Verdieping

Google Analytics-app vernieuwd, vervangt het de desktop-tool?

0

Zoals je deze week misschien al hebt vernomen: Google heeft een nieuwe versie van de Google Analytics-app gelanceerd. Ten opzichte van de oude versie zijn er een hoop voordelen waardoor de app door steeds meer mensen gebruikt kan worden. Ondanks deze verbeteringen, zullen ervaren web-analisten de app niet gaan gebruiken voor echte analyses. Komt dit door een verouderde manier van werken, of zijn er bepaalde werkzaamheden echt niet mogelijk?

Voordat er meteen een conclusie wordt getrokken, is het is goed om stil te staan bij de verbeteringen van de nieuwe versie ten opzichte van de oude versie. Wie de oude versie heeft gebruikt en nu overstapt, zal een aantal dingen die hieronder staan waarschijnlijk ook al zijn opgevallen.

voorbeeld google analytics app 1

Voordelen nieuwe versie mobiele app Google Analytics

1. Menustructuur

Een goed converterende site maakt gebruik van zo min mogelijk click-momenten: hoe meer handelingen, hoe meer mensen zullen afhaken. Dit geldt uiteindelijk ook voor een app: hoe meer handelingen je moet doen om een rapportage te krijgen, hoe eerder je even snel je laptop opstart om het in de desktopversie op te zoeken.

Kortom, door de vernieuwde menustructuur kun je sneller werken en sneller meerdere databronnen bij elkaar leggen, zonder dat je hiervoor naar een andere tab hoeft. Het zijn geen wereldschokkende verbeteringen, maar al met al werkt het een stuk sneller. Een klein voorbeeld is het startscherm: deze begint nu standaard op vandaag en niet meer op gisteren. Los van een snellere menustructuur, werkt de nieuwe versie van de app een stuk sneller. Datasets worden sneller geladen bij een gebruikelijk internetsignaal (Wifi en 4G).

2. Hoeveelheid gegevens per tab

In de nieuwe versie van de app wordt veel meer data gebundeld, zodat je geen extra handelingen hoeft te verrichten. Voorbeeld: In het tab ‘overzicht’ is nu in één oogopslag te zien hoeveel gebruikers er zijn, via welk device ze zijn gekomen, via welk kanaal en via welk land. Tussen deze datasets is eenvoudig te swipen zonder extra handelingen of selecties.

In feite geldt ditzelfde voor het gedragsoverzicht, overzicht van doelen, gebruikers per tijdstip van dag en het totaal aantal gebeurtenissen (allen te vinden via ‘overzicht’). Binnen iedere sub-tab valt er te swipen voor meer data en dit werkt erg natuurlijk.

3. Delen van data

Het is natuurlijk erg fijn om snel meer data te kunnen inzien en bepaalde conclusies hieruit te halen. In de oude versie van de app moest je de app verlaten of een print-screen maken om dit te delen. In de nieuwe versie van de app is dit niet meer nodig doordat je in feite alles kunt delen. Als je interessante bevindingen hebt gevonden, kun je ze op je eigen to-do-list zetten via bijvoorbeeld notities. Daarnaast is alles te delen via Twitter Facebook, WhatsApp, e-mail en meer. Je kunt iedereen die je wilt voorzien van bepaalde data, direct op de hoogte brengen. Dit werkt erg prettig!

Vervangt de mobiele app de desktop-werkzaamheden?

Maar de grote vraag blijft of de mobiele app, of dit nu op mobiel of tablet wordt gebruikt, de desktop gaat vervangen? Om dit te bepalen, is het goed om ook de nadelen op een rijtje te zetten:

  • Management: teveel werkzaamheden aan zowel de implementatiekant en het managen van Google Analytics gaan niet via de app. Nieuwe Universal Analytics pixel aanmaken? Nieuwe gebruikers koppelen met beperkte autoriteiten? Aanmaken van segmenten of custom reports? Dit, en nog andere dingen zijn helaas niet mogelijk in de Google Analytics-app.
  • Analyses: het is natuurlijk leuk een eerste blik te werpen in de app op een bepaald databereik, maar het zal nooit kunnen tippen aan de mogelijkheden van desktop. Het zoeken naar dimensies in bepaalde rapportages, maar bijvoorbeeld ook de exportmogelijkheden naar .csv of excel. Dit is allemaal niet mogelijk en al zou het mogelijk zijn, dit is niet goed te managen op mobiel noch tablet.
  • Ergonomie: iedereen die weleens RSI, een rug- of nekblessure heeft gehad zal het ermee eens zijn dat mobiel en tablet niet lekker werken. Het is soms handig om maximaal een uurtje achter de tablet te zitten, maar gezien de geforceerde houding is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid. Het is toch echt fijner een analyse over beter presterende producten in een productlijst vanachter een desktop te doen, dan op mobiel of tablet.
  • Grootte scherm: het gebruik van een mobiel is gelimiteerd aan een bepaalde resolutie en grootte. Grotere datasets kunnen daardoor niet in een oogopslag worden gezien en scrollen is nodig. Dit werkt minder handig en daarnaast kost het meer tijd.
  • Multitasking: waar je met een desktop meerdere vensters tegelijk open kunt hebben en ook daarin meteen dingen kunt aanpassen, is dit niet mogelijk met mobiel of tablet. Even snel vanuit Google Analytics een report downloaden, openen in Excel, doormailen met een andere bijlage naar een collega met je manager in de cc… dat gaat makkelijker op een desktop!

voorbeeld google analytics app

Correlatie consumentengedrag mobiel versus desktop

Gezien de voor- en nadelen van een app, zie ik een verband tussen het gebruik van de Google Analytics-app en het gebruik van mobiel ten opzichte van desktop in de consumentenmarkt. De gemiddelde consument gebruikt zowel mobiel, als tablet, als desktop tijdens het kopen van bijvoorbeeld schoenen of het boeken van een reis. Daarnaast doet de consument dit op verschillende locaties, zowel onderweg als thuis op de bank.

  • Een consument raakt geïnspireerd door bepaalde advertenties op mobiel of desktop, tijdens werktijd, in een lunchpauze of op een ander moment. In deze fase zal er snel worden gescand en nog niet echt inhoudelijk gelezen worden.
  • Er kunnen tegenwoordig steeds beter producten worden vergeleken op de tablet en dit gebeurt steeds meer, omdat je een groter scherm hebt dan op mobiel. Het vergelijken van vakantiehuisjes, kleuren van schoenen of specificaties van een espressoapparaat gaan tegenwoordig steeds beter op een tablet.
  • Ondanks de voordelen van mobiel en tablet zie je dat bij nog steeds veel mensen, hetzij minder dan een paar jaar geleden, de uiteindelijke conversie/boeking plaatsvindt op een desktop.

Ik denk dat dit uiteindelijk ook zal gebeuren met het gebruik van de mobiele Google Analytics-app. Er is steeds meer data snel beschikbaar, ook als je onderweg bent. Via de tablet zou je dieper kunnen ingaan op bepaalde datasets, maar de uiteindelijke analyse of aanpassingen kun je via de desktop doen.

Een eigen plekje in de werkwijze

Wat dat betreft krijgt de mobiele Google Analytics-app een eigen plekje in de werkwijze van een online marketeer of web-analist. Het is een handig extra gereedschap en niet alleen een nice to have. Ook al zal de Google Analytics-app nog veel updates krijgen, het zal de komende jaren niet snel het gebruik kunnen evenaren van een desktop-variant.

Desondanks biedt de app veel voordelen en ik raad iedereen die binnen online marketing actief is aan deze te (gaan) gebruiken. Niet alleen voor online marketeers bij de eindklanten, maar ook medewerkers van bureaus. Het is goed om proactief met je klant bezig te zijn en dat is zeker mogelijk met de beschikbare data, inzichten en rapportages die de app biedt!

Ik raad iedereen aan de app te downloaden of de nieuwe versie te installeren voor Android of iOS, daarnaast raad ik aan onderstaande video van Google te bekijken.

Accepteer cookies