Verdieping

Heb jij al een gratis weggever, mkb’er?

0

Heb jij je potentiële klanten graag zo dichtbij mogelijk? Wil jij een groeiende lijst aan leads? En hoeveel procent van deze lijst mag klant worden? Het overgrote gedeelte? Vind deze mensen dan en zorg dat je contact krijgt en houdt. Tijdrovend? Nee hoor.

Een van de meest eenvoudige manieren om hen te bereiken is het creëren van een e-maillijst, die je steeds verder aanvult. Automatisch. En om die e-maillijst te laten groeien zonder al te veel inspanning, heb je een trekpleister nodig. Een die de aandacht van je potentiële klanten trekt. De beste en bekendste trekpleister is de gratis weggever. Deze helpt je je lijst met goede leads te laten groeien en vervolgens contact te onderhouden. Hoe? Dat leg ik je uit in dit artikel.

Hoe werkt een gratis weggever?

Een weggever trekt en bindt je doelgroep op drie niveaus:

  1. Je kunt natuurlijk altijd vragen om een e-mailadres. Mensen worden echter overspoeld met e-mail en zijn selectief in het afgeven van hun gegevens. Zorg daarom dat je iets te geven hebt. Iets waarvoor zij hun e-mailadres graag afgeven
  2. De juiste potentiële klanten aan jouw bedrijf binden? Dat kun je sturen:
    – Je creëert content waarop de klanten die jij wilt zitten te wachten.
    – Vervolgens maak je deze content beschikbaar door hem te ruilen voor een paar gegevens, zoals een naam en e-mailadres.
  3. Mensen maken kennis met je vakkennis en kunde, je aanpak en de missie en visie achter je product of dienstverlening. En content vervult deze behoefte volledig door zijn rol van kennismaken (met jouw bedrijf) en kennis delen.

Een gratis weggever is een vorm van pull marketing (een manier van marketing waarin je je potentiële klanten eenvoudig naar jou toe laat komen) en een mooi alternatief voor koud bellen of zelfs langsgaan zonder afspraak. Vanaf 2018 is koude acquisitie min of meer verboden. Je hebt dus een andere manier nodig. Een zeer relevante, interessante gratis weggever is er één.

Bron: CMI

Wat voor gratis weg te geven content moet dat zijn?

Er zijn tal van soorten weggevers: een e-book, checklist, stappenplan, handleiding, scan, infographic, tool, video(serie), korte training, challenge, whitepaper, enzovoort. Deze gratis downloads kun je afwisselen voor de blijvende groei van je e-maillijst. De een is namelijk tekstueel ingesteld, terwijl de ander liever kijkt en/of luistert. Of het probleem ligt net even anders en via een andere vorm heb je direct een andere invalshoek.

Heb jij je gratis weggever gecreëerd, dan wil je er zo weinig mogelijk omkijken meer naar hebben. Automatiseer de download (naar je e-book, checklist en dergelijke) of aanmelding (aan bijvoorbeeld het seminar of adviesgesprek) vanaf je landingspage via je opt-informulier naar je autoresponder. Daar staat je weggever klaar voor direct gebruik of (latere) deelname. Mensen vullen de velden in en ontvangen de gratis weggever in hun mail.

Creëer echter een gratis aanbod dat voldoet aan twee criteria:

  1. Het speelt tot in detail in op het oplossen een pijnpunt van jouw doelgroep.
  2. Kun jij het je niet veroorloven om nog drukker worden? Zorg dan dat de weggever jou meer ruimte geeft voor andere zaken. Geef antwoord op een vraag die je zeer geregeld krijgt. Of los een probleem op dat tijdrovend is om op te lossen. Zo bespaar je tijd in bijvoorbeeld het voortraject van een opdracht of bij het verzamelen van informatie. Content die zowel jouw klant als jouzelf helpt.

Een voorbeeld: een e-book

Voor een van mijn klanten maakte ik een gratis te downloaden e-book over de toepassingen van een telecommunicatiesysteem. Vervolgens geeft hij de criteria voor de keuze van dit systeem. Daarmee maakt hij vast een voorselectie: voldoet je bedrijf er onvoldoende aan, dan verwijst hij naar een andere oplossing.

Ten slotte vertelt hij in het e-book wat ervoor nodig is als je kiest voor dit systeem. Hij bereidt de klant dus vast voor. Heeft jouw bedrijf niet de juiste infrastructuur, dan is er dus meer nodig dan het installeren van het telecommunicatiesysteem. En dat weet je van tevoren.

Met het e-book is het aantal telefoontjes en e-mails met vragen hierover afgenomen, terwijl het aantal leads stijgt. Een win-winsituatie.

Meerdere producten of diensten

Heb jij meerdere producten of diensten, schuif er dan één naar voren en maak daar een gratis weggever bij. Laat je gratis aanbod onderdeel zijn van je high-endaanbod of je sales funnel.

Of je maakt bij elk aanbod een gratis weggever. Je helpt je doelgroep vast op weg naar de juiste oplossing en hebt voor elk(e) dienst of product een sales funnel.

Hoe laat je je lijst groeien?

Oké, je hebt een geweldige weggever. Je zet deze online en koppelt hem met een opt-informulier vanaf een autoresponder met je website.

Nou, laat de inschrijvingen naar komen!

En dan… gebeurt er weinig. Waar ligt dat aan en los je het op?

De juiste boodschap

Vraagje: welke boodschap trekt jouw aandacht? De eerste of de tweede? En waarom?

 

Waarschijnlijk ga je voor de tweede. Waarom?

  1. Omdat hij aantrekkelijk vormgegeven is en daardoor opvalt. En eerlijk is eerlijk: elke call-to-action moet eerst opvallen, voordat iemand überhaupt iets doet.
  2. Omdat de eerste vraagt om je meer content te sturen en de tweede je een cadeau geeft.
  3. Omdat de tweede je een concrete belofte doet (je leert in slechts 38 akkoorden en 7 aanvullende tips met elke song mee te spelen).

Wat als de content die je daarna blijft sturen de waarde biedt?

Leg jij liever het accent op de gratis content die je periodiek toestuurt? Verpak deze dan in een mooi cadeau: je geeft een voorproefje van wat zij allemaal ontvangen nadat ze zich inschrijven.

Je boodschap is eenvoudig:

‘Ben jij ondernemer en wil je eindelijk eens op vakantie? Wij leren je hoe. Schrijf je in en ontvang vandaag al de eerste stap naar meer vrijheid.’
of
‘Vond je … waardevol? Wil je nog meer inspiratie over…? Geef ons je e-mailadres en je ontvangt hoogstpersoonlijk elke maand de beste … Zo hoef je … nooit meer zelf te zoeken.’

Tip: veiligheid van gegevens

Zet onder je opt-informulier dat de persoonlijke gegevens veilig zijn (en dus niet worden doorverkocht).

Zo maak je een echte trekpleister van je gratis weggever

Je hebt een landingspagina nodig voor het aanbieden van je weggever. Een tekst die ‘verkoopt’ geeft in de basis antwoord op deze drie dingen:

  1. Wat is de gratis weggever?
  2. Bij welk probleem helpt hij?
  3. Welk resultaat kan ik verwachten?

Maak er met de volgende tips een extra aantrekkelijk aanbod van.

Een korte hoofdtitel

Hoeveel woorden heb jij nodig om iemand te overtuigen? Houd de hoofdtitel van je gratis weggever vooral kort en prikkelend. Zet eronder een korte, duidelijke en concrete uitleg over wat ze krijgen.

‘Je werk klaar hebben in 6 uren per dag?’
‘Een effectief team in 3 maanden’
‘10% meer winst in 6 weken’
of een simpel
‘Kies voor JOU’

Maak je boodschap social proof

Social proof staat voor sociale bewijskracht. Je oefent invloed uit door te laten zien wie hun doel al bereikten met jouw weggever en wat hun verhalen zijn. Voeg dus quotes uit referenties toe.

Is jouw e-maillijst lang, gebruik dat dan in je voordeel. Mensen willen ergens bij horen. Door het aantal te noemen toon je aan dat je weggever gewild is. Dit geeft jou een aantrekkelijk en dus populair imago.

‘Meer dan 8.000 mensen verlaagden hun vetpercentage met 10% in 1 maand met slechts 15 minuten per dag…’
‘Ga jij voor…? Sluit je nu aan bij de 20.000 mensen die…’

Tip: kijk eens naar programma’s als Teleshopping voor een pakkende belofte. Houd echter wel de hand op je knip…

Is jouw e-maillijst lang, gebruik dat dan in je voordeel. Mensen willen ergens bij horen.

Je call-to-action

Giet je call-to-action in een klikbutton. Kondig hem aan door de voordelen samen te vatten of de pijnpunten te benoemen wanneer ze je gratis weggever laten liggen. En sluit af met een korte maar krachtige call-to-action. Een volzin is niet nodig.

Laat je call-to-action aansluiten bij je boodschap.
Laat de belofte in je titel terugkomen in je call-to-action.
En laat de oplossing doorklinken.

‘Haal je tijdbesparende tips nu op’ is je laatste zin in de boodschap.
‘Download nu’ is de tekst in de klikbutton.
Of beter
‘Stuur mij een exemplaar’
of nog beter
‘Geef mij 2 uren meer vrijheid. Elke dag.’

De ik-vorm in een call-to-action genereert commitment. Een ‘ja, dat ga ik doen.’

Waar plaats je je weggever?

Je wilt dat je gratis weggever opvalt.

Zet hem daarom:

  1. Op je website. Je homepage is een uitstekende plek. Je laat mensen gratis kennismaken met je bedrijf, je kennis en kunde en verlaagt daarmee de drempel om iets bij je af te nemen. Je gratis weggever past ook prima bij je contentrubrieken, zoals je blog en persberichten.
  2. In de bio van je socialmedia-accounts. En als opt-in op Facebook.
  3. Onderaan je ondertekening van je e-mail.

Promoot je weggever geregeld op social media, in gesprekken en je blog.

Tip: speel in op een evenement

Heb je een bijzonder event, zoals een stand op een vakbeurs of organiseer je een congres of evenement? Maak dan een speciale flyer met een QR-code of eenvoudige link naar een gratis weg te geven aanbod, speciaal bedoeld voor de gelegenheid.

Houd contact!

Ik heb het natuurlijk al gedeeltelijk weggegeven hierboven: er zit een vervolgstap aan je gratis weggever.

Je hebt namelijk de e-mailadressen van veel potentiële klanten in handen. Met dat goud moet je wat doen! Je wilt onderling kennismaken en een band smeden.

Dus houd contact met degenen die aangeven dat echt te willen! Vraag van tevoren om toestemming, zodat je e-maillijst niet vervuild raakt met mensen die alleen je gratis download willen.

Hoe houd je contact? Ik geef je twee manieren.

1. Stuur e-mails

Je hebt gratis kennis weggegeven. Je hebt echter meer.

Stuur om de zoveel dagen een automatische vervolgmail via een autoresponder, waarin mensen elke keer een vervolgtip of -stap ontvangen. Maak er een complete gids van.

Doe aan het eind van deze mailingserie een aanbod, dat hierop aansluit.

2. Stuur een periodieke nieuwsbrief

Stuur meer content, aanvullend op de inhoud van je gratis weggever.

Met je blog gekoppeld aan je nieuwsbrief creëer je echter een win-winsituatie:

  1. Het aantal bezoekers van je website groeit. Daar heb je je content, aanbod en contactgegevens bij elkaar. Dat gemak verlaagt de drempel om te kopen.
  2. Het aantal reacties en deelacties groeit. Mensen die op je e-maillijst staan, zijn vaak ambassadeurs. Zij zijn het eerst genegen om je content te delen met hun netwerk.

Je hebt je e-mailadressen verzameld in een e-mailprogramma. Het is eenvoudig om via dit programma periodiek updates te sturen. Je laatste artikel, nieuwe ontwikkelingen, video’s van interviews, een tool, alles wat een verdiepingsslag genereert is welkom.

Houd jij contact, dan blijf je in het vizier van je prospects (en suspects).

Eenvoudig & niet tijdrovend

Elke mkb’er heeft er baat bij zijn lijst potentiële klanten te laten groeien en deze mensen dichtbij te houden. Een gratis weggever is een van de eenvoudigste, minst tijdrovende manieren. Je hoeft hem namelijk maar een keer te maken en klaar te zetten. Het systeem en je promotie doen de rest.

Wil jij je prospects en suspects daarna echter zo dichtbij mogelijk houden, dan is het zaak dat je onder de aandacht blijft. Onderhoud dus het contact.

Het is een van de effectiefste en eenvoudigste manieren om de juiste klanten te trekken en je verkoop te stimuleren. En als mkb’er kun je dat gemak vaak goed gebruiken.

Wat heb jij weg te geven aan je potentiële klanten?