Customer experience

5 soorten anchorteksten & hoe je ze inzet voor je SEO

0

Een vaak onderschat onderdeel van SEO is zijn anchorteksten. De anchortekst, ook wel ankertekst genoemd, is de naam die wordt meegegeven aan een hyperlink. Waar meestal de focus ligt op de soort link en de plek waar deze vandaan komt, wordt het meegeven van de naam vaak vergeten. Hieronder zal ik verder uitweiden over de anchortekst en de manier waarop je deze in combinatie met inkomende links inzet voor je SEO.

Wat is een anchortekst?

Zoals ik hierboven al vertel, is de anchortekst de tekst die wordt meegegeven aan een hyperlink. Hier wordt een stukje code aan verbonden, die meestal gemakkelijk te tackelen is met WordPress of een ander CMS. De code ziet er als volgt uit:

<a href="website URL">anchortekst</a>

Om een beter beeld te krijgen van de exacte invulling, volgt hieronder een voorbeeld. Stel dat we als voorbeeldwebsite ‘Frankwatching’ zelf nemen, met als anchortekst ‘marketing-blog’, dan zal de code er als volgt uit komen te zien:

<a href="https://www.frankwatching.com">marketing-blog</a>

Let op: Frankwatching maakt gebruik van een beveiligde verbinding, waardoor je linksboven ‘https’ ziet staan, in plaats van ‘http’.

Waarom maakt het eigenlijk uit?

Anchorteksten zijn dé manier voor Google om de relevantie van een website te bepalen, buiten de content op een website zelf om natuurlijk. Als jij een schilder bent, en je wordt op vele andere websites ook als zodanig benoemd, is de kans groot dat Google jou daadwerkelijk als een schilder gaat zien.

Het anchortekst-profiel van een website zegt veel over het medium. Om een beter beeld te geven van de manier waarop Google naar een website kijkt, zie je hieronder een wordcloud van de anchorteksten-verdeling van Frankwatching.

De wordcloud is geproduceerd met Majestic, voor degene die er zelf een willen maken.

Zoals je ziet, heeft Frankwatching een zeer divers profiel. Dit is ook niet zo gek. Ten eerste hecht Google veel waarde aan een ‘natuurlijk’ en divers profiel. Ten tweede zul je de controle over het soort anchorteksten dat naar je website wijst steeds meer verliezen naarmate deze toenemen. Frankwatching heeft een linkprofiel bestaande uit meer dan 600.000 links, afkomstig van ruim 6.000 domeinen. Je kunt je voorstellen dat het een enorm monnikenwerk zou zijn om dit allemaal handmatig bij te houden.

Soorten anchortekst

Onder het kopje ‘Wat is een anchortekst’ heb ik niet de meest voorkomende vorm van een anchortekst genoemd. Eigenlijk heb ik er een soort geoptimaliseerde naam aan gegeven, die je kunt inzetten om op die zoekterm hoger te scoren in Google. Het is namelijk zeer simpel om een anchortekst te beïnvloeden. Waar vaak de bedrijfsnaam of URL als anchortekst wordt opgegeven, kun je het bovengenoemde stukje code natuurlijk precies zo invullen als jij wil, ten behoeve van je ranking. Nu ik dit zo basaal zeg, snap ik dat de eerste gedachte is om hier misbruik van te maken.

Stel dat jij voor het zoekwoord ‘marketing blog’ wil scoren, dan laat je gewoon 10.000 links met de anchortekst ‘marketing blog’ naar je website wijzen, toch? Doe dit alsjeblieft niet! Wanneer Google ook maar enigszins het idee krijgt dat je misbruik aan het maken bent van haar algoritme, zul je een flinke straf tegemoet kunnen zien. De beste manier om waardering van Google te krijgen, is door te zoeken naar een juiste verdeling van verschillende soorten anchorteksten. Om een beter beeld te krijgen van de soorten die er allemaal zijn, heb ik een aantal voorbeelden voor je:

1. Merknaam

De meest gebruikte vorm van anchorteksten is – logischerwijs – de bedrijfsnaam. Laten we even bovengenoemde trend voortzetten en gewoon Frankwatching als voorbeeld houden. De anchortekst zou er bij het gebruik van de merknaam of bedrijfsnaam als volgt uit komen te zien:

‘Bij Frankwatching kun je de beste online tips, trends en tricks lezen’.

Bij het gebruik van je merknaam of bedrijfsnaam, kun je eigenlijk niets fout doen. Dit zal in de meeste gevallen op natuurlijk gebruik duiden, waardoor je geen straf van Google zal krijgen. Je zal er de de oorlog alleen ook niet mee winnen. Om waardering van de zoekmachine te krijgen en de hoogste posities te bemachtigen, is het zaak een divers anchortekst-profiel op te bouwen.

2. Algemeen/ouderwets

Ken je die anchorteksten van vroeger nog?

‘Wil je meer weten? Klik dan hier’

Tegenwoordig wordt er schande van gesproken, maar vroeger werd de anchortekst in het gros van de gevallen op deze manier gebruikt. Andere ‘geweldige’ voorbeelden hiervan zijn:

  • ‘Ga naar de website’
  • ‘Bekijk de website’
  • ‘Klik hierop’

Vreselijk, toch? Toch zijn er veel mensen die hier nog steeds gevoelig voor zijn en de link nog steeds aan zullen klikken om naar jouw website te gaan. Daarbij levert het ook zeker geen negatieve beoordeling van Google op. Als je een juiste verhouding aanhoudt natuurlijk.

3. Anchorteksten in afbeeldingen

Als Google ergens een stiekeme liefdesverhouding mee heeft, dan is het wel met afbeeldingen. Wil je een hoge waardering van de zoekmachine, dan zou ik zeker afbeeldingen meenemen in je linkprofiel. Het voordeel van afbeeldingen is, dat je ze ook een link mee kunt geven, inclusief anchortekst. Google gebruikt de alt tag als anchortekst in een afbeelding.

De alt tag ziet er over het algemeen zo uit:

<img alt="anchortekst">

4. Naakte anchorteksten

Een ‘naakte anchortekst’ is er een zonder echte opmaak. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • https://www.frankwatching.com/
  • www.frankwatching.com
  • Frankwatching.com

5. Zoekwoorden

Ik heb het even weten te rekken, maar hier zijn dan toch de zoekwoorden. Google meet de relevantie van een website op basis van de content én anchorteksten. Enkele voorbeelden van geoptimaliseerde anchorteksten voor Frankwatching zouden zijn:

  • Contentmarketing
  • Marketing-blog
  • Marketing-artikelen
  • Contentstrategie

Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden, maar je snapt de bedoeling. Alhoewel dit een zeer goed middel is om je homepagina – maar ook losse landingspagina’s – beter te laten scoren op een aantal zoektermen, is het aan te raden dit met mate te doen. Ik heb je al eerder verteld dat Google over-optimalisatie afstraft. Verwerkt deze geoptimaliseerde anchorteksten dan ook subtiel en met mate in je profiel.

Hoe zet ik anchorteksten in?

Nu komt natuurlijk de hamvraag: ‘Hoe zet ik anchorteksten op een juiste manier in?’

Ik heb je al verteld dat de beste manier om waardering van Google te krijgen, de inzet van een natuurlijk en divers profiel is. Nu zijn ‘natuurlijk’ en ‘divers’ twee extreem brede begrippen, waar je aan het eind van de dag niks mee kan. Dat is wel de reden dat je dit artikel hebt aangeklikt en het nog steeds aan het lezen bent. Daarom wil ik je toch een stukje tegemoetkomen.

Ik kan je geen exacte percentages geven van een perfecte anchortekst-verdeling, maar ik kan je wel een eindje op weg helpen. Op basis van de klanten die wij in de loop der jaren hebben gehad, kan ik een goede inschatting maken van welke verdelingen aan lijken te slaan bij Google.

Let op: dit is een inschatting. De juiste percentages verschillen per case en per branche.

Merknaam

Het klinkt als een cliché, maar Google wil dat je een merknaam opbouwt. Dit vormt dan ook verreweg het grootste onderdeel van je anchorteksten. Google heeft een hekel aan spammy websites die misbruik maken van het algoritme. Een sterk merk dat op den duur veel bezoekers via haar merknaam aantrekt, kan wel een flinke waardering tegemoet zien. Ik zou aanraden in ongeveer de helft van de gevallen je merknaam als anchortekst op te nemen.

Ouderwetse anchorteksten

Ook de ouderwetse anchorteksten komen weer aan bod. Om een ‘natuurlijk’ linkprofiel te houden, zullen deze minimaal een tiende van je linkprofiel in moeten nemen. Mocht je er echt een hekel aan hebben om ‘klik hier’ of een variant erop te gebruiken, kun je het ook over een andere boeg gooien.

De inzet van deze ouderwetse anchorteksten zorgen voor niets anders dan een natuurlijk ogend profiel. Je zou ze bij wijze van spreken kunnen vervangen door ‘website’, ‘maandag’, of elk ander random woord dat je te binnen schiet. Probeer het niet te gek te maken.

Afbeeldingen

Om verwarring te voorkomen, geef je een link in een afbeelding niet een apart soort anchortekst met zich mee. Als je gewoon de al bestaande verhouding aanhoudt, ben je prima op de goede weg.

Naakte anchorteksten

Een flink gedeelte van je anchorteksten moet bestaan uit de onopgemaakte, naakte links. Als er iets natuurlijk is, dan zijn het wel deze links zonder enige vorm van opmaak. Ongeveer een vijfde van je anchorteksten kan wel onopgemaakt zijn, om deze natuurlijkheid voor Google te bewaren.

Zoekwoorden

Een grove fout zou zijn om een flink percentage exact match anchortexts in je profiel op te nemen. Het is een paardenmiddel, dat zeker hier en daar ingezet kan worden, maar probeer de 5 procent absoluut niet te overschrijden.

Variaties op anchorteksten

Als je een beetje mee hebt zitten rekenen, heb je gemerkt dat ik nog niet op de 100 procent zit. In het gunstigste geval houd je zelfs nog 10 procent over. Dit is precies de ruimte die je behoudt om te spelen met je zoekwoorden. Zoekwoorden als anchortekst gebruiken is een tricky business, maar als je natuurlijke varianten op je zoekwoorden inzet, is deze business al een stuk minder tricky.

Laten we ‘marketing-blog’, zoals bovenaan al genoemd, als voorbeeld nemen. Natuurlijk hoef je in je anchortekst niet alleen het letterlijke zoekwoord te gebruiken, maar kun je hier varianten op bedenken. Denk hierbij aan voorbeelden als:

  • ‘Online marketing blog’
  • ‘Content marketing blog’
  • ‘Marketing artikelen’
  • ‘Artikelen over marketing’

En ga zo maar door…

Anchorteksten een ondergeschoven kindje binnen SEO

Al met al zijn anchorteksten een ondergeschoven kindje binnen SEO. Mits goed ingezet, kunnen ze je wel een hoop opleveren. Je kunt ze op diverse manieren inzetten, maar doe dit wel op een zo ‘natuurlijk’ mogelijke manier. Wanneer je ze over optimaliseert, kan dit een averechtse werking hebben op je waardering van Google. Heb jij nog specifieke bevindingen met het gebruik van deze anchorteksten, of ben jij simpelweg een andere mening aangedaan, dan hoor ik deze uiteraard graag!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.