Content

Bye ouderwetse newsfeed, hello stories! Dit is de toekomst van social media

0

We zijn gewend om content op social media scrollend te verwerken via een newsfeed. Maar dat verandert. Zoals de knipperende cursor ons startpunt voor het creëren van content op desktops was, wordt de camera het startpunt voor mobiel. Benieuwd wat dat voor je business betekent?

Van chronologisch naar algoritmisch

We lezen online content al jarenlang in verticale newsfeeds. Content volgde elkaar op basis van datum en tijd chronologisch op. Later introduceerde Facebook haar newsfeed met een nieuw algoritme, waarbij content op basis van bijvoorbeeld interesses en relaties gefilterd wordt. Sindsdien zien we de enorme invloed van dit algoritme op het web. Instagram veranderde in 2016 nog naar een nieuw algoritme en Twitter lanceerde ‘while you were away’. En sinds Snapchat met het stories-format op de proppen is gekomen, zien we de grote invloed op mobiel en is de newsfeed verleden tijd.

Weg met de ouderwetse nieuwsfeed

De newsfeed was geschikt voor gebruikers op desktops, hier konden we op een handige manier tekstuele content delen. Maar wie gebruikt er tegenwoordig nog een desktop om momenten met je vrienden te delen? Mobiel wordt steeds dominanter en dat betekent het einde voor de newsfeed. Het ooit zo populaire Facebook bijvoorbeeld, ziet een enorme daling van de hoeveelheid user generated content. Daartegenover staat Snapchat die iedere dag meer dan 10 miljard video’s genereert en ruim 150 miljoen Instagram-gebruikers die iedere dag stories creëren en delen.

Daartegenover staat Snapchat die iedere dag meer dan 10 miljard video’s genereert en ruim 150 miljoen instagram gebruikers die iedere dag stories creëren en delen.

Het ziet ernaar uit dat we het delen via een feed niet meer zo aantrekkelijk vinden. En dat is ook niet zo raar, toch? Bij een newsfeed is content omringd door veel lege ruimte. Je moet altijd scrollen om iets te vinden dat je interesseert en soms zelfs ergens op klikken voordat je uitkomt bij wat je zien wil. Dat kost nogal veel werk… En vind je het ook niet lastig om bepaalde momenten of gevoelens in woorden te beschrijven?

De camera wordt het nieuwe toetsenbord

Zoals de knipperende cursor ons startpunt voor het creëren van content op desktops was, wordt de camera het startpunt voor het delen van content op mobiel. Door foto’s en video’s kunnen we fun en vluchtige momenten van ons leven met onze vrienden delen, zonder ze op te hoeven sommen in een zin.

Today, we’re excited to introduce the new Facebook camera. We think it’ll give everyone more ways to express themselves and share what they’re up to. So from now on, you can just let your camera do the talking.

Geplaatst door Facebook op Maandag 27 maart 2017

Accepteer cookies

Door foto’s en video’s kunnen we fun en vluchtige momenten van ons leven met onze vrienden delen, zonder ze op te hoeven sommen in een zin.

Het succes van stories zit ‘m in hoe makkelijk ze zijn om te creëren en te consumeren. In een paar tikken en swipes creëer en deel je momenten van je dag. Stories maken het ons mogelijk om opwindende momenten van ons leven te delen in dat moment. En waar we eerst één highlight van onze dag op onze newsfeed plaatsten, delen we nu een heel verhaal in een periode van 24 uur. Het kortstondige karakter van stories maken ze ook weer gewild: ‘Ik moet ze nu kijken want over 24 uur zijn ze voor altijd weg.’

De stories-(r)evolutie

En waar één begint, volgt natuurlijk iedereen. Na Snapchat en Instagram volgen ook WhatsApp, Facebook en onlangs zelf Twitter met ‘Moments’.

Toen Instagram ineens ook begon met ‘stories’, leek het in eerste instantie maar gejat van Snapchat. ‘Oh die stories werken wel goed bij Snapchat, zullen wij het maar na-apen.’ Maar we kwamen er al gauw achter dat het veel meer is dan dat. Ik ben ervan overtuigd dat we ons momenteel bevinden in een enorme ontwikkeling: stories zijn dé nieuwe manier van hoe we content creëren en delen.

infographic social media buffer

Infographic embedded via Buffer

Ik ben ervan overtuigd dat we ons momenteel bevinden in een enorme ontwikkeling: stories zijn dé nieuwe manier van hoe we content creëren en delen.

De toekomst van social media zal niet langer alleen draaien om het delen van de perfecte momenten, om retweets en hoeveel personen je content liken. Het gaat veel verder dan dat: hoeveel volgers je stories iedere dag bekijken, hoeveel volgers deze content met hun vrienden delen en hoe we storytelling gebruiken om empathie te krijgen door gedeelde ervaringen. User generated content is altijd waardevol geweest voor merken, maar met stories gaan we nog een stapje verder. Iedereen kan nu unieke content creëren en delen.

Waarom zou ik als merk aan stories doen?

Toen Facebook, Twitter en Instagram net opkwamen, wisten vele bedrijven niet hoe ze deze platformen konden gebruiken. Degenen die het wel wisten, wonnen dik. Ze hadden al in de gaten dat de aandacht van de consument verschoof van traditionele kanalen – zoals televisie, radio en e-mail – naar social media. Ze namen deel aan de online discussie op een authentieke manier, verschoven hun budgetten van traditionele advertising naar social en bouwden enorme publieken op.

Nu het algoritme van social media verandert in stories, ligt er weer een grote kans. Pak je die aan en doe je er iets mee of blijf je aan de zijlijn zitten en afwachten tot je concurrenten er hun voordeel mee doen?

En wat denk jij, zal er een tijd komen dat we echt helemaal geen gebruik meer maken van een toetsenbord op onze smartphones?