Loopbaan

Goede ideeën werken verslavend: 3 tips voor verandering in je organisatie

0

Of het nu gaat om een idee voor een nieuwe app of om een verbetering van je online marketingstrategie, je loopt er altijd tegenaan: hoe krijg je je ideeën erdoorheen? Hoe overtuig je je baas en je collega’s? Tip: staar je niet blind op je eigen goede idee, maar sta zorgvuldig stil bij hoe goed jij bent om je omgeving te begrijpen en dus te beïnvloeden. Want je idee is pas goed als het in de praktijk goed is.

Je kent het vast wel. Je ziet een zich herhalend patroon. Mensen lopen telkens vast in het bestelformulier van je webshop, bijvoorbeeld. Je kaart het aan bij je leidinggevende. Je leidinggevende complimenteert je voor je betrokkenheid en nodigt je uit om een voorstel te doen om het probleem op te lossen. Enthousiast ga je aan de slag; zie je wel dat jouw idee ertoe doet?

“Gaan we doen, top!”

Dus je onderzoekt het probleem, bespreekt met de developer mogelijke oplossingen en maakt er een plan van. Je voorstel ligt, keurig op tijd, bij je leidinggevende. Die bekijkt het, stelt een paar vragen en zegt: “Gaan we doen, top, dank je!”. En vervolgens komt je idee in ‘de la’ terecht. Waarna je er nooit meer iets over hoort. Je motivatie zakt en als dit zich nog een paar keer herhaalt, besluit je op zoek te gaan naar een andere baan.

Staar je niet blind op je goede idee

Great ideaMisha de Sterke is veranderingsmanager en ziet in zijn werk veel verkeerd gaan met waardevolle ideeën. Om je uit de droom te helpen trouwens: een goed idee, daar kom je niet ver mee. Het is pas goed als het in de praktijk goed is. Dus staar je niet blind op je goede idee. Met deze realistische insteek heeft de auteur mij geboeid.

De Sterke schreef het boek Oh nee, een goed idee dat ontnuchterend is, eerlijk inzicht geeft in het zelfreinigende vermogen van je organisatie én tips geeft voor hoe je als werknemer dat vermogen kunt aanjagen.

Het boek staat vol met goede tips, ontnuchterende waarheden en strategische methodes, waarmee je succesvol leert communiceren met je omgeving (én jezelf 🙂 ). “Alleen dan kun jij namelijk een verandering realiseren,” aldus De Sterke. Van de concepten uit zijn boek, bespreek ik er hier drie:

1. Structuur en beweging zijn beide belangrijke krachten in een organisatie

Veel mensen staren zich blind op het verzinnen van nieuwe ideeën. Creativiteit staat voorop en veel organisaties richten zich dan ook bovenmatig op het stimuleren van de creatieve geesten van hun medewerkers. Wat ze daarbij vergeten, is dat je net zo goed structuur nodig hebt om resultaat te krijgen. En anderzijds, om nog resultaat te blijven boeken in bureaucratische organisaties, is beweging – verandering – nodig.

Denk maar eens na: als je alleen maar bezig bent met nieuwe ideeën te verzinnen, dan kom je nooit voorbij de pioniersfase en krijg je geen stabiliteit in je organisatie.

Menig start-up is eraan ten onder gegaan. En als je alleen maar focust op afspraken en regels, mis je de boot; je hebt bijvoorbeeld geen oog meer voor wat er om je heen gebeurt.

In een gezonde organisatie is er daarom een natuurlijke balans tussen regelmaat en afspraken aan de ene kant, en creatie en innovatie aan de andere.

2. Denk groot, maar opereer stap voor stap; werk agile

De Sterke moedigt de lezer aan om na te denken over die ‘stip op de horizon’ en tegelijkertijd stap voor stap te opereren. “Hoe innovatiever een idee, des te meer onzekerheden er getackeld moeten worden”, benadrukt de auteur terecht. Daarom is het verstandig om te werken volgens agile-principes, zoals:

  • lever regelmatig een werkend prototype op
  • deel dagelijks informatie met elkaar en leg die vast
  • schrap werk dat geen waarde creëert

Met deze werkwijze geef je je leidinggevende kans om bij te sturen en maak je de risico’s klein en behapbaar.

3. Hoe goed je idee is, wordt bepaald door de mensen die het gaan uitvoeren

De titel van het boek geeft je wellicht het idee dat de auteur voorstander is van zoveel mogelijk goede ideeën ontwikkelen. Niets is minder waar. “Goede ideeën werken verslavend,” zegt hij, want: “ideeën bespreken is vaak ook interessanter dan er echt mee aan de slag gaan” […] en mensen “zijn verliefd op het verzinnen van nieuwe ideeën”.

 Goede ideeën werken verslavend.

Goed beter bestSterker nog: onterecht denken veel mensen in organisaties dat “goede ideeën en intellect de drijvend krachten zijn achter innovatie en verbetering”. De Sterke haalt de lezer vervolgens snel uit de droom: je idee is pas goed als het in de praktijk goed werkt. En daarvoor is van cruciaal belang dat degenen die het uitvoeren, weten wat ze doen. Zorg hier ook voor: geef je teamleden de vaardigheden en onderhoud die regelmatig.

Over het boek

De hierboven besproken tips zijn slechts enkele van de vele waardevolle inzichten die je als lezer opdoet. En dat kan ook met momenten wat overweldigend zijn; de tips, oefeningen en gedachtes zijn soms groot.

De Sterke’s boek is een must-read voor iedereen die de status quo in organisaties wil verbeteren.

Het boek komt het beste tot zijn recht als je het rustig doorleest. Leg het af en toe weg en laat de gedachtes op je inwerken. Elke keer dat je daarna verder leest, lijkt het alsof al het voorgaande telkens op zijn plek valt.

Vraag: wat zijn tips voor leidinggevenden?

Mijn enige kanttekening bij De Sterke’s gedachtegangen, is dat het nu lijkt alsof leidinggevenden altijd in de weg zitten bij het doorvoeren van verandering. Wellicht onbewust wekt dit boek de indruk dat het bedoeld is voor werknemers die geen leidinggeven. Terwijl ook leidinggevenden te maken hebben met het vraagstuk hoe zij verandering kunnen doorvoeren.

Implementatiekracht

Oh nee, een goed idee biedt inzichten en concrete handelingsperspectieven, in de vorm van oefeningen, praktijkvoorbeelden, achtergronden, overzichten en handige kaderteksten. Het boek is geschikt voor iedereen die op zoek is naar tips om succesvol innovaties te implementeren.

9789058754448-240x300Titel: Oh nee, een goed idee! Hoe ook in jouw organisatie je idee tot resultaat kan leiden.
Auteur: Misha de Sterke
Uitgever: Boom
Jaar: 2016
ISBN: 9789058754448
Mediatype: Boek, 144 bladzijdes
Prijs: €20,00
Bestellen: via Managementboek (aff.)

 

 

 

Afbeeldingen met dank aan 123RF.