Social media

Meer volgers op Snapchat? Zo maak je slim gebruik van e-mail

0

Snapchat groeit met de dag. Maandelijks gebruiken meer dan 200 miljoen mensen het relatief jonge social-mediakanaal met het wit-gele spookjeslogo. Het is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een enorm populaire app. Snapchat heeft in Nederland ruim 2,3 miljoen gebruikers. De app is voornamelijk populair onder jonge internetgebruikers.

Volgens recente statistieken gebruikt meer dan 60 procent van de Amerikaanse smartphonegebruikers tussen de 13 en 34 jaar Snapchat. De groei is opmerkelijk. Snapchat zit Twitter zelfs op de hielen.

snapchat_1

Maar wat is er eigenlijk zo bijzonder aan Snapchat? De dienst is bijna niet te vergelijken met WhatsApp of Facebook. Foto’s en berichten, ook wel ‘snaps’ genoemd, zijn maar voor korte duur zichtbaar bij de ontvanger(s). De Snapchatter bepaalt zelf hoeveel seconden de tekst-, foto- of videoberichten te zien zijn.

Cross-channel

Het grote bereik van Snapchat zorgt ervoor dat marketeers steeds meer interesse krijgen in de reclamemogelijkheden die deze app biedt. Snapchat is eigenlijk een opzichzelfstaand systeem. Het platform biedt nauwelijks verkenningsmogelijkheden aan, waardoor je als merk lastig nieuwe volgers kunt aantrekken. De key is natuurlijk om cross-channel relevante informatie te blijven bieden en autonoom te groeien op al je actieve kanalen. Maar dan moeten je klanten die verschillende kanalen wel leren kennen. Om je klanten op de hoogte te brengen van jouw Snapchat-kanaal, kun je verwijzingen toevoegen naar je Snapchat-kanaal in je e-mailcampagnes, transactiemails en nieuwsbrieven. In het simpelste geval benoem je alleen de Snapchat-naam. Hoe pak je dit aan?

Hoe maak je je Snapchat-kanaal bekend?

Je kunt de Snapchat-gebruikersnaam in de footer van de nieuwsbrief plaatsen:

snapchat_lillypulitzer2

Maar je kunt ook nog een stapje verdergaan: voeg het Snapchat-spookje als button toe in je e-mail die verwijst naar de landingspagina:

snapchat_3threadless

snapchat4

De button voor Snapchat verwijst bijvoorbeeld naar deze landingspagina:

snapchat_threadless2

Snapcode

Eind 2014 nam Snapchat de startup Scan.me voor QR-code’s over. Hieruit is de Snapcode ontstaan, een unieke QR-code voor Snapchatters. De Snapchat-app herkent de code automatisch via de smartphonecamera. De toepassing van Snapcodes binnen nieuwsbrieven en e-mailings is inmiddels een veelvoorkomend verschijnsel. Steeds meer bedrijven gebruiken hun Snapcodes ook in in profielfoto’s of berichten bij concurrerende social netwerken, zoals Instagram en Twitter.

Niet iedereen is een fan van het scannen van QR-codes. Daarom heeft Snapchat eerder dit jaar deeplinks mogelijk gemaakt waarmee bijvoorbeeld vrienden of redactionele kanalen toegevoegd kunnen worden. Het is geen wonder dat de concurrerende netwerken hier niet blij mee zijn. Ze doen er dan ook van alles aan om het gebruik van zowel snapcodes als deeplinks op hun platformen te ontmoedigen.

snapchat_sugarshape


Zo kun je de snapcode van SugarShape scannen en volgen:

snapchat5

De focus van deze e-mail ligt op Instagram, maar al in de pre-header is Snapchat aanwezig:

snapchat6

De Snapcode is in onderstaande mail meer op de voorgrond en Instagram is juist meer op de achtergrond:

snapchat7

In onderstaande twee voorbeelden zie je links in de app het nieuwe contact ‘Bloomingdale’s’. Op het rechter plaatje zie je hoe de link wordt geopend in de browser.

snapchat8

Nog een voorbeeld: Dunkin’ Donuts verwijst in onderstaande afbeelding naar Geofilters (locatie-gebaseerde Snapchat-graphics) in hun e-mailnieuwsbrief.

snapchat9

Help je aanwezigheid kenbaar te maken

Snapchat is een uitdagend platform voor elk bedrijf en is op weg om het hart van de marketeer te veroveren. De app kan een effectieve marketingtool zijn, als je begrijpt hoe je deze moet inzetten. Het is een aantrekkelijk kanaal om een jong publiek te bereiken. Dit komt mede dankzij de flexibiliteit: het maken van content hoeft niet veel tijd te kosten en het platform kan sterk bijdragen aan een merkbeleving. Ook het aanmaken van een account is heel gemakkelijk.

Of Snapchat in de toekomst groter wordt dan Facebook moeten we nog afwachten. Waar we niet omheen kunnen, is het feit dat – als je Snapchat onderdeel maakt van je marketingmix – je de bekendheid van je aanwezigheid op de dienst moet helpen. Dat kan via je e-mails of je nieuwsbrief, maar doe dit in ieder geval altijd op een manier die bij jouw merk past. We zijn benieuwd naar voorbeelden van bedrijven die innovatieve manieren hebben gevonden om volgers naar hun Snapchat-kanaal te trekken. Wie kent ze?