en eenvoudiger af te handelen en neemt je efficiëntie en productiviteit toe.

Henkel en Philips zien dat het werkt

Dat een digitale werkplek leidt tot efficiënter en productiever werken, bewijst Henkel. Deze producent van wasmiddelen, schoonheidsproducten en kleefstoffen, wilde de productiviteit en samenwerking binnen het hele bedrijf verbeteren. Hiervoor heeft het bedrijf eerst alle 47.000 werknemers uit 75 landen naar de Cloud gemigreerd. Hiermee hebben zij vanaf elk apparaat, op elk moment en vanaf iedere locatie toegang tot informatie.

De achterliggende visie van Henkel is dat deze benadering leidt tot betere communicatie en samenwerking, een hogere productiviteit, meer innovatie en betere beslissingen.

Ook Philips zag mogelijkheden voor een productiviteitsslag en koos ervoor om een volledig gepersonaliseerd en intelligent intranet te ontwikkelen op basis van tags en topics. Dit intranet houdt rekening met de context van de gebruiker en dient als eerste stap in de ontwikkeling van Philips’ digitale werkplek.

Digitaal werken in 2016

Het klinkt misschien nog eng om je werk mede te laten bepalen door een intelligent systeem, maar niemand kon 10 jaar geleden bevroeden dat we ons hele hebben en houwen voor de hele wereld open zouden leggen op internet en social media. Nu ervaren we met name in de privésfeer de voordelen van de ondersteuning van een intelligent systeem en vinden we het heel normaal dat bijvoorbeeld Facebook relevante tips voor evenementen geeft op basis van je profiel, activiteiten en vriendenkring.

Gelukkig gaat jouw werk niet de wereld over, maar biedt technologie je wel de tools om beter te presteren en gelukkiger te zijn in je werk. Als werkaanbod wordt gebaseerd op hoe, waar en wanneer mensen het beste hun werk realiseren, worden productiviteit en klanttevredenheid naar een hoger niveau getild. Dat is digitaal werken anno 2016.

Wanneer ga jij aan de slag om jouw digitale werkplek dichter bij te brengen? Meer informatie vind je op Avanade.com of volg deze webinars voor de eerste stappen.